Cele mai citite
 


C.Antonescu despre UMF Târgu Mureş: Imediat ce vom veni la putere vom repara aceste lucruri
vineri, 9 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că dacă va fi emisă o Hotărâre de Guvern care să încalce autonomia universitară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Uniunea Social Liberală (USL) va repara aceste lucruri imediat ce va ajunge la putere.
'Suntem cât se poate de hotărâţi - şi acum îmi permit să vorbesc în numele Uniunii Social Liberale - suntem alături de poziţia pe care conducerea UMF, ca şi Liga Studenţilor, o au şi suntem în măsură să garantăm că dacă se întâmplă ceva neconform cu aceste principii, printr-o Hotărâre de Guvern, prin alte mijloace, imediat ce vom veni la putere vom repara aceste lucruri. În sensul în care UMF Târgu Mureş va reveni - dacă se modifică cumva în acest interval cât cei care ne conduc azi se află la putere - la statutul ei normal, la statutul pe care în conformitate cu autonomia şi l-au acordat, la echilibrul ei de funcţionare de atâţia ani, echilibru care a transformat-o, a menţinut-o, ca una dintre instituţiile performante şi prestigioase din învăţământul superior românesc', a arătat Antonescu după întrevederea cu studenţii şi cu conducerea universităţii mureşene.
Crin Antonescu a spus că în prezent există o 'victimă', care este Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, o formaţiune politică, respectiv UDMR, 'care are probleme electorale' şi un Guvern, 'o formaţiune majoritară în Guvern şi anume PDL, care trebuie cu orice preţ să salveze o aritmetică precară, pe care numai UDMR o poate garanta'.
Acesta a subliniat că poziţia USL e foarte clară şi este în sprijinul corpului universitar şi că mesajul transmis acestora joi a fost că 'nu sunt singuri, nu sunt abandonaţi de statul român sau de oamenii politici care decid soarta României şi a tuturor instituţiilor din România, chiar dacă noi suntem acum, pentru scurtă vreme, în opoziţie'.
'Pentru noi e important ca să nu exploatăm electoral o anumită împrejurare, ci să împiedicăm ca interese electorale, conjuncturale ale unei formaţiuni politice, oricare ar fi ea, să afecteze în mod iresponsabil soarta, destinul funcţionarea unor instituţii de mare importanţă (...) Este inacceptabil ca o decizie a Guvernului României să fie luată sub şantajul unei formaţiuni politice care are propriile interese electorale. Nu e de admis, de asemenea, nici ca o instituţie de învăţământ superior, care în conformitate cu spiritul Constituţiei şi al legii este în afara jocurilor, presiunii şi influenţei politice să fie socotită monedă de schimb, să fie supusă presiunii, dacă nu chiar şantajului, pentru a rezolva o problemă electorală a cuiva', a accentuat Antonescu.
Politicianul a subliniat că UMF Târgu Mureş nu are nicio vină pentru faptul că 'UDMR are nevoie de nişte voturi la alegeri iar PDL are nevoie de voturile UDMR acum, în Parlament'.
'USL, PNL, în numele căruia vorbesc, nu va putea accepta şi nu va accepta şi - în măsura puterilor sale - nu va permite niciodată nici stat în stat în România, nici o altă limbă oficială în România decât limba română, nici prejudicierea interesului public pe această speţă a oricărui pacient posibil cetăţean român, sub nici un motiv, în nicio conjunctură electorală, în nicio împrejurare de guvernare sau opoziţie', a precizat Crin Antonescu.
La întâlnirea cu Crin Antonescu de la Târgu Mureş au participat rectorul în funcţie al UMF, Constantin Copotoiu, rectorul nou ales, Leonard Azamfirei, şi reprezentanţii Ligii Studenţilor.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii protestează împotriva separării facultăţilor din UMF Târgu Mureş Aproximativ 200 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş au început de luni şi vor continua până pe 14 martie o serie de proteste faţă de tendinţa de separare a facultăţilor universităţii şi mai ales împotriva implicării politicului în problemele învăţământului superior...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Liga Pro Europa: UDMR trebuia să rezolve mai demult problema UMF Târgu Mureş Liga Pro Europa (LPE) consideră că situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar fi trebuit să fie rezolvată mai demult de UDMR şi nu să fie tratată ca o chestiune electorală.
LSTM: Declaraţiile UDMR, surse de presiune asupra sistemului de justiţie şi asupra conducerii UMF Liga Studenţilor Târgu Mureş (LSTM) consideră declaraţiile liderilor UDMR, referitoare la înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din oraş, ca fiind surse de presiune asupra sistemului de justiţie din România, precum şi asupra conducerii şi a Senatului universităţii...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Solicitarea anulării Cartei UMF Târgu Mureş, respinsă de instanţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, luni, că prin Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 2350/23.04.2014, solicitarea anulării Cartei Universitare formulată de o serie de asociaţii civile precum şi de UDMR, PPMT şi PCM a fost respinsă, decizia având caracter definitiv...