Cele mai citite
 


Cluj: Sociologul Vasile Dâncu crede că UDMR-ul face un şantaj continuu la Guvern
miercuri, 14 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Directorul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), sociologul Vasile Dâncu, susţine că UDMR-ul face un şantaj continuu la Guvern şi nu reprezintă populaţia României, iar presiunea pentru înfiinţarea unei secţii în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din (UMF) din Târgu-Mureş demonstrează că acestă formaţiune "nu urmăreşte interese colective, ci mai degrabă interese minoritare, ale unor grupuri".
"Nimic nu este nou în ceea ce va face UDMR-ul în aceste momente, adică un şantaj continuu la Guvern, o funcţionare aberantă într-o echipă de guvernare, pentru că UDMR nu demonstrează că urmăreşte interese colective, ci mai degrabă interese minoritare ale unor grupuri. Acest lucru denaturează foarte mult actul guvernării şi transformă guvernanţa într-o continuă târguială şi într-o strategie mereu comercială: pentru orice decizie se ia, UDMR-ul trebuie să primească ceva în schimb, ceea ce demonstrează că UDMR-ul nu reprezintă populaţia României", a declarat, marţi, pentru AGERPRES Dâncu.
Din punctul de vedere al directorului IRES, indiferent din ce partid face parte un politician şi indiferent de funcţia sa socială, în situaţia în care este desemnat ministru, el guvernează în numele întregii populaţii, nu în numele celor care l-au ales în funcţia socială.
"Or aceasta este o condiţie pe care membrii UDMR din Guvern nu o respectă: ei continuă să servească doar un interes privat şi nu interesul naţional. UDMR nu îşi respectă condiţia de grup politic ce se află la guvernare, care este naţională şi nu etnică. UDMR nu este în consiliul naţional secuiesc, ci în Guvernul României şi ar trebui să reprezinte interesele României, nu interesele ungurilor în Guvern. Interesele ungurilor sunt apărate în Parlament, prin postura de parlamentari, şi este corect să se întâmple astfel: interesele minoritare se apară în Parlament. Dar în Guvern nu se apară interese minoritare ci naţionale", a arătat prof. univ. dr. Vasile Dâncu.
El a evidenţiat că "este aberantă această segregare continuă a populaţiei maghiare de populaţia românească" şi a reamintit că în 1990, copiii maghiari au fost scoşi din licee ca să nu mai înveţe alături de copiii români.
"În zilele noastre segregarea nu mai este admisă nicăieri în lume. Peste tot se caută strategii integraţioniste, care să adune populaţia şi să se creeze un climat multicultural, în nici un caz unul de segregare. Nimeni nu contestă că minorităţile trebuie să aibă o expresie identitară, cu folosirea limbii şi a simbolurilor culturale. Este însă anormal să se creeze segregare în domenii tehnice: limba nu are nicio relevanţă în medicină, pentru că în acest domeniu se vorbeşte 'limba medicină', tot aşa precum în Politehnică este folosită limba ştiinţei şi a ingineriei. Nu există bolnavi de limbă maghiară sau de limba română. Un medic care depune Jurământul lui Hipocrate trebuie să trateze în mod egal pe toţi bolnavii, indiferent unde s-ar afla în lume. De aceea este absolut aberantă această cerere pe considerente segregaţioniste, care încearcă să separe comunităţile română şi maghiară din România, într-un loc în care climatul interetnic este bun, oraşul Târgu-Mureş fiind unul modern, în care s-a depăşit acest clivaj etnic", susţine Vasile Dâncu.
Sociologul clujean spune că Guvernul nu ar trebui să accepte acest separatism, indiferent de consecinţe, pentru că este vorba de un şantaj care va avea efecte negative în viitor şi subliniază, totodată, că una dintre condiţiile anamnezei şi a diagnosticului este să poţi vorbi cu pacientul.
"Ce va face un medic care învaţă exclusiv în limba maghiară, cum va putea să trateze bolnavi români ? Unui medic izolat lingvistic i îngustează şi şansa de promovare în carieră. Eu nu cred că UDMR-ul este format din politicieni slabi. Dar singura explicaţie pe care o am este că se apropie campania electorală şi această cerere de înfiinţare a unei secţii în limba maghiară la UMF din Târgu-Mureş este pur demagogică. Chiar dacă politicienii maghiari ştiu că acest demers nu face bine minorităţii pe care o reprezintă, ei merg în continuare pe această linie, pentru că se apropie alegerile locale. Ei sunt în campanie electorală, au apărut şi alte partide de concurenţă. A început o competiţie a demagogiei politice şi în interiorul minorităţii maghiare şi este păcat că se întâmplă acest lucru. Ar trebui ca, noi toţi, să nu îi ajutăm să facă o ruptură în UMF de la Târgu-Mureş, pentru că nu foloseşte nimănui segregarea pe criterii etnice. Ce face UDMR-ul nu ajută deloc nici populaţia maghiară, nici pe studenţii maghiari din Târgu-Mureş", a arătat directorul IRES. AGERPRES/(A-Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Dr. Benedek Istvan (UDMR): Cea mai mare problemă a Guvernului nu e sărăcia, ci UMF Târgu Mureş Preşedintele UDMR Târgu Mureş, prof.univ.dr. Benedek Istvan, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că cea mai mare problemă a noului Guvern s-a dovedit a fi facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi nu sărăcia sau dificultăţile economice.
Cluj: Studenţii de la UMF proveniţi din zona afectată de Ebola, sub supraveghere medicală Mai mulţi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj care provin din statele Africii de Vest, zona afectată de virusul Ebola, vor trebui să-şi facă analizele dacă au părăsit România în ultimele şase luni.
LSTM: Declaraţiile UDMR, surse de presiune asupra sistemului de justiţie şi asupra conducerii UMF Liga Studenţilor Târgu Mureş (LSTM) consideră declaraţiile liderilor UDMR, referitoare la înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din oraş, ca fiind surse de presiune asupra sistemului de justiţie din România, precum şi asupra conducerii şi a Senatului universităţii...
Prefectul din Cluj: O facultate în limba maghiară la Târgu Mureş ar fi o greşeală politică Situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) de la Târgu Mureş, unde UDMR doreşte înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară, este rezultatul unor neînţelegeri existente la nivelul personalului de specialitate al instituţiei de învăţământ, iar soluţionarea problemei prin deschiderea unei...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...