Cele mai citite
 


Consumul zilnic de carne roşie creşte riscul de mortalitate (studiu)
miercuri, 14 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consumul zilnic de carne de vită, porc sau miel creşte clar riscul de mortalitate, îndeosebi în cazul în care carnea este procesată, arată un studiu american apărut luni şi menţionat de AFP.
Acest risc scade cu 7% - 19% dacă acest tip de carne este înlocuit cu peşte sau pasăre, în funcţie de alimentul de substituţie, precizează An Pan de la Facultatea de sănătate publică a Universităţii Harvard (Massachusetts, nord-est), principalul autor al studiului publicat în ediţia online a Archives of Internal Medicine.

'Am observat că un consum regulat de carne roşie duce la un risc crescut de mortalitate ca urmare a unor boli cardiovasculare şi cancere', scriu cercetătorii, care consideră carne roşie carnea de vită, porc şi miel. Riscul este şi mai mare în cazul cărnii procesate, categorie care cuprinde costiţa, cârnaţii şi salamul.

Consumarea zilnică a unei porţii de carne roşie proaspătă sau procesată creşte riscul de mortalitate cu 12% faţă de persoanele care consumă puţin sau deloc. Creşterea riscului sporeşte la 13% pentru carnea neprocesată şi la 20% în cazul cărnii procesate, adaugă studiul.

'Înlocuirea unei porţii de carne roşie cu peşte, pasăre, nuci, legume uscate, produse lactate uşoare sau cereale complete reduce semnificvativ riscul de mortalitate', încheie cercetătorii.

Autorii au analizat datele a două studii realizate pe 37.698 bărbaţi şi 83.644 femei, observaţi timp de 20 de ani.

Carnea roşie este o importantă sursă de proteine şi studii realizate anterior demonstraseră că cine consumă regulat astfel de carne prezintă un risc crescut de diabet şi boli cardiovasculare, precum şi de cancere.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un nou studiu confirmă binefacerile proteinelor slabe Consumul de proteine slabe, cum ar fi cele din nuci, carne de pui şi peşte reduce riscul de deces, spre deosebire de consumul de carne roşie, ouă şi produse lactate care poate spori acest risc, susţine studiu realizat de cercetători de la Universitatea Harvard, citat de agenţia France Presse.
Carnea roşie ar favoriza apariţia insuficienţei renale (studiu) Un consum prea ridicat de carne roşie ar putea fi toxic pentru rinichi, potrivit concluziilor unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Singapore, menţionat de metronews.fr. Fără să meargă până la respingerea felurilor de mâncare pregătite din astfel de carne, autorii cercetării...
O dietă bogată în alimente prăjite creşte riscul de boli cardiovasculare (studiu) Adepţii unui regim bogat în alimente prăjite şi mezeluri, însoţite de băuturi dulci, prezintă un risc cu 56% mai mare să dezvolte boli cardiovasculare în comparaţie cu cei care optează pentru alte diete, potrivit unui studiu publicat luni în revista 'Circulation', editată de American Heart Association...
Fructe, legume şi peşte pentru prevenirea cancerului de colon (studiu) Obiceiurile alimentare joacă un rol cheie în prevenirea cancerului de colon, carnea roşie trebuind să lipsească pe cât posibil din alimentaţie. Acest lucru nu înseamnă că este exclusă carnea, însă trebuie limitat pe cât posibil consumul ei, în cadrul unui regim alimentar echilibrat.
Carnea roşie trebuie consumată cu cartofi reci pentru reducerea riscului de cancer la colon (studiu) Consumul excesiv de carne roşie duce la un risc crescut de cancer la colon, dar o serie de alimente pot scădea acest efect, arată o echipă de cercetători de la Universitatea Flinders (Australia).
Dieta mediteraneană reduce riscul de cancer la prostată (studiu) Pacienţii care suferă de cancer la prostată ar trebui să includă în alimentaţie marile principii ale regimului mediteranean, adică multe fructe şi legume, cereale şi leguminoase, o cantitate scăzută de carne roşie, peşte şi produse lactate, puţin vin roşu la masă şi ulei de măsline ca aport principal...