Cele mai citite
 


Timiş: Chirurgul oncohematolog Margit Şerban - 'steaua norocoasă' a copiilor cu leucemie
vineri, 9 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof. univ. dr. Margit Şerban este şefa Clinicii de Oncohematologie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii ''Louis Ţurcanu'' din Timişoara şi-i place să se caracterizeze ca fiind foarte muncitoare, foarte ambiţioasă şi foarte responsabilă. A salvat sute de copii din suferinţă şi i-a răpit morţii, redându-le astfel mamelor acestora bucuria de a-i avea alături.
O femeie puternică, o putere în spatele căreia se ascunde o mare suferinţă personală: în urmă cu 21 de ani şi-a pierdut fiul de 11 ani, care s-a înecat. Pentru câteva luni, nu a mai avut speranţă, nu a înţeles de ce a fost pedepsită atât de crunt. Treptat, revolta interioară s-a transformat în acceptarea destinului şi, alături de soţul său, prof. dr. Viorel Şerban, medic diabetolog, şeful Clinicii de Boli de Nutriţie a Spitalului Judeţean Timişoara, a privit altfel lumea. Ambii au păşit mult mai puternici şi mai hotărâţi să-şi reverse dragostea asupra altor copii aflaţi în suferinţă: medicul diabetolog a construit de la zero Centrul ''Cristian'' (numele fiului pierdut, n.r.) la Buziaş, dedicat copiilor cu diabet, iar medicul chirurg a pus ''rămăşag'' cu Moartea că n-o va mai lăsa să răpească niciun copil de lângă mama lui. Din această îndârjire au rezultat trei premiere în chirurgia oncopediatrică românească, ce a salvat multe vieţi. Cu siguranţă, numele prof. univ. dr. Margit Şerban va sta alături de cele ale specialiştilor în medicină Ana Aslan sau Gheorghe Marinescu.
O impresionează până la lacrimi solidaritatea celor care i-au fost alături în acest proiect de pionierat, din ţară, dar mai ales din străinătate.
''Am avut primul transplant medular în iunie 2001. Corect se spune transplant de celule stem hematopoietice. Iniţial a fost numit medular, pentru că celulele se extrăgeau doar din măduva osoasă. După aceea, tehnologia s-a dezvoltat, astfel încât acum se extrag celulele hematopoietice şi din sângele periferic, din venă. În ianuarie 2003 am avut o altă premieră pentru România - transplantul alogenic cu celule stem hematopoietice de la un alt donor, înrudit cu bolnavul, de obicei, un frate. În 2009 am făcut, tot în premieră, transplantul cu celule hematopoietice recoltat de la un german, deci de la un donor neînrudit şi în acelaşi an am făcut şi transplantul cu celulele de cordon ombilical'', explică specialistul.
Potrivit prof. univ. dr. Margit Şerban, avantajele transplantului cu celule recoltate din sânge sunt remarcabile.
''Scăpăm de operaţie, de anestezie, pentru că orice anestezie presupune şi un risc. Mai extragem şi din măduva osoasă celulele stem, când nu se poate altfel. Pentru donor există un risc, pentru că înainte de recoltare i se administrează un medicament. Am avut un donor din Germania, care a venit de două ori, pentru că transplantul cu celule stem recoltate din sânge nu a fost eficient şi a trebuit să-i recoltăm din măduvă; şi s-a supus anesteziei generale. A fost un gest extraordinar'', a explicat medicul.
Pentru a începe activitatea de transplant medular, trebuie să ai şi mult curaj, pe lângă pricepere. Prof. univ. dr. Margit Şerban spune că a existat ''o constelaţie de factori'' care i-au fost favorabili, ajutorul cel mai mare venind de la prietenii săi de la clinicile din Ungaria, Austria şi Germania.
''Am conştientizat faptul că România se afla pe o listă foarte scurtă de ţări europene în care transplantul medular nu se face. În acelaşi timp, ştiam că transplantul medular este o soluţie terapeutică, uneori salvatoare, care poate duce la vindecarea a numeroase boli: de sânge, de tip oncologic, cele metabolice, imunologice, genetice. Nu se putea ca în România, a şaptea ţară din Europa, ca mărime, să nu se facă transplant medular'', a spus prof. Margit Şerban.
Specialistul a adăugat că au existat şi alte persoane, în Timişoara, interesate de această problemă, care aveau şi dotări necesare pentru adulţi.
''Am fost şi favorizaţi ai sorţii, pentru că am avut această clădire nouă, pe care ne-au dăruit-o austriecii, am avut relaţii externe deosebite, adevăraţi prieteni, care au dorit să ne susţină'', mărturiseşte prof. Margit Şerban.
Acesteia i-au fost alături şi medici din echipa locală: dr. Virgil Păunescu (acum, consilier prezidenţial), care este şi şeful Laboratorului de Imunologie şi Terapii Celulare, dr. Elena Stana Jenaru de la Centrul Regional de Transfuzii, care, indiferent de oră, i-a ajutat, dr. Sorin Dema - şeful Radioterapiei, unde trebuia iradiat sângele şi celelalte produse cu care se lucrează.
