Cele mai citite
 


Surditatea funcţionează ca un handicap în societate
vineri, 9 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Se pare că în Franţa există circa 5 milioane de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 2 milioane au sub 55 de ani. Ochelarii, 'proteza vizuală', aparţin vieţii cotidiene şi pot fi consideraţi chiar un accesoriu de modă, statut pe care nu-l au, din păcate, protezele auditive, în pofida eforturilor producătorilor de a le face performante şi discrete, relatează Le Point.
Ele sunt apreciate prea des ca 'lucruri bătrâneşti', despre care nu se vorbeşte şi a căror utilizare este împinsă cât se poate de târziu. Surditatea riscă însă să ducă la o retragere din societate. În plus, o proteză auditivă obişnuită costă între 1.200 şi 2.000 de euro (iar asigurările sociale din Franţa compensează doar 120 de euro).

'Slăbirea acuităţii vizuale îi îndepărtează pe oameni de lucruri, iar surditatea îi desparte de oameni', arată Helen Keller, scriitoare surdă şi oarbă, citată în dosarul de presă al societăţii Cochlear, lider mondial în domeniul implanturilor cohleare (destinate îndeosebi copiilor). În acest an, cu ocazia Zilei naţionale pentru auz (8 martie), atenţia specialiştilor se îndreaptă mai ales spre tineri. Ei îi avertizează în repetate rânduri asupra căştilor care stau mereu pe urechi, a nivelurilor sonore foarte ridicate de la concerte, discoteci şi jocuri video. Acest comportament riscă să le altereze progresiv acuitatea auditivă, iar fenomenul este ireversibil. Nu rămâne atunci decât corectarea cu ajutorul protezelor.

'Hear the World Foundation', organizaţie creată de Phonak, specialist în sisteme high-tech de corectare auditivă, a desfăşurat o cercetare internaţională, numită 'Să auzi înseamnă să trăieşti', pe 4.300 de adulţi din Franţa, Germania, Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite. A rezultat că un auz bun contribuie la o stare bună şi la prevenirea depresiei. Circa 85% din utilizatorii de aparate auditive intervievaţi consideră de altfel că purtarea protezelor le-a îmbunătăţit calitatea vieţii. Dimpotrivă, cei cărora li s-a diminuat auzul şi nu poartă aparate auditive sunt trişti sau deprimaţi (22% faţă de 15%). Aceştia sunt mai nesiguri şi mai neliniştiţi (21% faţă de 13%) şi se plâng mai des de insomnii (31% faţă de 24%).

Cifrele sunt evidenţiate de producătorii de proteze, oamenii fiind în general greu de convins să le poarte, deşi sunt tot mai sofisticate. Unii nu se adaptează deloc şi reproşează faptul că aparatele amplifică în aceeaşi măsură vorbele interlocutorilor şi zgomotele parazite, însă mulţi redescoperă astfel bucuriile vieţii în societate. Potrivit aceluiaşi sondaj, 36% din purtătorii de aparate auditive spun că fac mai mult sport de când le poartă, 61% apreciază că dispozitivele au efect pozitiv asupra sănătăţii lor în general şi 74% se deplasează mai uşor în spaţiu. Şi mai mulţi apreciază faptul că pot merge din nou la cinematograf, teatru şi în călătorii.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 15 copii se nasc, lunar, cu deficienţe de auz Bucureşti, 3 iul /Agerpres/ - Între 15 şi 20 de copii se nasc, lunar, în România cu deficienţe de auz, la aceştia adăugându-se "copiii cărora le scade auzul din cauza otitei, meningitelor, tratamentelor cu antibiotice tari", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Roland Laszig.
Teleorman: Copiii care ar putea dezvolta deficienţe de auz sunt testaţi la naştere cu un aparat de ultimă generaţie Un aparat pentru copiii care în timp ar putea dezvolta deficienţe de auz a fost donat Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria, a anunţat directorul medical al unităţii, Ioana Zahiu.
Sistem adaptativ de învăţare pentru copii cu deficienţe de auz Bucureşti, 5 nov /Agerpres/ - Copiii de vârstă şcolară care suferă de deficienţe de auz vor avea la dispoziţie un sistem adaptativ de învăţare, realizat în parteneriat de mai multe organizaţii din opt ţări din Europa, informează un comunicat transmis vineri Agerpres de către compania Siveco, unul dintre...
Un cercetător argentinian estimează că surditatea va putea fi vindecată în următorii 10 ani Un doctor argentinian, care conduce o echipă de cercetători de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, susţine că în următorii zece ani surditatea ar putea fi tratată cu ajutorul celulelor stem, transmite EFE.
Consumul de peşte de cel puţin două ori pe săptămână este benefic pentru auz (studiu) Consumul de peşte, aliment bogat în acizi graşi omega 3, care au numeroase virtuţi pentru sistemul cardiovascular, poate îmbunătăţi şi microcirculaţia sangvină la nivelul urechii interne, contribuind astfel la păstrarea auzului - este concluzia unui amplu studiu realizat de cercetători americani, publicat...
Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului se marchează în fiecare an la 3 martie, dată stabilită cu prilejul primei Conferinţe internaţionale privind prevenirea deprecierii auzului şi restabilirea acestuia, care a avut loc în 2007 la Beijing, în China.