Cele mai citite
 


Comunităţi terapeutice în Penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor pentru reintegrarea socială a deţinuţilor consumatori de droguri
miercuri, 14 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trei comunităţi terapeutice au fost create în Penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor, pentru reintegrarea socială a deţinuţilor consumatori de droguri, în cadrul unui proiect finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.
Unul dintre obiectivele de bază ale proiectului a fost dezvoltarea resurselor umane din justiţie şi afaceri interne, cu atribuţii în domeniul reducerii cererii de droguri, ce sunt implicate în furnizarea de servicii de sprijin şi de reintegrare socială pentru consumatorii de droguri care au săvârşit infracţiuni.
Experţii norvegieni au asigurat formarea profesională a specialiştilor români implicaţi în proiect, dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor acestora, precum şi suportul profesional în analiza cazurilor aflate în programul terapeutic, cu scopul de a spori eficienţa resurselor umane implicate în furnizarea de servicii de tip comunitate terapeutică pentru consumatorii de droguri.
Rezultatele proiectului conduc la îmbunătăţirea capacităţii instituţiilor din România de a contribui la dezvoltarea sistemului integrat de asistenţă a consumatorilor de droguri care au comis infracţiuni.
Proiectul a primit o finanţare în valoare de 359.995 euro prin intermediul Granturilor SEE (asistenţă financiară ne-rambursabilă oferită de statele AELS - Norvegia, Islanda şi Liechtenstein - de care beneficiază şi România). Programul e implementat pe o perioadă de 36 luni, până pe 30 aprilie 2012, pentru a se asigura condiţiile necesare îndeplinirii obiectivelor şi indicatorilor de proiect.
"Pot să vă spun la acest moment că în cele trei comunităţi terapeutice - Jilava, Rahova şi Târgşor - sunt în total un număr de 247 de beneficiari. Dintre aceştia, 15 au finalizat programul de tratament, iar opt dintre cei care au fost eliberaţi au intrat deja în programele speciale în cadrul centrelor de asistenţă integrată în adicţie care aparţin Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA)", a declarat Sorin Oprea, director al ANA.
Potrivit acestuia, cele trei comunităţi duc pe alte nivele modul în care tratamentul şi asistenţa în domeniul drogurilor este pusă în România.
Ioan Băla, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), a spus că, din păcate, numărul deţinuţilor care sunt dependenţi de droguri e în creştere.
"Dacă anterior prevalau alte tipuri de consum de substanţe, cum ar fi băuturile alcoolice şi cocktailurile de medicamente, evoluţia tipologiei de substanţe psihotrope şi ieftinirea acestora au generat mai multe ispite şi pentru cei aflaţi în sistemul penitenciar, atât pentru consum în interior, cât şi pentru a recruta noi consumatori sau cărăuşi", a declarat Ioan Băla.
Printre măsurile de combatere a traficului de droguri el a menţionat echipe multidisciplinare de combatere şi prevenţie, achiziţionarea de aparatură pentru detecţie şi identificarea introducerii, disimulării sau consumului de droguri, achiziţia de câini şi instruirea acestora.
La evenimentul de prezentare a rezultatelor preliminare ale proiectului "Crearea a trei comunităţi terapeutice în penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor" a participat şi ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucureşti, Oystein Hovdkinn. AGERPRES (A, AS - Iulia Petre Carciog)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Protest al RHRN împotriva stopării programelor de schimb de seringi Aproximativ 80 de persoane, consumatori şi foşti consumatori de droguri injectabile, susţinători ai acestora, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor ce oferă servicii de schimb de seringi, tratament şi suport, grupaţi în cadrul Reţelei Române de Reducere a Riscurilor (RHRN), au protestat luni, în...
IGPR a implementat din 2009 trei proiecte finanţate prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European Inspectoratul General al Poliţiei Române a implementat începând cu anul 2009 trei proiecte finanţate prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, ce vizează reabilitarea consumatorilor de droguri care au comis infracţiuni, protecţia copiilor în mediul on-line, precum şi prevenirea consumului...
Prima clinică mobilă a Armatei Salvării, inaugurată la Bucureşti; Coordonator proiect: E o ambulanţă socială Prima Clinică medicală mobilă a Armatei Salvării, finanţată prin granturi norvegiene, a fost inaugurată joi, în Bucureşti, în prezenţa ambasadorului Regatului Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg.
ANA: România va avea un sistem integrat de instituţii şi servicii publice care va asigura reducerea consumului de droguri Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat, joi, o conferinţă de presă prilejuită de finalizarea proiectului ''Democraţie, Oraşe şi Droguri II'', implementat, în perioada mai 2008 - aprilie 2011, de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Forumul...
ANA: Aproximativ 20.000 de consumatori de droguri injectabile în Bucureşti În Capitală sunt aproximativ 20.000 de consumatori de droguri injectabile, heroină şi etnobotanice, iar 22,4% dintre studenţii care au fost intervievaţi în opt centre universitare din România au consumat cel puţin odată o categorie de droguri, a declarat joi directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA)...
Agenţia Naţională Antidrog a elaborat un amplu proiect de combatere a efectelor drogurilor etnobotanice Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Romanian Harm Reduction Network (RHRN), a elaborat un amplu proiect de cercetare denumit "Evaluarea riscurilor generate de abuzul noilor substanţe psihoactive comercializate sub denumirea de droguri legale", finanţat de UNICEF România, informează un...