Cele mai citite
 


Guvernul va discuta marţi, în primă lectură, hotărârea referitoare la UMF Tg. Mureş
miercuri, 14 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul va discuta, în şedinţa de marţi, în primă lectură, hotărârea referitoare la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras, a declarat, luni seara, că proiectul de hotărâre de guvern privind UMF Târgu Mureş se află pe ordinea de zi a şedinţei Executivului, pentru primă lectură, urmând ca timp de zece zile să fie în dezbatere publică.
"Hotărârea privind UMF Târgu Mureş figurează pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern (de marţi - n.r.), pentru prima citire, pentru a se respecta exact legea privind adoptarea unor HG de acest gen. Va fi prima lectură mâine şi intră în procedură de urgenţă şi zece zile va fi pe site, în dezbatere, apoi se va adopta, conform legii, în Guvern", a declarat, pentru AGERPRES, senatorul UDMR.
El a precizat că, dată fiind această situaţie, parlamentarii UDMR vor fi prezenţi la lucrările Legislativului şi vor vota proiectele de legi aflate pe ordinea de zi. Luni, senatorii şi deputaţii UDMR au fost mandataţi de preşedintele Uniunii, Hunor Kelemen, să meargă în Parlament, dar să nu voteze proiecte de lege, până când nu va fi aprobată HG privind UMF Târgu Mureş.
Cât priveşte protocolul pe care coaliţia de guvernământ ar trebui să-l semneze în această lună, Fekete a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce se va trece de acest "hop" legat de situaţia de la UMF Târgu Mureş.
Luni după-amiază, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, vicepremierul Marko Bela şi miniştrii Educaţiei, Justiţiei şi Finanţelor Publice au avut o întrevedere la Palatul Victoria, în cadrul căreia au convenit asupra hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.
"Noi ne-am văzut la premier. Au participat la discuţie, alături de premier, vicepremier şi mine, ministrul Justiţiei, ministrul Educaţiei şi ministrul Finanţelor Publice şi am convenit pe un anumit text, un anumit conţinut al hotărârii de guvern pentru ziua de mâine, conform discuţiilor în coaliţie: aplicarea Legii (Educaţiei naţionale - n.r.) în spiritul şi litera ei, nu altceva. Hotărâre de Guvern pentru a înfiinţa o facultate de medicină şi farmacie pentru predarea în limba maghiară şi engleză", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen.
Tot luni seară, la B1 tv, preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că gestul UDMR de a nu participa la lucrările Parlamentului până când situaţia de la UMF Târgu Mureş nu va fi soluţionată este profund incorect. "Guvernul a fost mandatat în cadrul coaliţiei să găsească o soluţie în interiorul Legii Educaţiei. Eu sunt convins că premierul Ungureanu este un om extrem de echilibrat şi va merge pe ce am discutat astăzi în coaliţie", a afirmat Boc.
Liderul democrat-liberalilor şi-a exprimat speranţa ca Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş să fie una care să consacre "principiul multiculturalismului etnic, firul roşu al Legii educaţiei".
Coaliţia de guvernare a reluat luni discuţiile despre înfiinţarea unei secţii în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, după ce democrat-liberalii au solicitat reprezentanţilor UDMR un răgaz pentru a discuta această chestiune în partid.
Vicepremierul Marko Bela susţinea la începutul săptămânii trecute că, dacă nu se va găsi o soluţie cu privire la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, personal, se gândeşte să renunţe la prezenţa sa în Guvern, punctând că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie.
Liderii UDMR au susţinut, în ultima perioadă, că legea educaţiei este aplicată parţial, în contextul în care la UMF Târgu Mureş nu a fost înfiinţată o linie în limba maghiară.
Despre tensiunea dintre PDL şi UDMR privind UMF Târgu Mureş, preşedintele Traian Băsescu a declarat că este un subiect pe care nu-l cunoaşte. Şeful statului a punctat că nu este treaba sa să rezolve problemele din interiorul coaliţiei de guvernământ. AGERPRES/(AS)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
'Zilele inimii', sărbătorite la IUBCvT Târgu Mureş prin efectuarea unui transplant de cord Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a lansat vineri campania 'Adoptă o inimă de copil' în cadrul evenimentului 'Zilele inimii', concomitent cu efectuarea unui nou transplant de cord la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT).
Băsescu, despre UMF Târgu Mureş: Nu cunosc subiectul, nu este treaba mea să rezolv problemele în coaliţie Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu cunoaşte subiectul legat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, care a creat divergenţe între PDL şi UDMR, şi spune că nu este treaba sa să rezolve problemele din interiorul coaliţiei de guvernământ.
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
Mureş: Prima ediţie a Conferinţei Naţionale 'ConCORDIS' de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, găzduiesc, începând de miercuri până duminică, prima ediţie a Conferinţei Naţionale ,,ConCORDIS' de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară...
Liderul UDMR crede că s-ar putea ajunge la "tensiuni şi conflicte" în chestiunea UMF Târgu Mureş Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că blocarea înfiinţării unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea genera unele "tensiuni şi conflicte" şi a acuzat justiţia că ia decizii...