Cele mai citite
 


Tiberiu Bokor (UDMR): Situaţia de la UMF Tg. Mureş, creată artificial
miercuri, 14 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorul UDMR Tiberiu Bokor a declarat, marţi, că situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş este din punct de vedere politic una creată artificial.
''Eu cred că, din punct de vedere politic, este o situaţie creată artificial pentru că şi atunci, şi acum funcţionează programe acreditate şi în limba maghiară fiindcă 50% din locuri aparţin studenţilor care studiază în limba maghiară, iar 50% studenţilor care studiază în limba română. Deci nu este nicio problemă. (...) După părerea mea, nu există probleme. Doar din punct de vedere politic se aşează pe situaţia asta că noi dorim o segregare. Nu dorim. Prin aceste linii de predare în limba maghiară se dă posibilitatea profesorilor şi studenţilor care studiază într-o limbă a minorităţii naţionale să se organizeze, ei să îşi aleagă cine conduce acele departamente, însă să fie un singur rector, adică nu vor fi două instituţii separate. Va fi o instituţie cu două linii de predare. Atâta tot'', a declarat Tiberiu Bokor.
Acesta spune că se aştepta să nu apară probleme în crearea unei secţii cu predare în limba maghiară în cadrul UMF Târgu Mureş atâta timp cât la nivelul celorlalte două universităţi multiculturale din România funcţionează deja linii cu predare în limba minorităţilor naţionale.
''În România sunt trei universităţi multiculturale şi conform legii în cadrul acestora trebuie să se organizeze atât linii de predare în română, cât şi linii de predare în limba minorităţii respective. Aceste lucruri s-au rezolvat din punct de vedere legal, introducându-se în Carta Universităţii Babeş-Bolyai, unde este şi o linie germană, pe lângă cea maghiară, dar despre care nu vorbeşte nimeni. S-a rezolvat şi la Universitatea de Arte din Târgu Mureş şi noi ne aşteptam ca această situaţie să se rezolve, fără probleme, şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. (...) Eu cred că şi instituţia ar avea de câştigat dacă ar avea două linii de predare puternice pentru că ar putea participa la programe de cercetare împreună cu universităţi bune din Ungaria şi toată lumea ar avea de câştigat, inclusiv studenţii şi profesorii români'', a afirmat senatorul UDMR.
Tiberiu Bokor nu crede că vor fi probleme la viitoare evaluare a UMF Târgu Mureş de către ARACIS.
''Evaluarea ARACIS a fost făcută în 2007 şi conform legii, la fiecare cinci ani, trebuie să fie proceduri de reevaluare. Anul acesta trebuie să existe o reevaluare. Nu cred că ar trebui să fie o problemă. Am auzit şi eu că problema care se pune este cea a cadrelor didactice, dar nu văd o problemă pentru că acolo unde sunt profesori mai puţini, se mai pot angaja'', a conchis senatorul UDMR. AGERPRES/ (A - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Solicitarea anulării Cartei UMF Târgu Mureş, respinsă de instanţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, luni, că prin Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 2350/23.04.2014, solicitarea anulării Cartei Universitare formulată de o serie de asociaţii civile precum şi de UDMR, PPMT şi PCM a fost respinsă, decizia având caracter definitiv...
Liderul UDMR crede că s-ar putea ajunge la "tensiuni şi conflicte" în chestiunea UMF Târgu Mureş Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că blocarea înfiinţării unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea genera unele "tensiuni şi conflicte" şi a acuzat justiţia că ia decizii...
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Liga Pro Europa: UDMR trebuia să rezolve mai demult problema UMF Târgu Mureş Liga Pro Europa (LPE) consideră că situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar fi trebuit să fie rezolvată mai demult de UDMR şi nu să fie tratată ca o chestiune electorală.
Florin Buicu (PSD): Voi susţine Guvernul atâta timp cât nu se atinge de UMF Târgu Mureş Deputatul PSD Mureş, Florin Buicu, a declarat joi că autonomia universitară trebuie respectată în România şi că va susţine Guvernul atâta timp cât nu se va atinge de Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş, unde UDMR solicită înfiinţarea unei facultăţi separate de medicină şi farmacie...