Cele mai citite
 


Mureş: USL cere tuturor să nu accepte politizarea şcolii româneşti
vineri, 9 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Adunarea Aleşilor Locali ai USL Mureş, reunită joi, la Târgu Mureş, a adoptat în prezenţa liderului PNL, Crin Antonescu, o rezoluţie cu privire la separarea pe criterii etnice a instituţiilor de învăţământ superior din România, pe fondul tensiunilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
În documentul adoptat se arată că 'aşa-zisa reformă a învăţământului impusă de Ministerul Educaţiei nu reprezintă altceva decât un act de agresiune la adresa şcolii româneşti', fiind în acelaşi timp o destabilizare a întregului sistem de învăţământ.
'USL Mureş cere tuturor forţelor politice responsabile, reprezentanţilor societăţii civile, cadrelor din întregul sistem de învăţământ şi studenţilor să nu accepte politizarea şcolii româneşti şi să susţină respectarea legii şi a prevederilor Constituţiei României în ceea ce priveşte autonomia universitară', se arată în document.
Potrivit rezoluţiei, USL Mureş se pronunţă ferm împotriva oricăror forme de separaţie pe criterii etnice a învăţământului superior de stat, 'separaţie care va duce la scăderea calităţii actului de învăţământ şi se va solda cu efecte incalculabile pe termen mediu şi lung pentru întreaga societatea românească' şi că organizaţia doreşte respectarea oricărei Carte Universitare adoptate în mod transparent şi democratic, în condiţiile legii.
'USL cere partidelor politice şi tuturor forţelor responsabile, reprezentanţilor societăţii civile, din întregul sistem de învăţământ şi studenţilor să se opună prin toate mijloacele legitime şi legale utilizării instituţiilor de învăţământ ca monedă de troc politic, menite a satisface interesele partizane şi electorale ale unor grupuri de interese, indiferent de natura acestora. USL Mureş proclamă prin acest document ca instituţia numită şcoala românească aparţine tuturor cetăţenilor României, indiferent de naţionalitate, convingeri politice sau religioase', se mai arată în rezoluţie.
Documentul mai evidenţiază faptul că USL Mureş consideră că şcoala românească nu are culoare politică, iar legea şi demnitatea acesteia 'nu constituie obiect de negociere şi troc politic'.
'Procesul de modernizare a învăţământului trebuie să fie un demers orientat în folosul tuturor cetăţenilor României, iar nu interesul unor formaţiuni politice care guvernează România în mod vremelnic', conchide documentul.
Acest document este primul adoptat de USL Mureş, după semnarea, în urmă cu o seară, a protocolului de colaborare la nivel de judeţ.
Fiecare dintre vorbitorii de la tribuna Adunării Aleşilor USL Mureş - liderul PNL, Crin Antonescu, deputatul Cristian Adomniţei sau deputatul Ciprian Dobre, au făcut trimitere la ceea ce se întâmplă la UMF Târgu Mureş şi la presiunile pe care le exercită UDMR asupra PDL pentru înfiinţarea liniei maghiare la această universitate.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
C.Antonescu despre UMF Târgu Mureş: Imediat ce vom veni la putere vom repara aceste lucruri Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că dacă va fi emisă o Hotărâre de Guvern care să încalce autonomia universitară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Uniunea Social Liberală...
Solicitarea anulării Cartei UMF Târgu Mureş, respinsă de instanţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, luni, că prin Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 2350/23.04.2014, solicitarea anulării Cartei Universitare formulată de o serie de asociaţii civile precum şi de UDMR, PPMT şi PCM a fost respinsă, decizia având caracter definitiv...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Scopul HG privind UMF Târgu Mureş: Compatibilizarea sistemului naţional de învăţământ cu cel european Scopul proiectului de hotărâre de guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş se înscrie în preocupările de a dezvolta statutul de universităţi multiculturale şi multilingve, în vederea compatibilizării sistemului naţional de învăţământ cu sistemul european de educaţie şi formare...
Acord între Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea de Ştiinţe Medicale din Havana Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea de Ştiinţe Medicale din Havana au semnat, la Havana, un acord cadru de cooperare, informează un comunicat al Ambasadei României în Cuba.
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.