Cele mai citite
 


Sever Voinescu: O soluţie pentru situaţia de la UMF Târgu Mureş e adoptarea unei HG
vineri, 9 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, susţine că una dintre variantele luate în calcul pentru rezolvarea solicitării UDMR de înfiinţare a unei linii de predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş este adoptarea unei hotărâri de guvern şi că unitatea coaliţiei nu este în pericol din cauza acestui subiect.
"Discuţiile sunt în toi şi în interiorul partidului şi în cadrul comunicării cu colegii de la UDMR pentru a găsi cea mai bună soluţie. În mod normal, situaţia trebuia să fie rezolvată la nivelul universităţii. (...) Legislaţia actuală dă dreptul universităţii să-şi rezolve singură aceste chestiuni. Există o problemă pe masa Guvernului şi, iată, o problemă în coaliţie, pentru că, din păcate, conducerea universităţii, care nu este încă formal validată, să spun, ezită. N-ar fi trebuit să fie o problemă politică, n-ar fi trebuit să ajungă la acest nivel", a declarat Sever Voinescu
joi, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că PDL nu încearcă o amânare a problemei, ci să găsească soluţii, una dintre variante fiind aceea a adoptării unei hotărâri de guvern.
"Asta este una din soluţii. Deocamdată discutăm. Mai este o soluţie, cu departamente şi limbi de predare. Vom găsi o soluţie şi până la urmă Guvernul se va pronunţa", a afirmat purtătorul de cuvânt al PDL.
Voinescu a mai spus că în ceea ce priveşte UMF Târgu Mureş se va merge pe o soluţie legală, "care să răspundă unui principiu fundamental al Legii Educaţiei, cel al multiculturalităţii".
"Spiritul Legii Educaţiei este acela al incluziunii, şi nu acela al segregării. Nu credem în soluţii de segregare. Credem în soluţii de integrare, în care minorităţile învaţă în limbile lor. (...) Ceea ce vă pot spune cu certitudine este că guvernarea şi coaliţia nu sunt în pericol din cauza acestui subiect", a susţinut Sever Voinescu.
Liderii UDMR au atras atenţia, în ultima perioadă, cu privire la faptul că Legea Educaţiei este aplicată parţial, în contextul în care la UMF Târgu Mureş nu a fost înfiinţată o linie în limba maghiară.
Vicepremierul Marko Bela a declarat marţi, pentru AGERPRES, că dacă nu se va găsi o soluţie cu privire la situaţia UMF Târgu Mureş până săptămâna viitoare, personal, se gândeşte să renunţe la prezenţa sa în Guvern, punctând că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie.
"Deocamdată nu avem niciun fel de rezultat. Toată lumea este de acord că situaţia poate fi deblocată numai prin hotărâre de guvern, dar nu am reuşit să cădem de acord cu conţinutul hotărârii de guvern. Colegii din PDL ne-au cerut un răgaz până luni, fiindcă trebuie să discute în partid, deci am convenit că luni reluăm discuţia, dar trebuie să vă spun că dacă săptămâna viitoare nu se găseşte o soluţie convenită de către toată coaliţia, eu, personal, nu pot să merg mai departe. Şi, bineînţeles că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie", a afirmat Marko Bela.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în aceeaşi zi, că Uniunea aşteaptă decizia PDL privind introducerea unei hotărâri de guvern referitoare la UMF Târgu Mureş în şedinţa Executivului de marţea viitoare, pentru a putea "continua mai departe acest drum împreună".
"Misiunea noastră fermă este să mergem pe Legea învăţământului - aşa cum scrie în lege - să se înfiinţeze prin hotărâre de guvern Facultatea de Medicină şi Farmacie (în limba maghiară - n.r.)", a spus Kelemen. AGERPRES/ (A-Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
H. Kelemen: HG privind UMF Tg. Mureş trebuie să intre în Guvern marţea viitoare UDMR aşteaptă decizia PDL privind introducerea unei hotărâri de guvern referitoare la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş în şedinţa Executivului de marţea viitoare, pentru a putea "continua mai departe acest drum împreună", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după şedinţa...
Dr. Benedek Istvan (UDMR): Cea mai mare problemă a Guvernului nu e sărăcia, ci UMF Târgu Mureş Preşedintele UDMR Târgu Mureş, prof.univ.dr. Benedek Istvan, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că cea mai mare problemă a noului Guvern s-a dovedit a fi facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi nu sărăcia sau dificultăţile economice.
Dr. Benedek Istvan (UDMR) consideră că ce se întâmplă la UMF Târgu Mureş este o 'manipulare grosolană' Preşedintele UDMR Târgu Mureş, dr. Istvan Benedek, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ceea ce se întâmplă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş este ''o manipulare grosolană'' şi că în realitate se doreşte doar dezvoltarea unor secţii şi crearea competiţiei...
LSTM: Declaraţiile UDMR, surse de presiune asupra sistemului de justiţie şi asupra conducerii UMF Liga Studenţilor Târgu Mureş (LSTM) consideră declaraţiile liderilor UDMR, referitoare la înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din oraş, ca fiind surse de presiune asupra sistemului de justiţie din România, precum şi asupra conducerii şi a Senatului universităţii...