Cele mai citite
 


UDMR aşteaptă luni răspunsul PDL cu privire la UMF Târgu Mureş
luni, 12 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coaliţia de guvernare urmează să reia luni în discuţie înfiinţarea unei secţii în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, după ce democrat-liberalii au solicitat reprezentanţilor UDMR un răgaz pentru a discuta această chestiune în partid.
Vicepremierul Marko Bela susţinea la începutul săptămânii trecute că dacă nu se va găsi o soluţie cu privire la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş până săptămâna viitoare, personal, se gândeşte să renunţe la prezenţa sa în Guvern, punctând că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie.
"Deocamdată nu avem niciun fel de rezultat (în discuţiile din coaliţie - n.r.). Toată lumea este de acord că situaţia poate fi deblocată numai prin hotărâre de guvern, dar nu am reuşit să cădem de acord cu conţinutul hotărârii de guvern. Colegii din PDL ne-au cerut un răgaz până luni, fiindcă trebuie să discute în partid, deci am convenit că luni reluăm discuţia, dar trebuie să vă spun că dacă săptămâna viitoare nu se găseşte o soluţie convenită de către toată coaliţia, eu, personal, nu pot să merg mai departe. Şi bineînţeles că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie", declara marţi, pentru AGERPRES, Marko Bela.
Liderii UDMR au susţinut, în ultima perioadă, că legea educaţiei este aplicată parţial, în contextul în care la UMF Târgu Mureş nu a fost înfiinţată o linie în limba maghiară.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri, la Bistriţa, că partidul său nu a acceptat niciodată ultimatumuri din partea UDMR sau altor formaţiuni politice. Potrivit lui Oltean, UDMR trebuie să dea dovadă de raţiune şi nu de pasiune politică, liderul democrat-liberal declarându-se convins de faptul că Uniunea nu va părăsi arcul guvernamental.
Secretarul general al PDL a recunoscut că discuţiile în cadrul coaliţiei sunt "aprinse" în legătură cu această temă.
"Este o discuţie destul de aprinsă în interiorul Puterii. Noi sperăm să găsim o soluţie care să fie conformă cu legea educaţiei şi învăţământului. Personal, sunt pentru lege, pentru aplicarea legii şi nimic în afara legii, niciun milimetru în afara legii. Dacă legea spune că acesta-i drumul, acesta-i drumul, pentru că legea este adoptată de către Parlament şi nimeni nu poate să ceară altceva decât prevede norma legală", a mai spus Ioan Oltean.
Despre tensiunea dintre PDL şi UDMR privind UMF Târgu Mureş, preşedintele Traian Băsescu a declarat că este un subiect pe care nu-l cunoaşte. Şeful statului a punctat că nu este treaba sa să rezolve problemele din interiorul coaliţiei de guvernământ.
"Nu cunosc deloc subiectul. Nu a ajuns la mine acest subiect la o eventuală mediere şi nici nu cred că este treaba mea să rezolv problemele în interiorul coaliţiei. Mă interesează stabilitatea Guvernului, dacă se ajunge la discuţii care pun sub semnul întrebării stabilitatea Guvernului sigur că va trebui să mă implic constituţional", a declarat Băsescu duminică, într-o emisiune televizată. AGERPRES/(AS - Mirela Bărbulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu, despre UMF Târgu Mureş: Nu cunosc subiectul, nu este treaba mea să rezolv problemele în coaliţie Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu cunoaşte subiectul legat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, care a creat divergenţe între PDL şi UDMR, şi spune că nu este treaba sa să rezolve problemele din interiorul coaliţiei de guvernământ.
Ioan Oltean despre solicitarea UDMR privind secţia maghiară a UMF: N-am acceptat niciodată ultimatumuri Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri, la Bistriţa, răspunzând unei întrebări legate de posibilitatea înfiinţării unei secţii în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, că partidul său nu a acceptat niciodată ultimatumuri din partea UDMR sau altor...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Liderul UDMR crede că s-ar putea ajunge la "tensiuni şi conflicte" în chestiunea UMF Târgu Mureş Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că blocarea înfiinţării unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea genera unele "tensiuni şi conflicte" şi a acuzat justiţia că ia decizii...
LSTM: Declaraţiile UDMR, surse de presiune asupra sistemului de justiţie şi asupra conducerii UMF Liga Studenţilor Târgu Mureş (LSTM) consideră declaraţiile liderilor UDMR, referitoare la înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din oraş, ca fiind surse de presiune asupra sistemului de justiţie din România, precum şi asupra conducerii şi a Senatului universităţii...