Cele mai citite
 


SOS Cardio: Peste 10% din populaţia informată despre factorii de risc cardiovascular a ajuns la medic
miercuri, 14 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Peste 10% din populaţia informată despre factorii de risc cardiovascular a ajuns la medic, arată datele campaniei educaţionale SOS Cardio, organizată de Fundaţia Română a Inimii.

Testul cartonaşelor, care este un instrument simplu la îndemâna oricui, conceput pentru autoevaluarea riscului cardiovascular, a evidenţiat că 63.538 de persoane şi-au făcut on line acest test.
Rezultatele arată că factorii de risc cei mai întâlniţi sunt fumatul, stresul şi hipertensiunea.
Testul cartonaşelor a fost completat de 33.560 de bărbaţi şi 29.978 de femei. În Bucureşti 14.004 de persoane au făcut acest test, iar în ţară 49.534.
O treime dintre cei care au completat testul sunt fumători, procentul fiind uşor mai mare la bărbaţi.
Stresul este prezent la 80% dintre respondenţi, hipertensiunea la 50%, iar obezitatea la 30% dintre cei care au completat testul cartonaşelor.
România ocupă un nedorit loc fruntaş în lume în ce priveşte topul deceselor din cauze cardiovasculare. Există studii care arată că doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare, că unul din trei suferă de hipertensiune arterială, iar accidentul vascular cerebral reprezintă o afecţiune frecventă.
"A controla riscul cardiovascular înseamnă să poţi prelungi speranţa de viaţă cu cel puţin 10 ani", a declarat prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.
Bărbaţii sunt mai predispuşi la boli cardiovasculare după 45 de ani, iar femeile după instalare menopauzei, adică în jurul vârstei de 55 de ani.
"Aplicarea măsurilor de prevenţie va avea cel mai mare impact în scăderea mortalităţii cardiovasculare, cu costuri foarte scăzute pentru societate. Prevenţia cardiovasculară trebuie făcută la toate vârstele", a declarat prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sănătăţii şi secretar al Fundaţiei Române a Inimii.
Campania îşi propune să conştientizeze populaţia despre factorii de risc cardiovascular şi acumularea lor. Aceştia sunt fumatul, sedentarismul, stresul, existenţa în familie a unui istoric cardiovascular, hipertensiunea, colesterolul.
Aceşti factori de risc, luaţi împreună, definesc riscul cardiovascular global al fiecărei persoane. Cu cât sunt mai mulţi factori de risc cu atât riscul cardiovascular global este mai mare.
"România ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, românii trăind cu 10 ani mai puţin decât cetăţenii altor ţări din cauza bolilor cardiovasculare", a subliniat prof. Dan Gaiţă.
La rândul său, Radu Răşinar, director general al companiei AstraZeneca, susţinător al campaniei a spus: "Educaţia este piatra de temelie pentru o decizie informată, pentru o viaţă sănătoasă. Am susţinut şi vom continua să susţinem, această campanie pentru că suntem conştienţi de rolul nostru în faţa pacienţilor".
Potrivit statisticilor, în 2020 boala cardiovasculară va deveni "ucigaşul numărul unu" la nivel mondial, depăşind bolile infecţioase. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru prevenţia bolilor cardiovasculare Fundaţia Română a Inimii a lansat luni Campania de educaţie a populaţiei pentru prevenţia bolilor cardiovasculare în România: SOS cardio - Atenţie, risc cardiovascular!
Timiş: Riscul îmbolnăvirii cardiovasculare, testat prin metoda cartonaşelor Aproape 2.000 de timişoreni care au accesat site-ul soscardio.ro au completat online, până luni, Testul Cartonaşelor, prin care îşi pot evalua riscul îmbolnăvirii cardiovasculare. Parcurgerea testului îi poate ajuta pe cei interesaţi să aibă o stare bună de sănătate să evite factorii de risc care le...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Campanie de informare şi responsabilizare a românilor privind factorii de risc cardiovascular Aproximativ 6.000 de români din toată ţara vor putea beneficia de testări medicale gratuite în cadrul Campaniei care se va derula în perioada 28 mai - 2 iunie 2012, în 18 oraşe, având drept scop conştientizarea în rândul populaţiei a factorilor de risc cardiovascular şi a consecinţelor acestora asupra...
Hipertensiunea - principala cauză de mortalitate cardiovasculară Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că hipertensiunea este principala cauză de mortalitate cardiovasculară. Aceasta poate produce accidente cerebrale vasculare, infarct de miocard, insuficienţă cardiacă şi renală.
Medici: Fumatul - principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populaţia tânără Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populaţia tânără din România, au atenţionat specialiştii în cadrul dezbaterii "Despre fumat: de la teorie la public", organizată de Societatea Română de Pneumologie.