Cele mai citite
 


ONU doreşte să impună o 'taxă pe calorii' pe plan internaţional
sâmbătă, 10 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Organizaţia Naţiunilor Unite a propus introducerea unei taxe la băuturile carbogazoase dulci şi produsele cu multe calorii, apreciind că fondurile obţinute în acest fel ar putea fi utilizate pentru ajutoarele umanitare destinate ţărilor sărace, potrivit unui raport special al ONU cu privire la alimentaţie. O astfel de taxă la produsele alimentare grase există în unele ţări europene, potrivit The Epoch Times.
O parte din populaţia lumii este condamnată la foame, în timp ce cealaltă mănâncă prea mult, mai ales junk food. Aceste fenomene sunt legate între ele, se menţionează în raportul întocmit de raportorul special al ONU pentru alimentaţie Olivier De Schutter.

Acesta subliniază consumul ridicat de alimente grase, cu un conţinut ridicat de sare şi zahăr şi nu doar în ţările bogate, ci chiar şi în statele emergente.

'În Mexic, 70% dintre adulţi sunt supraponderali sau obezi; 15% din cheltuielile destinate Sănătăţii sunt îndreptate spre tratamentul diabetului zaharat. Este vorba 5 miliarde de dolari pe an', avertizează Olivier De Schutter.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ un miliard de oameni de pe Planetă suferă de foame, în timp ce 1,4 miliarde de persoane au exces de greutate ca urmare a unei alimentaţii incorecte.

Pentru a combate fenomenul obezităţii, care stă la originea mai multor afecţiuni, raportorul ONU propune introducerea unor taxe suplimentare la alimentele considerate nesănătoase şi sucurile carbogazoase dulci, precum şi dublarea TVA-ului la chipsuri. În acelaşi timp, specialistul propune scutirea de impozite a sectorului agricol pentru a reduce costurile la fructe şi legume.

Instituirea unei taxe suplimentare la produsele alimentare nesănătoase care provoacă obezitatea constituie doar una din recomandările prezentate în Consiliul ONU de la Geneva într-un prim raport cu privire la situaţia respectivă în ţările dezvoltate. 'Dreptul la hrană nu înseamnă doar dreptul de a nu muri de foame. Aceasta înseamnă de asemenea şi dreptul la produse alimentare sănătoase, de calitate', subliniază Olivier De Schutter.

Unele ţări europene aplică deja astfel de taxe, ca Danemarca, bunăoară, care a introduse taxe la alimentele grase - caşcavalul, untul, carnea, pizza, unele tipuri de semifabricate. O lege similară este aplicată în Finlanda. În luna februarie a acestui an, Franţa a instituit o astfel de taxă la băuturile carbogazoase cu zahăr şi îndulcitori. Autorităţile franceze se aşteaptă ca nouă taxă să aducă la buget circa 120 milioane de euro anual, fonduri ce ar urma să fie alocate activităţilor de combatere a obezităţii naţiunii franceze.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, marţi, guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr pentru a combate obezitatea în lume, în condiţiile în care un adult din trei este supraponderal, considerând că în acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse.
Noul ghid dietetic din SUA stabileşte în premieră limite specifice de zahăr, sare şi grăsimi Americanii ar trebui să reducă aportul de sare, grăsimi şi zahăr, în conformitate cu cel mai recent ghid dietetic publicat joi de guvernul federal şi care stabileşte pentru prima dată limitele specifice pentru anumite produse alimentare, informează agenţia France Presse (AFP).
Marea Britanie vrea să combată obezitatea printr-o taxă pe zahăr Guvernul britanic a lansat joi o strategie destinată combaterii obezităţii infantile prin taxarea companiilor care vând băuturi răcoritoare care conţin zahăr, urmând ca banii să fie investiţi în programe care încurajează activitatea fizică şi dieta echilibrată pentru şcolari, informează Reuters.
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
OMS lansează o ofensivă împotriva obezităţii Statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au adoptat luni prin consens o rezoluţie privind oprirea răspândirii obezităţii în lume până în 2020, care include reducerea aportului de sare în alimentaţie cu 30%, creşterea activităţii fizice cu 10% sau taxarea produselor alimentare dăunătoare...
MB: O taxă de 20% pe băuturile carbogazoase ar determina o scădere semnificativă a obezităţii /studiu/ Impunerea unei taxe de 20% pe băuturile răcoritoare carbogazoase cu conţinut de zahăr ar putea determina scăderea cu circa 180.000 a numărului de adulţi obezi din Marea Britanie, potrivit unui studiu făcut public vineri, citat de Associated Press.