Cele mai citite
 


Iaşi: Trei spitale au semnat contracte de prestări servicii cu CAS doar pentru februarie şi martie
miercuri, 14 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pacienţii din trei spitale de interes regional riscă să nu mai fie trataţi după ce managerii instituţiilor medicale au decis să semneze contracte de prestări servicii doar pentru lunile februarie şi martie, nemulţumiţi fiind de scăderea cu aproximativ la 40 la sută a bugetelor alocate.
Managerul Casei Judeţene a Asigurărilor Sociale de Sănătate (CJASS) Iaşi, Iulian Şerban, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că reprezentanţii Spitalului de Neuropsihiatrie Socola, Spitalul de Pneumofiziologie şi Institutul de Boli Cardiovaculare 'G.Georgescu', toate trei fiind spitale de interes regional, au semnat contractele cadru până la sfârşitul lunii martie.
Refuzul managerilor celor trei instituţii medicale se datorează faptului că bugetele oferite în acest an au fost diminuate cu aproape 40 la sută faţă de cele avute anul trecut.
'Spitalele au toată libertatea să semneze sau nu contracte cu Casa de Asigurări. Ce se va întâmpla cu ele, întrebaţi directorii spitalelor. Contractul cu Casa nu este obligatoriu pentru nimeni, nici pentru un furnizor de servicii medicale privat sau de stat', a declarat jurnaliştilor şeful CJASS Iaşi, medicul Iulian Şerban.
Pentru a detensiona situaţia, în cursul lunii februarie, managerii celor trei spitale au fost chemaţi să discute în cadrul comisiei de mediere de la Casa Naţională de Asigurări de Sociale de Sănătate. În urma discuţiilor, managerii spitalelor au semnat pentru încheierea unor contracte doar pentru două luni.
'Am pierdut şase milioane de lei, de la 39 la 33 milioane de lei, în comparaţie cu anul trecut. Este foarte dificil pentru noi. Am redus din cheltuieli, avem personal la minima admisă, nu mai avem bani pentru mâncarea, tratamentul pacienţilor. Avem o capacitate de 870 de paturi şi 950 de pacienţi internaţi, secţiile de cronici sunt supraaglomerate. În contractul din acest an nu s-a mai ţinut cont de alocarea unei suplimentări în funcţie clasificarea unităţii aşa cum s-a procedat şi anul trecut. Din cauza bugetului diminuat, am ajuns să acoperim doar plata salariilor şi doar jumătate din facturile la utilităţi. În cazul în care se va reveni la vechile salarii, vă daţi seama că aproape 100% din buget va acoperi aceste cheltuieli. Nu ştiu cum să ne mai descurcăm', a spus Călin Scripcaru, managerul spitalului de Neuropsihiatrie Socola.
Aceeaşi situaţie dificilă este şi la Institutul de Boli Cardiovasculare 'George Georgescu', unde anual sunt spitalizaţi 2.000 de bolnavi din toată zona estică a României. Conform contractului-cadru, decontarea tarifului pe ziua de spitalizare în această unitate medicală scade de la 950 de lei, cât era anul trecut, la 480 de lei.
Diminuare semnificativă de la 22,4 milioane de lei la 19 milioane de lei a fost înregistrată şi la Spitalul de Pneumoftiziologie.
Deşi situaţia celor trei mari spitale ieşene a fost prezentată premierului Mihai Răzvan Ungureanu şi secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Vasile Cepoi, managerii spitalelor în cauză susţin, plini de dezamăgire, că au primit doar promisiuni. AGERPRES/(A, AS - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Proiect privind înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare;capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi Reprezentanţii Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi doresc să îşi extindă activitatea, prin înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare, astfel încât capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi, 40 dintre acestea fiind destinate copiilor cu astfel de afecţiuni.
Iaşi: Deputatul Ciuhodaru susţine în continuare cardul de sănătate, dar plătit de CAS Deputatul independent Tudor Ciuhodaru susţine introducerea de urgenţă a cardului naţional de sănătate în care să fie prevăzută opţiunea donării de organe şi eliberarea acestuia gratuit pentru cei care plătesc asigurări de sănătate. Ciuhodaru speră ca susţinerea Ministerului Sănătăţii să nu fie doar ...
Braşov: În premieră în România, prima operaţie pe cord deschis într-o clinică privată Prima operaţie pe cord deschis efectuată într-o clinică privată s-a desfăşurat în noaptea de marţi spre miercuri la Braşov. Membrii echipei de medici de la Institutul Inimii din Cluj care au operat au declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este o premieră în România având în vedere că la Braşov...
Iaşi: Deputatul Movilă vrea clarificarea situaţiei de la Socola Deputatul PDL Petru Movilă doreşte clarificarea situaţiei de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, din Iaşi, motiv pentru care parlamentarul a avut o întrevedere cu secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, şi cu Doru Bădescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)...
Iaşi: Specialiştii CNI şi ai Ministerului Sănătăţii amână decizia privind amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţe O echipă de arhitecţi de la Compania Naţională de Investiţii şi specialişti din Ministerul Sănătăţii s-a aflat vineri la Iaşi pentru a discuta cu autorităţile locale despre amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţe, fără a se ajunge însă la luarea vreunei decizii.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.