Cele mai citite
 


Rectorul UMF Târgu Mureş susţine că ministerul ameninţă instituţia cu tăierea finanţării
marţi, 13 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş (nord-vest de Bucureşti), prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, susţine că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) ameninţă instituţia cu tăierea finanţării dacă nu înfiinţează linia maghiară, atât în scris, cât şi verbal.
Acesta a spus că ameninţarea din partea ministerului Educaţiei s-ar traduce că UMF Târgu Mureş nu va mai primi bani pentru asigurarea salariilor, iar în acest fel ar avea de suferit cei cu salarii mici.
Rectorul Constantin Copotoiu spune că noua Cartă a UMF Târgu Mureş a fost elaborată în conformitate cu noua Lege a Educaţiei.
''Eu susţin în continuare ideea de bază, de a respecta Legea Învăţământului, deoarece colegii de la secţia maghiară nu doresc ca noile secţii care se înfiinţează să fie evaluate ARACIS (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior) - pentru că există un standard ARACIS care prevede un raport de 5 studenţi la un cadru didactic. Noi putem să funcţionăm ca un întreg: limba română, maghiară şi engleză, pentru că există cadre didactice care completează posturile maghiare şi invers. Dacă noi acum am face un program de studiu în limba maghiară trebuie să aplicăm art. 138 din Legea Învăţământului care spune că autorizarea provizorie şi acreditarea programelor de studiu universitare se realizează distinct pentru fiecare formă de învăţământ, fiecare limbă de predare şi pentru fiecare locaţie geografică în care se desfăşoară, indiferent dacă instituţia este sau nu menţionată ca fiind multiculturală. Şi la limba română vom pierde studenţi, dar la limba maghiară vom pierde foarte mulţi. Doreşte cineva să se piardă studenţi în limba maghiară?'', a arătat Copotoiu.
Rectorul a arătat că trebuie aşteptată decizia instanţei de judecată, care a fost sesizată pentru a se pronunţa asupra valabilităţii Cartei Universitare.
''Colegii de la limba maghiară doresc departamente complet separate în limba maghiară. Din păcate, legea spune clar că Senatul este cel care hotărăşte înfiinţarea/desfiinţarea, la propunerea consiliilor pe facultăţi. Orice formă de învăţământ nou înfiinţată într-o universitate trebuie să aibă acreditare ARACIS şi acceptul de a funcţiona (...) Într-o universitate acreditată, dacă se înfiinţează alte structuri care nu sunt evaluate ARACIS, universitatea respectivă intră în desfiinţare, iar factorii responsabili sunt învinuiţi penal. Cine îşi asumă acest risc? Pentru că dacă ar lua fiinţă program de studiu în limba maghiară fără să fie evaluat, ne înscriem în acest art. 161 şi ne desfiinţăm'', a mai spus Constantin Copotoiu.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş susţine că MECTS ameninţă instituţia cu tăierea finanţării Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, susţine că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) ameninţă instituţia cu tăierea finanţării dacă nu înfiinţează linia maghiară, atât în scris, cât şi verbal.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Mureş: Ministerul Educaţiei va media din nou negocierile privind departamentele maghiare de la UMF Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, se va afla săptămâna viitoare la Târgu Mureş, unde a fost solicitat să iniţieze noi discuţii pe marginea înfiinţării departamentelor în limba maghiară în cadrul Universităţii de medicină şi...
UMF Târgu Mureş deţine un sistem unic în ţară de înscriere a studenţilor, inclusiv a celor de peste hotare Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că UMF deţine un sistem online de înscriere a studenţilor unic în ţară, ceea ce face ca influenţa umană asupra dosarelor candidaţilor în faza administrativă să fie imposibilă...
UMF Târgu Mureş îşi adaptează curricula la standardele actuale ale învăţământului medical Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a adoptat, la ultima şedinţă, începerea procesului de reformă curriculară, care se va implementa progresiv până la finalul anului universitar 2018/2019, în sensul adaptării la cerinţele actuale ale învăţământului medical.
Ministrul Educaţiei a oferit UMF Târgu Mureş o diplomă de excelenţă la aniversarea de 70 de ani Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a oferit joi Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş o diplomă de excelenţă şi o plachetă în semn de apreciere a activităţii instituţiei, care împlineşte în acest an 70 de ani de la înfiinţare.