Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Uniunea Europeană interzice oficial zahărul în sucurile de fructe
vineri, 9 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 9 mar - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat vineri, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor mediului la Bruxelles, o directivă care interzice adăugarea de îndulcitori în sucurile de fructe, în rândul cărora a fost inclus şi sucul de roşii.
În viitor, sucurile de fructe nu vor mai conţine, prin definiţie, îndulcitori. Nectarurile, făcute din piure de fructe la care se adaugă apă, pot conţine îndulcitori, dar nu mai pot avea etichete de tipul "fără adaos de zahăr", pentru a pune capăt potenţialelor confuzii.

Noua directivă ar urma să intre în vigoare cel mai târziu la începutul lunii iunie, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea apoi 18 luni la dispoziţie pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.

Pentru a permite industriei alimentare să-i informeze corespunzător pe consumatori atât în perioada de tranziţie, cât şi pe parcursul celor 18 luni suplimentare, directiva le permite operatorilor din industria alimentară să scrie pe etichete că, de la o anumită dată, niciun suc de fructe nu va mai conţine adaos de zahăr, pentru informarea consumatorilor.

Directiva adaugă şi roşiile pe lista fructelor folosite pentru producerea de sucuri. Asta înseamnă că sucurile de roşii vor fi supuse aceloraşi reguli ca cele pentru sucurile de fructe, şi nu doar legislaţiei alimentare generale a UE, aşa cum se întâmplă în prezent.

Noile reguli confirmă legislaţia actuală conform căreia fiecare fruct din care e făcut sucul trebuie indicat în denumirea produsului. Totuşi, dacă sucul este produs din trei sau mai multe fructe, indicaţia poate fi înlocuită cu formularea 'amestec de fructe'.

Noile reguli se vor aplica tuturor sucurilor de fructe comercializate în UE, indiferent de originea lor. Acest lucru garantează un tratament egal între sucurile de fructe produse în interiorul UE şi cele importate de ţări extracomunitare.

Textul adoptat vineri vizează alinierea directivei UE privind sucurile de fructe la standardele alimentare internaţionale ale Codex Alimentarius. Comisia Codex Alimentarius a fost creată în 1963 de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (OAA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a dezvolta standarde alimentare, linii directoare şi texte asociate precum coduri de practică. Scopurile principale sunt protejarea sănătăţii consumatorilor, garantarea practicilor de comerţ corect în comerţul alimentar şi promovarea coordonării activităţilor organizaţiilor guvernamentale şi non-guvernamentale internaţionale.

Noile reguli privind etichetarea sucurilor de frcute fuseseră aprobate de Parlamentul European la 14 decembrie anul trecut.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, marţi, guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr pentru a combate obezitatea în lume, în condiţiile în care un adult din trei este supraponderal, considerând că în acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse.
Top 5 sucuri pentru detoxifiere O cura de detoxifiere nu inseamna infometare si nici o alimentatie dusa la extreme, insa este intotdeauna eficienta pentru corp, cat timp nu-ti privezi organismul de nutrienti esentiali. Sucurile de fructe si legume pot fi o modalitate foarte buna de a initia procesul de slabire sau a da un restart...
Daciana Sârbu: Trecem printr-o criză legată de obezitate, mai ales în rândul copiilor Bruxelles, 16 mar - Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Necesitatea modificării legislaţiei europene în materie de nutriţie, în condiţiile în care rata obezităţii mondiale în rândul copiilor, dar şi al adulţilor este tot mai mare, a constituit principala temă a conferinţei "Suntem...
Alimente racoritoare de vara. Ce mancaruri ne racoresc in zilele toride? In timpul perioadelor caniculare, mai ales daca acestea sunt prelungite, majoritatea oamenilor experimenteaza o reducere a apetitului insotita de stari de moleseala si de epuizare ce pot fi agravate de greata si ameteli. Prin urmare, o alimentatie corecta care sa ne furnizeze necesarul zilnic...
Parlamentul European a adoptat noi reguli pentru eliminarea confuziilor legate de ingredientele sucurilor de fructe Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri noi reguli de etichetare în cazul sucurilor de fructe şi al nectarurilor, pentru a elimina confuziile privind ingredientele acestora, se arată într-un comunicat.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Hrana pentru longevitate De multe ori auzim sau citim despre persoane care au depăşit vârsta de 100 de ani, ne minunăm şi ne gândim cum au reuşit acei oameni să ajungă la această vârstă.