Cele mai citite
 


Coca-Cola şi Pepsi îşi modifică reţetele din cauza unui colorant cancerigen
vineri, 9 martie 2012   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Companiile Coca-Cola şi PepsiCo îşi modifică reţetele de fabricaţie ale băuturilor lor, reducând nivelul unui colorant chimic caramel pentru a se conforma legislaţiei statului american California, relatează vineri BBC News.
În caz contrar, companiile ar fi fost obligate să înscrie pe etichete un avertisment privind potenţialul cancerigen al acestor băuturi.

Noile reţete conţin mai puţin 4-metil-imidazol 4-MEI, un colorant care dă culoarea caramel a băuturilor şi care a fost inclus de statul California pe lista substanţelor carcinogene.

Potrivit unei organizaţii de protecţie a consumatorilor, substanţa cancerigenă se formează atunci când se utilizează amoniac şi/sau sulfiţi împreună cu 4-MEI, pentru ca băuturile să capete o culoare brună.

"Deşi credem că nu există, pentru sănătatea publică, niciun risc care să justifice o asemenea modificare, le-am cerut furnizorilor noştri de caramel să ia această măsură pentru ca produsele noastre să nu fie supuse obligaţiei unui avertisment nefondat ştiinţific", a declarat Diana Garza-Ciarlante, reprezentată a companiei Coca-Cola, pentru agenţia Associated Press.

Un studiu a descoperit o legătură între colorantul în cauză şi cancerul la rozătoare, însă, potrivit Asociaţiei americane a producătorilor de băuturi, nu există nicio dovadă că el prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor.

Administraţia americană pentru alimente şi medicamente /FDA/ afirmă că o persoană ar trebui să bea 1.000 de doze de Coca-Cola sau de Pepsi pentru a fi expusă aceluiaşi nivel de 4-MEI administrat animalelor de laborator.AGERPRES/(Irina Cristea)
Notare
Comentarii
de asdk@#$ski
1000 de doze inseamna sa bei cate una pe zi timp de 3 ani, eu am baut deja mai mult de atat si cred ca nu numai eu!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Coloranţii din băuturile cola favorizează cancerul (experţi) Un ingredient folosit în Coca-Cola şi Pepsi este direct responsabil de diferite tipuri de cancer, atrage atenţia un grup de experţi, care solicită eliminarea acestuia din procesul de producţie. Polemica s-a iscat în jurul colorantului artificial care dă băuturilor de cola culoarea maro şi care conţine...
Sucurile carbogazoase si sanatatea Sucurile fac parte din "alimentatia" noastra zilnica, prin urmare merita atentie atunci cand vorbim de sanatate. Consumul de sucuri de cateva ori pe zi are consecinte importante asupra organismului. In plus, in ultima perioada se dezbate daca e benefica inlocuirea unei mese solide cu suplimetele...
Colorantul caramel, cel mai răspândit în lume, poate fi dăunător sănătăţii Colorantul "caramel", cel mai răspândit şi cel mai utilizat colorant alimentar, poate fi dăunător pentru sănătate, potrivit rezultatelor unui studiu publicat joi de Institutul Ştiinţific de Sănătate Publică (ISP) din Belgia, informează AFP.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Autorităţile chineze au descoperit o toxină cancerigenă în alimente Autorităţile chineze din oraşul Shenzen /sudul Chinei/ au descoperit mucegai cancerigen în alune şi ulei de gătit, a relatat vineri agenţia oficială Xinhua, citată de Reuters.
Cafeina poate preveni cancerul de piele (studiu) Cafeina poate preveni unele forme de cancer de piele, arată un studiu realizat pe şoareci, care explică mecanismul de protecţie la nivel molecular, informează AFP.