Cele mai citite
 


Forumul mondial al Apei readuce în discuţie împărţirea acestei resurse între state
sâmbătă, 10 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numeroşi lideri politici, actori economici şi militanţi ecologişti se vor reuni luni în oraşul francez Marsilia, unde vor participa, timp de o săptămână, la al 6-lea Forum mondial al Apei pentru a găsi un răspuns la problematica împărţirii acestei resurse, la care 800 de milioane de persoane din întreaga lume încă nu au acces, transmite AFP.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) atrage atenţia, într-un raport publicat joi, că este 'primordială folosirea apei în mod raţional, cât şi tarifarea corespunzătoare a acesteia pentru a descuraja risipa', în condiţiile în care până în anul 2050 cererea de apă va creşte la nivel mondial cu 55%, odată cu creşterea populaţiei şi accelerarea urbanizării.

Obiectivul reuniunii, care se desfăşoară odată la trei ani, este de a atrage un larg sprijin internaţional 'pentru introducerea apei pe agenda decidenţilor politici', a declarat pentru AFP Guy Fradin, vicepreşedinte al Forumului şi guvernator al Consiliului Mondial al Apei, instituţia organizatoare. La rândul său, Gerard Payen, consilier în problematica apei al secretarului general ONU, consideră că 'Forumul obligă guvernele să vorbească despre apă între ele, acesta fiind un subiect foarte puţin dezbătut în instanţele ONU'.

Potrivit ultimelor date furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), la sfârşitul anului 2010, circa 6,1 miliarde de persoane, reprezentând 89% din populaţia mondială, aveau acces la surse îmbunătăţite de apă potabilă, fiind depăşit obiectivul de 88% stabilit pentru anul 2015. În schimb, 2,6 miliarde de locuitori ai planetei nu dispun încă de toalete.

La forumul precedent organizat la Istanbul, în anul 2009, nu s-a reuşit includerea conceptului de acces 'de drept' la apă potabilă şi la salubritate în declaraţia finală, acesta fiind însă recunoscut de ONU un an mai târziu. Motivul acestui dezacord constant este legat de suveranitatea statelor asupra resurselor de apă şi împărţirea acestora între ele, în contextul în care 15% dintre state depind de resursele de apă aflate pe teritoriul unor alte ţări. 'Este un subiect delicat pentru multe state', mai afirmă Guy Fradin, care crede că este nevoie de 'îmbunătăţirea mecanismelor de gestiune colectivă' a resurselor de apă.

Circa o sută de organizaţii neguvernamentale, care sunt neîncrezătoare în această reuniune, vor organiza în aceeaşi perioadă un 'Forum alternativ', la care vor participa reprezentanţi ai societăţii civile din Germania, Spania, SUA, America de Sud şi Africa. Aceste ONG-uri acuză Consiliul Apei că 'este portavocea companiilor multinaţionale şi a Băncii Mondiale' şi solicită o gestiune publică a resurselor de apă, bazată pe distribuirea echitabilă a acestora şi pe interesul populaţiei.

Nicolas Sarkozy, preşedintele ţării gazdă încă nu şi-a confirmat prezenţa, deschiderea reuniunii urmând să fie asigurată de primul ministru Francois Fillon.AGERPRES/(Sorin Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ONU: Obiectivul extinderii accesului la surse mai sigure de apă a fost îndeplinit Ţările în curs de dezvoltare şi-au realizat deja obiectivul prevăzut pentru 2015 de a reduce drastic numărul persoanelor care nu au acces la apă potabilă, dar progresele sunt inegale, constată un raport făcut publicat marţi de Unicef şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, citat de Reuters.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat sfărşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi sfârşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, avertizând că Guineea, Liberia şi Sierra Leone rămân cu un risc ridicat de mici focare suplimentare ale acestei maladii, anunţă agenţiile de presă internaţionale.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică recomandări provizorii de utilizare a bedaquilinei în tratamentul tuberculozei cu rezistenţă polimedicamentoasă Janssen-Cilag International NV (Janssen) salută astăzi apariţia recomandărilor provizorii elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind utilizarea bedaquilinei în tratamentul tuberculozei (TB) pulmonare cu rezistenţă plurimedicamentoasă (multi-drug resistant tuberculosis, MDR-TB) drept...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, marţi, guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr pentru a combate obezitatea în lume, în condiţiile în care un adult din trei este supraponderal, considerând că în acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată de segregarea persoanelor în vârstă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este îngrijorată de segregarea persoanelor în vârstă, subliniind că acest lucru are consecinţe semnificative asupra sănătăţii lor mentale şi fizice, potrivit unui raport publicat joi.
Reacţia OMS la epidemia de Ebola, aspru criticată de experţi într-un raport solicitat de ONU Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a reacţionat adecvat la epidemia de Ebola din Africa de Vest, nu a alertat suficient de convingător comunitatea internaţională asupra pericolului extinderii bolii şi nici nu şi-a coordonat corespunzător activitatea în această privinţă cu alte agenţii ale Organizaţiei...