Cele mai citite
 


Revoluţie pentru medicii de familie din Italia: cabinete deschise noaptea şi în weekend
vineri, 9 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În Italia se conturează ceea ce ar putea deveni cea mai importantă schimbare de medicină teritorială din ultimii ani. Planul guvernului italian este de a crea ambulatorii mari, cu diferiţi specialişti aflaţi la dispoziţie 24 de ore din 24. Cabinetele nu se vor închide niciodată, cetăţenii găsind în orice moment un medic care să îi consulte, chiar şi la domiciliu, şi să le prescrie un medicament, informează La Repubblica în ediţia de joi.
"A venit momentul pentru o asistenţă medicală primară şapte zile din şapte", a declarat ministrul sănătăţii, Renato Balduzzi. ''Ajunge cu asaltarea serviciilor de urgenţă'', a adăugat el.

Despre acest proiect s-a vorbit mult, dar ''scânteia'' decisivă a fost aprinsă de recentele probleme ale serviciului de urgenţă din Roma. La jumătatea lunii februarie a izbucnit scandalul brancardelor de pe culoare şi din depozite, al oamenilor care aşteaptă ore întregi pentru un consult. S-a invocat carenţa de paturi din saloane, dar şi filtrul redus aplicat de serviciile din teritoriu. Imposibilitatea de a găsi un medic în weekend şi noaptea determină oamenii să se adreseze spitalelor chiar fără a avea nevoie de ele.

După luarea de poziţie a ministrului sănătăţii, a început să se reunească un grup de tehnicieni ai Ministerului şi sindicalişti. A doua întâlnire a avut loc miercuri. Ideea este de a proiecta noua organizare şi a o introduce în "pactul privind sănătatea" - acordul dintre guvern şi autorităţile regionale, pe care se va baza sănătatea în următorii ani.

''Sperăm să ajungem într-un timp foarte scurt să închidem în cele din urmă acest capitol pentru a avea o asistenţă medicala primară, care să fie cu adevărat baza pentru toţi cetăţenii", a declarat ministrul Balduzzi.

Cum vor funcţiona noile ambulatorii? Schema a fost deja stabilită de mai mult timp şi se bazează pe aşa-numitul ''AFT'' /Agregări Funcţionale Teritoriale/. Este vorba de cabinete mari în care lucrează mai mulţi medici, până la 16, dar şi medici de gardă. Trebuie să fie organizate în aşa fel încât să asigure o prezenţă continuă, nu numai de la ora 8 la orele 20, timp de cinci zile pe săptămână. Un pacient care are nevoie de un consult şi nu îşi găseşte medicul în ambulatoriu, va avea la dispoziţie un medic care are acces la datele sale de sănătate pe calculator şi lucrează alături de medicul de familie. Aceasta chiar şi pe timp de noapte şi în weekend, datorită medicului de gardă.

Mai mult, pe viitor, în aceste ''super-ambulatorii'' ar putea intra şi medici pediatri şi unii specialişti. În cele din urmă, vor deveni singura structură sanitară căreia i se pot adresa cetăţenii, exceptând situaţiile de urgenţă şi spitalizările.

"Suntem de acord cu ministrul şi credem că modelul AFT este cel corect", a afirmat Giacomo Milillo, secretarul celui mai important sindicat al medicilor de familie, FIMMG.

Pentru a introduce această noutate va trebui însă să fie modificată convenţia care îi leagă pe aceşti medici de sistemul de sănătate.

"În tot acest sistem este esenţial rolul colegilor din garda medicală, care va fi relansat de această abordare. În plus, nu este de conceput ca un medic sexagenar să facă de gardă noaptea sau să lucreze în weekend. Trebuie să ne concentrăm asupra tinerilor şi asupra celor care doresc să se angajeze în afara orelor obişnuite. Astfel, medicii de gardă vor veni în grupul nostru", a explicat Milillo.

Noutatea nu ar trebui să coste mulţi bani visteria ASL-urilor /Azienda Sanitaria Locale/.

"Se vor face economii, deoarece serviciile de urgenţă vor fi uşurate. În plus, o activitate mai intensă a medicinei teritoriale va uşura spitalele de unele internări, de exemplu persoanele în vârsta cu mai multe boli care au adesea recidive, a precizat Milillo. El a mai spus că AFT-urile vizează o nouă organizare şi nu o prelungire a programului medicilor pentru a ameliora asistenţa de sănătate. Banii ar putea fi utilizaţi, de exemplu, pentru achiziţionarea de echipamente de diagnostic sau pentru a plăti o secretară.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
MS: Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru 2014 - 2015, aprobate de Guvern Executivul a aprobat marţi proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de bază şi minimal, şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, a anunţat ministerul...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Vasile Cepoi: Ambulanţa ar putea fi finanţată de la bugetul de stat Ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a anunţat marţi, la un simpozion, că ambulanţa şi cheltuielile privind asistenţa medicală de urgenţă ar putea fi finanţate de la bugetul de stat, conform propunerilor la proiectul noii legi a sănătăţii.