Cele mai citite
 


ONU/raport: Datele referitoare la accesul la apă pe plan mondial continuă să fie alarmante
marţi, 13 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În anul 2010, aproape 800 de milioane de persoane din întreaga lume nu aveau acces la apă potabilă, iar 2,5 miliarde nu aveau acces la instalaţii sanitare de bază, potrivit ultimelor rapoarte ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi ONU publicate în ajunul deschiderii Forumului Mondial al Apei, informează AFP.
Conform acestor noi date, obiectivul mileniului de a se reduce la jumătate până în 2015 numărul locuitorilor care nu au apă potabilă, în raport cu anul 1990, a fost atins înainte de termen şi chiar a fost uşor depăşit. În total, 89% dintre oameni (6,1 miliarde de persoane) aveau la sfârşitul lui 2010 'acces la surse ameliorate de apă potabilă', în timp ce obiectivul pentru 2015 era de 88%.

Totuşi, OMS şi UNICEF subliniază că trebuie să se facă eforturi 'pentru a se garanta că sursele de apă ameliorate sunt şi vor rămâne salubre'.

Potrivit estimărilor operatorilor particulari de servicii de apă (Aquafed), realitatea este mai alarmantă. 'Între 3 şi 4 miliarde de persoane nu au acces în mod permanent la apă şi utilizează zilnic o apă de calitate îndoielnică, este vorba de peste jumătate din populaţia mondială', a declarat, pentru AFP, Gerard Payen, preşedinte al Aquafed şi unul dintre consilierii în materie de apă ai secretarului general al ONU.

În plus, din cele 3,8 miliarde de persoane care au acces la apă la robinet, un miliard nu au apă decât câteva ore pe zi sau câteva zile pe săptămână, potrivit lui Gerard Payen. 'Nu putem vorbi de apă potabilă' în cazul stării proaste a reţelelor de distribuţie, potrivit acestuia.

La scară regională, există puternice disparităţi între Africa subsahariană, cea mai săracă şi cea mai afectată (peste 40% persoane fără acces la apă potabilă) şi ţările emergente din America Latină şi din Asia. Zonele rurale ale ţărilor sărace prezintă un bilanţ alarmant: 97% dintre locuitori nu au acces la apă distribuită prin canalizare iar 14% beau apă din râuri sau lacuri pe care le împart cu animalele.

Pe de altă parte, 2,5 miliarde de persoane nu dispuneau la sfârşitul anului 2010 de instalaţii sanitare, iar 1,1 miliarde îşi făceau nevoile în aer liber, potrivit raportului OMS-UNICEF.

'Până la 90% din apele uzate din ţările în curs de dezvoltare se scurg, fără a fi fost tratate, în râuri, lacuri şi zonele de coastă, ameninţând sănătatea şi securitatea alimentară, accesul la apă potabilă şi la apa de spălat', conform raportului ONU.

Apele insalubre rămân prima cauză de mortalitate pe plan mondial, cu 3,6 milioane de victime pe an, în majoritate copii, aminteşte Alain Boinet, preşedinte al unei asociaţii internaţionale. 'Aceasta înseamnă şapte morţi la fiecare minut', adaugă acesta.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ONU: Obiectivul extinderii accesului la surse mai sigure de apă a fost îndeplinit Ţările în curs de dezvoltare şi-au realizat deja obiectivul prevăzut pentru 2015 de a reduce drastic numărul persoanelor care nu au acces la apă potabilă, dar progresele sunt inegale, constată un raport făcut publicat marţi de Unicef şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, citat de Reuters.
Râurile din Asia, America Latină şi Africa sunt din ce în ce mai poluate (raport UNEP) Râurile din Asia, America Latină şi Africa sunt din ce în ce mai poluate ameninţând direct sănătatea a peste 300 de milioane de persoane şi indirect producţia alimentară în numeroase state, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite publicat marţi şi citat de AFP.
Scădere puternică a mortalităţii infantile în lume (UNICEF) Mortalitatea infantilă a scăzut cu aproape jumătate în lume în ultimele decenii, dar se concentrează acum în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud, potrivit unui raport al UNICEF, relatează joi AFP.
OMS: Peste 1.000 de morţi de la declanşarea epidemiei de Ebola (nou bilanţ) Peste 1.000 de persoane au murit în Africa de Vest după ce au contractat virusul Ebola, a anunţat luni seară Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează marţi DPA.
Un miliard de persoane din lumea întreagă nu dispun încă de toalete (OMS) Aproape un miliard de persoane nu au încă acces la toalete şi aceasta constituie o sursă potenţială de propagare a bolilor, aşa cum a dovedit-o epidemia de febră Ebola, informează miercuri un raport anual al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de AFP.
Forumul mondial al Apei readuce în discuţie împărţirea acestei resurse între state Numeroşi lideri politici, actori economici şi militanţi ecologişti se vor reuni luni în oraşul francez Marsilia, unde vor participa, timp de o săptămână, la al 6-lea Forum mondial al Apei pentru a găsi un răspuns la problematica împărţirii acestei resurse, la care 800 de milioane de persoane din întreaga...