Cele mai citite
 


ADMR:România nu are niciun act legislativ care să prevadă termenele de plată oficiale pentru medicamentele compensate
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România nu are niciun act legislativ care să prevadă termenele de plată oficiale pentru medicamentele compensate nici pentru farmacii şi nici pentru spital, de aceea autorităţile îşi permit să plătească atunci când vor, a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR), Viorel Vasile, la forumul industriei farmaceutice.
Vorbind despre posibilitatea întocmirii de planuri şi prognoze în industria farmaceutică, Viorel Vasile a afirmat că nu poţi să-ţi întocmeşti astfel de situaţii în condiţiile în care nu ştii când spitalele şi farmaciile fac plăţile pentru aceste medicamente.
"Apropo de prognoză şi de planuri. Este foarte dificil, pentru că nu ştim niciodată. Nu există nişte termene de plată la Ministerul Sănătăţii şi un secretar de stat mi-a confirmat acest lucru - nu există niciun act legislativ astăzi care să prevadă termenele de plată oficiale: cât este la farmacie, cât este la spital. România astăzi nu are niciun act legislativ - ordin de ministru sau hotărâre de Guvern sau orice altceva - care să prevadă acest lucru. Tocmai de aceea îşi permit autorităţile să plătească atunci când vor: pentru că nu există un act legislativ care să-i oblige să plătească la timp. Şi atunci, ce prognoză să-ţi faci, pentru că nu ştii exact când încasezi nici de la spitale, nici de la farmacii", a spus preşedintele ADMR.
Acesta a subliniat că este foarte dificil să fii realist în zilele noastre, mai ales din cauza amestecului factorului politic în industria farmaceutică, încă din anii '95, dar mai ales după 1999, când s-a înfiinţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
"Din păcate, amestecul politicului s-a produs în industria farma începând de prin anii '95, iar după 1999, când a apărut CNAS, lucrurile au devenit extrem de interesante pentru toate partidele care s-au succedat la putere, Casa fiind o bancă extrem de atractivă pentru toate partidele, indiferent de culoare. Termenele de plată reprezintă principalul motiv şi trebuie să ne aducem aminte că în anii 2001, 2002, 2003, până prin 2004 sau 2005, la fiecare sfârşit de an, se raporta un excedent, ceea ce era foarte grav. Asta înseamnă că industria farma din anul respectiv - mi-aduc aminte că la un moment dat au fost vreo 11.000 de miliarde excedent - industria farma din acel an nu avea nevoie de aceşti bani şi i-a dat înapoi la bugetul centralizat. Inacceptabil aşa ceva. Evident că valul de atunci, din acei ani, se sparge acum în aceşti ani şi de aceea apar toate aceste perturbări, dar mai sunt şi alte cauze", a explicat Viorel Vasile.
Creşterea termenelor de plată pentru medicamentele compensate reprezintă una dintre problemele majore cu care se confruntă industria farmaceutică din România, această situaţie transformând industria respectivă într-unul dintre cei mai mari creditori ai statului român.
Practic, debutul crizei economice la sfârşitul anului 2008 a relevat un deficit structural mare în sectorul public de sănătate. În consecinţă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a prelungit, începând din octombrie 2009, termenele de plată pentru medicamentele pe bază de prescripţie medicală de la 60 la 210 zile, dar care, cu întârzieri ajung la 300 şi chiar peste 300 de zile, şi pentru medicamentele din cadrul Programelor Naţionale de Sănătate de la 30 la 120 de zile.
Cu peste un miliard de euro creanţe în sold faţă de CNAS la nivelul lunii iunie 2011, industria farmaceutică a devenit unul dintre cei mai mari creditori ai Guvernului. Totuşi, aceste arierate s-au redus mult, la presiunea Fondului Monetar Internaţional şi a organismelor financiare europene, prin prisma acordurilor pe care România le-a încheiat cu acestea. Nivelul arieratelor se ridica la 1,313 miliarde de lei în martie 2011 şi la 1,645 miliarde de lei în decembrie 2010, acestea crescând spectaculos după decembrie 2009, când suma lor totală era de 124 milioane de lei.
România are cele mai mari termene de plată a creanţelor aferente medicamentelor compensate comparativ cu unele ţări din Uniunea Europeană. Astfel, la nivelul lui 2010, media acestor termene de plată era de cinci zile în Ungaria, zece zile în Germania, 30 de zile în Italia, 60 de zile în Portugalia şi Marea Britanie şi 90 de zile în Spania. AGERPRES/(A - Oana Tilică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România pierde aproximativ 18,6 miliarde euro din cauza condiţiilor precare de sănătate (studiu) România pierde în prezent în jur de 18,6 miliarde de euro, respectiv 15% din PIB-ul aferent anului 2010, din cauza condiţiilor precare de sănătate, potrivit studiului "Industria farmaceutică din România: principalele tendinţe şi impactul asupra societăţii şi economiei", lansat marţi.
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
Ţucmeanu (MS): Probabil, după Paşte va scădea preţul medicamentelor compensate Preţul medicamentelor decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar putea scădea după Paşte, a declarat vineri secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu.
ARPIM: CNAS încarcă nota de plată a pacienţilor Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încarcă nota de plată a pacienţilor români cu încă un miliard şi jumătate de lei pe an, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
UPDATE: Ministerul Sănătăţii a început controalele în farmacii Ministerul Sănătăţii (MS) derulează, începând de joi, timp de o lună, controale în farmaciile care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat, pentru AGERPRES, directorul Departamentului de Comunicare al MS, Oana Grigore.
CNAS a făcut demersurile necesare punerii în executare a sentinţei privind cei 7 pacienţi bolnavi de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a întreprins demersurile necesare pentru punerea în executare a sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la acordarea celor şapte pacienţi bolnavi de cancer a unor tratamente în regim de compensare 100% care nu sunt cuprinse în lista de medicamente...