Cele mai citite
 


Cluj:Ministrul Sănătăţii s-a întâlnit cu specialiştii Institutului Oncologic 'Dr. Ion Chiricuţă'
vineri, 9 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, s-a întâlnit, joi, la Institutul Oncologic "Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj Napoca, cu reprezentanţii Comisiei de specialitate în medicina oncologică.
"Am cerut specialiştilor în oncologie să îmi prezinte, până la sfârşitul lunii martie, un raport privind modul de funcţionare al Programului Naţional de Oncologie, să identifice ce disfuncţionalităţi există în reţeaua de oncologie şi să analizeze situaţia prescrierii medicamentelor şi a soluţiilor citostatice. Vrem ca Registrul de cancer să devină operaţional în cel mai scurt timp. Am discutat şi despre nevoile reţelei de radioterapie. Pe baza informaţiilor primite şi a acestui raport vom elabora o nouă strategie de îmbunătăţire a programului de oncologie", a declarat ministrul Sănătăţii la finalul întâlnirii cu specialiştii clujeni.
Totodată, ministrul Ladislau Ritli a vizitat Institutul Oncologic şi a fost asigurat de personalul medical că la această unitate sanitară nu au existat disfuncţionalităţi în aplicarea protocoalelor terapeutice pentru pacienţii aflaţi în tratament oncologic.
Ministrul Ladislau Ritli a precizat, cu acest prilej, că în prezent Ministerul Sănătăţii regândeşte pachetul de bază de servicii medicale, în conformitate cu acordul încheiat cu FMI.
"În acest proces de reorganizare am beneficiat de expertiza specialiştilor Institutului britanic NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) din Marea Britanie. Am prezentat Comisiei de specialitate în oncologie prima etapă a acestui demers. De la început vreau să subliniez că revizuirea sau, mai exact, regândirea pachetului de servicii de bază înseamnă o raţionalizare a consumului de medicamente, nu o excludere sau tăiere. Este, mai degrabă, o eliminare a anomaliilor existente în sistemul de decontare", a arătat ministrul Ladislau Ritli.
Oficialul guvernamental a anunţat, totodată, că Ministerul Sănătăţii a încheiat un protocol de colaborare cu două companii româneşti - Unifarm şi Antibiotice Iaşi - iar în acest fel vor fi eliminate disfuncţionalităţile în tratamentul pacienţilor cu cancer. Protocolul se referă la peste 30 de medicamente necesare pentru tratamentul bolnavilor de cancer.
Directorul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă", Patriciu Achimaş, a declarat pentru AGERPRES că ministrul Ladislau Ritli a solicitat părerea membrilor Comisiei de specialitate în medicina oncologică în privinţa unor situaţii concrete.
"S-au căutat soluţii pentru rezolvarea problemelor. Ministrul Ladislau Ritli a arătat să taxa clawback va fi adaptată la realitate, astfel încât atât producătorii mici de medicamente cât şi cei autohtoni să îşi permită să o plătească", a spus directorul Patriciu Achimaş.
Ministerul Sănătăţii va aplica, începând cu jumătatea lunii aprilie, primele măsuri ce vizează pachetul de bază revizuit, dar toate medicamentele existente, în prezent, pe listele celor compensate şi gratuite vor avea în continuare, acelaşi regim. Modul de recomandare a unor medicamente pentru tratamentul pacienţilor urmează să fie modificat în noua formă a pachetului de bază. Vor putea fi decontate numai medicamentele cu indicaţie terapeutică în autorizaţia de punere pe piaţă a producătorului, ele urmând să fie prescrise de medici numai pentru indicaţiile terapeutice din autorizaţie. O altă modificare se referă la grupa de medicamente pentru care nu există dovezi ştiinţifice clare privind raportul risc/beneficiu în anumite patologii.
Revizuirea pachetului urmăreşte asigurarea unui echilibru între venituri şi cheltuieli pentru eliminarea surselor de producere a arieratelor din Sănătate. AGERPRES/(A, AS-Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ladislau Ritli: Nu a fost o criză de opioide, ci au fost disfuncţionalităţi Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu a fost vorba despre o criză de un anumit tip de morfină, ci de disfuncţionalităţi.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer solicită ministrului Sănătăţii 'să-şi revizuiască intenţiile' Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) îi cere printr-o scrisoare ministrului Sănătăţii să-şi revizuiască intenţiile declarate cu ocazia vizitei la Institutul Oncologic 'Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca.
Ministerul Sănătăţii: Disfuncţionalităţi de aprovizionare doar la 6 din cele 25 de medicamente oncologice Disfuncţionalităţi de aprovizionare a unităţilor sanitare cu medicamente oncologice au fost identificate, în ultima perioadă, la şase din cele 25 de substanţe identificate în martie unde se înregistrau probleme, a informat, miercuri, Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat transmis AGERPRES.
Ladislau Ritli: Institutul de Oncologie de la Iaşi, la standarde ridicate Institutul Regional de Oncologie din Iaşi va fi unul dintre cele mai performante instituţii de profil din ţară, a declarat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, cu ocazia unei vizite efectuate marţi la unitatea medicală.
Ministrul Sănătăţii a inaugurat Centrul integrat pentru tratament oncologic de la Oradea Ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a inaugurat duminică, la Oradea (jud. Bihor, vest), Centrul integrat pentru tratament oncologic din cadrul Spitalului Municipal 'Gavril Curteanu', cel mai modern centru dintre toate cele existente în sistemul sanitar public din România, precum şi Secţia de gastr...
Cluj: Ministrul Sănătăţii a anunţat lansarea, săptămâna viitoare, a planului integrat naţional comprehensiv de control al cancerului Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunţat, sâmbătă, la Cluj, că va lansa, săptămâna viitoare, planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului. La acest eveniment va participa şi prim-ministrul Dacian Cioloş şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate a Comisiei Europene.