Cele mai citite
 


ANSVSA:Procentul probelor care au identificat bacteria Campylobacter în carnea de pasăre a scăzut la 23% în 2011
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Procentul probelor care au identificat prezenţa bacteriei Campylobacter în carnea de pasăre analizată de inspectorii sanitari-veterinari a scăzut la 23% în 2011, de la 63% în anul 2008, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) remis miercuri AGERPRES.
În anul 2008, în statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, s-a desfăşurat un program de monitorizare pentru bacteriile din genul Campylobacter, în abatoarele pentru păsări, conform Deciziei 516/2007/CE.
Din anul 2009 până în prezent, în România s-a monitorizat prezenţa Campylobacter spp. în carcasele de pui broileri şi în carnea de pasăre (broileri şi curcani), în cadrul programelor naţionale anuale de monitorizare ale ANSVSA.
Astfel, în anii 2009 şi 2010 s-au analizat în total 447 probe provenind de la carcasele de broileri din abatoare şi a fost identificată prezenţa Campylobacter spp. (C. jejuni, C. coli, C. lari) în 182 probe. În anul 2011 a fost determinată prezenţa Campylobacter spp. la nivel de retail, în cadrul controlului la raft. Au fost analizate 490 probe, constând în carne de pasăre tranşată, porţionată, refrigerată, provenind de la pui broileri şi curcani, şi a fost identificată prezenţa Campylobacter spp. în 115 probe.
Pentru anul 2012, ANSVSA a prevăzut în Programul Strategic anual continuarea monitorizării acestei bacterii în carnea de pasăre.
Potrivit Autorităţii Sanitar-Veterinare, carcasele de pasăre, carnea porţionată şi organele provenite de la loturile depistate pozitive pot fi consumate după ce sunt supuse tratării termice.
La nivelul Uniunii Europene, legislaţia nu prevede retragerea de la comercializare a loturilor de carne de pasăre sau organe la care s-a pus în evidenţă prezenţa Campylobacter spp, ci se recomandă tratarea termică a acestora, menţionează ANSVSA.
Analizele au fost efectuate în cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Campylobacter al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, precum şi în laboratoare acreditate ale Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene (Alba, Bacău, Brăila, Braşov, Iaşi, Satu-Mare, Vaslui).
Bacteriile din genul Campylobacter se găsesc frecvent în intestinul animalelor şi al păsărilor domestice. De multe ori animalele infectate nu prezintă simptome. Carnea de pasăre reprezintă sursa cea mai comună a infecţiei la oameni. Contaminarea oamenilor se realizează prin consumul produselor din carne sau lapte insuficient prelucrate termic, dar şi prin consumul de fructe sau legume nespălate.
Persoanele care se îmbolnăvesc prezintă crampe, dureri abdominale, diaree, febră, stări de ameţeală şi vomă.
Infecţia cu Campylobacter poate fi prevenită prin spălare pe mâini înainte de a prepara mâncarea şi înainte de a mânca şi spălarea cuţitelor şi tocătoarele imediat după prepararea cărnii crude. Carnea crudă trebuie păstrată separat de alimentele pregătite pentru mâncat.AGERPRES/(AS-Andreea Marinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumatorii, sfătuiţi să cumpere carne şi organe de miel însoţite de certificatul de sănătate publică veterinară Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere carnea şi organele de miel numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, întrucât există pericolul substituirii acestor cărnuri cu cea de...
ANSVSA: Inspectorii veterinari au descoperit prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate din brânză şi carne de pui Inspectorii veterinari au identificat prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş şi în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în...
ANSVSA:Probele analizate din alimentele suspectate de îmbolnăvirea copiilor din Argeş şi Bacău au arătat absenţa E-coli Analiza probelor prelevate din alimentele suspectate de îmbolnăvirea copiilor din judeţele Argeş şi Bacău de sindrom hemolitic uremic (SHU) a arătat absenţa Escherichia Coli verotoxigenă în toate cele 21 de eşantioane, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor...
ANSVSA: E-Coli verotoxigenă la probe prelevate din 8 judeţe Inspectorii sanitari veterinari au descoperit prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din abatoare, magazine alimentare, restaurante şi o fermă din judeţele Vâlcea, Suceava, Tulcea, Sibiu, Caraş Severin, Bistriţa Năsăud, Olt şi Prahova, informează, joi, Autoritatea Naţională Sanitară...
Inspectorii sanitari veterinari verifică probe de alimente pentru E-coli;determinarea de laborator,în minim 4 zile la probele pozitive Echipe de inspectori sanitari veterinari din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj vor preleva probe de produse lactate, de carne, dar şi de fructe şi legume care urmează să fie analizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) pentru E-coli, în cadrul anchetei epidemiologice desfăşurată...