Pe lângă aceştia, sunt cei de-afară, care au ajutat-o decisiv: prof. Nagy Kalman din Miskolc, prof. Manfred Gartner din Viena, unde de mai bine de 15 ani Timişoara continuă să facă investigaţii pentru monitorizarea celor transplantaţi, prof. Stream, care a ajutat şi în domeniul hemofiliei, dar a deschis o uşă şi spre Registrele Internaţionale de Donori de Celule Stem (RIDCS).
Colectivul cu care a pornit acest pionierat şi l-a format singură; pe tinerii medici i-a ţinut aproape, dar nu ca la umbra unui nuc, ci i-a lăsat să-şi înalţe ramurile spre ştiinţă, trimiţându-i la specializare în străinătate. Din păcate, a fost înşelată de multe ori, iar acest lucru o doare cel mai mult şi nu-şi poate ascunde lacrimile că a pierdut tineri specialişti foarte buni, deşi este mândră de ei.
''Am avut un colectiv foarte bun, cu oameni care, în condiţii de voluntariat, au lucrat aici 6-8 luni, până când am reuşit eu să-i angajez. Pot spune că ei au venit aici cu scopul foarte precis, pe care eu atunci nu l-am ghicit: să înveţe şi să plece... şi au plecat. Doi voluntari lucrează, acum, la Centrul de Transplant din Lyon, unul în Bruxelles. Acum, mai am trimişi la specializare câte unul la Berlin, la Frankfurt, în Dusseldorf, la Londra. Sper ca aceea de la Londra să mi se întoarcă. Pe ceilalţi, i-am pierdut. Şi mai pleacă una dintre tinere în Germania. Toţi au plecat pe relaţiile şi pe prieteniile mele; au plecat şi ne-au lăsat'', a spus prof.univ.dr. Margit Şerban.
Ea a subliniat că a fost pentru prima dată când Biserica Ortodoxă Română i-a ajutat - Mitropolia, prin fundaţia pe care o are, şi PS Paisie Lugojanul.
''Eu nu sunt ortodoxă, dar trebuie să apreciez gestul PS Paisie. Este cel care stă alături de aceşti copii şi de mamele lor, m-a impresionat. S-a legat foarte mult de instituţia noastră. Când am ajuns într-o situaţie de mare-mare criză, PS Paisie a fost extrem de generos, ne-a ajutat atunci şi a continuat să ne ajute, iar acest lucru are efecte benefice asupra pacienţilor şi chiar asupra noastră'', spune medicul.
Pe specialista în chirurgie au ajutat-o mai mult străinii decât românii, pentru a-i salva pe micii bolnavi de leucemie. Aceştia au achitat inclusiv note de plată ivite fără voie, din cauză că în România, plata unui transplant pune pe drumuri familiile bolnavilor, în loc să se ocupe statul de acest lucru. Nu de puţine ori, prof. Margit Şerban a trebuit să achite aceste note de plată, deoarece nu a avut ''tăria'' de a le cere părinţilor bani, mai ales în situaţii delicate.
Faptul că Clinica de Oncohematologie pediatrică Timişoara are relaţii cu RIDCS, îi dă dreptul colectivului de aici să caute singur donorii, dar aici începe problema. Odată identificaţi donorii, începe corespondenţa cu ei, pentru că trebuie ca persoanele respective să fie de acord, se extinde paleta de investigaţii pentru stabilirea compatibilităţii.
''De aici, încep deja costurile. Ei trimit persoana care trebuie internată să i se recolteze probele. În străinătate, totul costă. Doar pentru aceste etape, costurile se ridică la circa 13.000 de euro pe donor. Am avut şi probleme: părinţii unei micuţe au promis că adună banii şi că vor plăti costurile. Dar au plecat în Italia, iar noi am rămas cu o notă de plată de aproape 10.000 de euro. Ne-au ajutat prietenii de afară. A doua oară, s-a prăpădit copilul până a ajuns donorul. Ce mai puteam face? După ce le-a murit copilul să-i mai punem şi la plată? Am rezolvat şi atunci cu prietenii noştri, dar am ajuns în pragul infarctului'', spune prof. Margit Şerban.
Potrivit acesteia, s-a cheltuit enorm pentru Registrul Naţional de Donori (peste 1 milion de euro) şi din acesta ar trebui să se plătească suma aferentă.
''Aşa e normal, nu ca familiile acestea să se chinuiască să adune banii şi să ajungă şi în situaţii deosebite, în care plătesc sume foarte mari, dar se întâmplă să le şi moară copilul. Aştept să văd ce se va face'', a adăugat medicul chirurg.
