Cele mai citite
 


Obiecte depozitate în pod sau pivniţă pot emite radiaţii
marţi, 13 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Unele obiecte vechi pot fi radioactive, de exemplu ceasurile cu luminiscenţă, 'cafetierele du radiu' sau cremele de faţă din anii 1920, relatează maxisciences.com.
Obiecte folosite zilnic, având un aspect banal, uneori foarte vechi, continuă să emită radiaţii, arată Agenţia naţională pentru gestionarea deşeurilor radioactive (ANDRA), care are rolul de a le depista şi înlătura. Astfel de obiecte vechi radioactive au contaminat săptămâna trecută un hol dintr-o clădire din Lyon. Ridicând, miercurea trecută, obiecte medicale care conţin radiu din anii 1920, rămase într-o ladă a unei persoane particulare (a cărei bunică era radiolog), tehnicienii de la Institutul de radio-protecţie şi siguranţă nucleară (IRSN) au scăpat o cantitate mică de prafuri radioactive.

După cum explică ANDRA într-un mic ghid destinat să sensibilizeze publicul cu privire la aceste pericole, 'după descoperirea radioactivităţii, la sfârşitul secolului al XIX-lea (de către Pierre şi Marie Curie), a existat o adevărată pasiune faţă de utilizarea produselor care conţineau substanţe radioactive. Radiul era perceput ca având putere distructivă în doze mari, dar se considera că are efect benefic în doze mici'. Aşa au apărut în farmacii cremele împotriva ridurilor, care conţineau mici cantităţi de radiu şi toriu, rujurile strălucitoare, pastile împotriva bronşitei, etc. Vedeta acelor timpuri a fost însă apa radioactivă, vândută la domiciliu de câteva firme sau fabricată acasă cu ajutorul cafetierelor 'cu radiu'. În domeniul militar, radiul şi tritiul foloseau pentru a face luminiscente acele busolelor sau ale indicatoarelor de zbor din avioane.

Cei care au astfel de obiecte trebuie să se gândească că sunt potenţial radioactive. Unele pot avea un logo - 'trifoiul radioactiv'. Dacă un obiect fabricat înainte de 1960 străluceşte în întuneric fără să fi fost expus la lumină de două zile înseamnă că poate emite încă radiaţii, încheie maxisciences.com.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Niveluri periculos de ridicate de radiaţii vor persista la Cernobîl în deceniile şi chiar secolele următoare (Greenpeace) Localnicii din zona Cernobîl continuă să consume hrană şi apă ce conţin niveluri periculoase de radioactivitate chiar şi la 30 de ani după accidentul nuclear, iar acestea vor persista în deceniile şi chiar secolele următoare. În contextul crizei economice care afectează Rusia, Ucraina şi Belarus, testele...
Fukushima: S-a scurs în ocean apă cu un nivel de radiaţii de 20.000 de ori peste limite Apa contaminată cu substanţe radioactive care s-a scurs în oceanul Pacific de la centrala nucleară Fukushima Daiichi la începutul lui aprilie a depăşit de 20.000 de ori limita anuală admisă de emisii radioactive, a anunţat joi operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co. /Tepco/, transmite Kyodo.
Dr.George Sorin Ţiplică: Expunerea la radiaţii ultraviolete a muncitorilor din agricultură este foarte înaltă Măsurătorile efectuate în cadrul unui proiect european, StanDerm, la care participă 29 de ţări şi 140 de experţi din Europa, au stabilit că, în anumite zone agricole din România, expunerea muncitorilor la radiaţiile ultraviolete este foarte ridicată, a declarat vineri, la Târgu Mureş, profesor doctor...
Medicii atrag atenţia asupra necesităţii protecţiei solare Soarele emite mai multe tipuri de radiaţii, dar stratul de ozon ne protejează de anumite radiaţii nocive, a subliniat dr. Alina Crişan de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş".
Urme de iod radioactiv, detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone Tokyo, 19 mar /Agerpres/ - Urme de iod radioactiv au fost detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone, a anunţat sâmbătă guvernul nipon, citat de Kyodo.
Brăila: Autospecială de cercetare nucleară, biologică şi radiologică, în dotarea ISU Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila a fost dotat cu o autospecială de cercetare nucleară, biologică şi radiologică (CNBR), pentru a interveni în cazul în care apar probleme legate de transportul deşeurilor nucleare pe Dunăre.