Cele mai citite
 


Marko Bela, despre protestele de la Târgu Mureş: Studenţii au fost incitaţi
miercuri, 14 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vicepremierul Marko Bela a declarat marţi că studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş care au ieşit în stradă au fost incitaţi, iar protestele nu au fost spontane, miezul conflictului de la UMF fiind de fapt cine are puterea de a lua decizii.
"Eu ştiu că actuala conducere a UMF Târgu Mureş care nu prea e legală în acest moment a dat zi liberă celor care au vrut să participe la aceste acţiuni de protest. Aceste proteste nu au fost spontane, ele au fost organizate de către cei care nu vor nicicum o soluţie echitabilă la acea universitate. Studenţii au fost incitaţi, pot afirma acest lucru, eu sunt din Târgu Mureş şi am o experienţă în privinţa tradiţiilor destul de negative de acolo. De fiecare dată, din 1990 când s-a încercat implementarea unui drept al minorităţilor, mai ales în cazul învăţământului în limba maternă, imediat au apărut protestele, aceleaşi lozinci ca şi acum. După ce totuşi s-a rezolvat situaţia lucrurile s-au liniştit", a spus Marko Bela, după şedinţa parlamentarilor UDMR.
El a adăugat că nu ar fi nicio problemă pentru cadrele didactice de naţionalitate română dacă şi profesorii de naţionalitate maghiară vor avea o anumită putere de decizie legată de procesul de învăţământ în limba maternă.
"Acesta este miezul conflictului, cine are decizia. Eu zic că trebuie să decidă cei care sunt vizaţi în mod direct", a mai spus vicepremierul.
Peste 400 de studenţi au protestat, luni, în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş, împotriva separării Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi împotriva implicării politicului în autonomia universitară.
''Noi astăzi ne-am adunat din nou, este a treia acţiune de protest masivă prin care ne exprimăm împotriva nedreptăţilor care se fac împotriva autonomiei universitare a UMF Târgu Mureş. Vrem să ni se aprobe Carta UMF Târgu Mureş, deoarece ea nu conţine nimic ilegal şi a fost blocată de-a lungul timpului din considerente politice, după cum se vede şi în presa de astăzi de către anumite persoane din conducerea ţării'', a declarat Dan Zolog, preşedintele Ligii Studenţilor Târgu Mureş. AGERPRES/(A - Dana Piciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii protestează împotriva separării facultăţilor din UMF Târgu Mureş Aproximativ 200 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş au început de luni şi vor continua până pe 14 martie o serie de proteste faţă de tendinţa de separare a facultăţilor universităţii şi mai ales împotriva implicării politicului în problemele învăţământului superior...
Protest împotriva separării pe criterii etnice, la UMF Târgu Mureş Aproximativ 200 de studenţi şi cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş au protestat, marţi, timp de o oră, împotriva separării pe criterii etnice a instituţiei de învăţământ.
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
Mureş: Proiect de 500.000 euro pentru Centrul de simulare şi abilităţi practice la UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, marţi, lansarea proiectului Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) - "Crearea de noi oportunităţi de învăţare pentru studenţi pentru dezvoltarea abilităţilor practice folosind simulatoare medicale...
UMF Târgu Mureş îşi adaptează curricula la standardele actuale ale învăţământului medical Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a adoptat, la ultima şedinţă, începerea procesului de reformă curriculară, care se va implementa progresiv până la finalul anului universitar 2018/2019, în sensul adaptării la cerinţele actuale ale învăţământului medical.