Dragostea prof. Margit Şerban pentru profesia pe care şi-a ales-o şi pentru om este evidentă: pentru domnia sa nu există ''caz'', ci ''pacient''. Cei mai micuţi au câteva zile, sub o lună. Chiar dacă unii se sting, sunt foarte importanţi cei care pot fi salvaţi, chiar dacă ar fi doar unul. Pentru acela merită să lupţi. Acest om puternic nu are tăria de a le spune pacienţilor diagnosticul ''cancer'' niciodată. Doar familiilor. Plânge alături de mame, trăind, cu fiecare dintre acestea, drama prin care a trecut personal, apoi le dă speranţă şi începe lupta dură pentru viaţă. Şi reuşeşte, de cele mai multe ori.
Spre deosebire de renumele altor chirurgi, doamna Margit Şerban este răsplătită cu flori şi îi place ciocolata pe care o primeşte de la familiile celor salvaţi. Câteodată, câte un tablou. Nu a făcut avere din meserie, dar nici nu şi-a dorit acest lucru.
''Pe noi, pediatrii, ne conduce o idee toată viaţa: fiecare copil trebuie să trăiască! De aceea, noi luăm chiar şi pacienţi despre care ştim, de la bun început, că au şanse minime de supravieţuire. Cu mine nu pot fi alături, decât oamenii corecţi, care nu sunt interesaţi decât de profesie'', este crezul chirurgului.
Există şi riscul recăderii. Transplantul este o metodă terapeutică eroică, ce se prescrie în situaţii de risc major de evoluţie letală. Decizia de transplant poate fi chiar salvatoare de viaţă - în Vest 80% dintre tineri sunt salvaţi prin transplant, iar în România, doar 50% -, poate prelungi viaţa sau poate fi sortită eşecului.
O zi din viaţa prof. dr. Margit Şerban se împarte între patul bolnavului, Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Victor Babeş'' şi cercetare. Ziua de 8 Martie este la fel: între două apeluri care o anunţă despre urgenţe la patul pacientului, stă de vorbă cu mamele cazate în clinică.
Dăruirea pentru cariera în alb a făcut-o pe doamna doctor să se gândească şi la ceea ce va fi după ce prietenii din străinătate se vor pensiona, iar binefacerile s-ar putea rări. De aceea, peste câteva săptămâni, la Spitalul de Copii 'Louis Ţurcanu' se va inaugura Laboratorul de Biologie Moleculară, proiect finanţat cu aproape 1 milion de euro din fonduri structurale, în colaborare cu Szeged (Ungaria) şi coordonat de doamna Şerban.
''În acest laborator vom putea face o serie de investigaţii pentru care, acum, îi trimitem pe pacienţi la Viena. Prietenii noştri de dincolo se mai pensionează, deci nu merge ajutorul acesta la infinit, a mers 20 de ani, dar trebuie să avem şi noi dotările noastre'', spune prevăzătoare 'steaua norocoasă' a copiilor cu leucemie, prof. univ. dr. Margit Şerban. AGERPRES/(A-Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ŞTIINŢÃ: Primul transplant medular la copil efectuat în România Primul transplant medular la copil, premieră în România, a fost efectuat în iunie 2001, de prof. univ. dr. Margit Şerban, şeful Centrului de Transplant Medular din Timişoara, pacientul fiind un copil bolnav de cancer limfatic. Ulterior, medicul Margit Şerban a mai realizat două premiere în chirurgia...
Campanie de strângere de fonduri pentru Clinica de Oncopediatrie 'Louis Ţurcanu' de la Timişoara, demarată de Asociaţia 'Salvează Vieţi' Bucureşti, 2 dec /Agerpres/ - O campanie de strângere de fonduri pentru Clinica de Oncopediatrie 'Louis Ţurcanu' de la Timişoara a fost lansată joi de Asociaţia Salvează Vieţi, prin aceasta propunându-se înfiinţarea primului centru de excelenţă în diagnoza şi tratamentul cancerului limfatic din România...
Timiş: Două proiecte cu fonduri UE în valoare de 4 milioane de euro vor fi demarate de centrul OncoGen Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, unicul de acest fel de la Viena spre limita estică a Europei, va lansa în această săptămână două proiecte europene în valoare totală de patru milioane de euro, potrivit prof.univ.dr.Virgil...
Timiş: Parteneriat transfrontalier pentru cardiologie, demarat la Timişoara Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara în colaborare cu Universitatea din Szeged - ca instituţie coordonatoare - au demarat miercuri un parteneriat transfrontalier de cercetare medicală în cadrul proiectului intitulat 'Dezvoltarea infrastructurii unui pol regional de...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Timiş: În premieră naţională, Spitalul de Copii Timişoara va avea un centru pentru boli rare În premieră naţională, la Spitalul de Copii 'Louis Ţurcanu' din Timişoara se va înfiinţa un centru de prevenire şi tratare a bolilor genetice rare invalidante încă în perioada prenatală, în proiect fiind atraşi aproape un milion de euro.