Cele mai citite
 


EXCLUSIV: Prof. Mircea Bârsan - despre progresele şcolii româneşti de cardiologie
miercuri, 14 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Prof. univ. dr. Mircea Bârsan, prestigios chirurg al Institutului Inimii "Nicolae Stăncioiu" din Cluj-Napoca, apreciază că şcoala de cardiologie românească s-a dezvoltat extraordinar de mult în ultimii ani. (Sursa: Agerpres)

"Diagnosticul şi mijloacele de tratament de la ora actuală sunt net superioare celor de acum câţiva ani. Şi nivelul de dotate şi nivelul de pregătire medicală sunt semnificativ mai bune comparativ cu cele de acum un deceniu", afirmă profesorul Bârsan.

Potrivit reputatului chirurg, depistarea cazurilor şi îndrumarea lor spre un spital de supra-specializare, cum este Institutul Inimii, este deja o practică obişnuită. La nivel naţional, unităţile sanitare dispun de aparatură foarte bună, iar ecocardiografele nu lipsesc din aproape niciun oraş al ţării. Apoi, medicii de familie îndrumă pacienţii încă din stadii incipiente ale bolii, susţine acesta. "Diagnosticul şi mijloacele de tratament sunt tot mai precise, însă odată cu creşterea vârstei populaţiei, cu prelungirea duratei de viaţă medii, pacienţii au mai multe boli nu una singură. Pe de altă parte, pentru că nivelurile de pregătire şi de dotare au crescut, s-a majorat şi numărul celor care apelează la unităţi sanitare specializate", a explicat chirurgul clujean.
În 2009, Institutul Inimii "Nicolae Stăncioiu" va continua proiectele de cercetare şi studiile clinice, în paralel cu îngrijirea în cele mai bune condiţii a pacienţilor, a arătat profesorul Bârsan. Numărul de bolnavi a crescut, din păcate, dar este adevărat şi faptul că pentru sănătate au fost alocaţi mai mulţi bani, în aceşti ultimi ani. "Finanţarea va fi bună şi în viitor, fiindcă este o necesitate obiectivă", a punctat universitarul clujean.
"În ţară sunt şapte unităţi similare Institutului Inimii 'Nicolae Stăncioiu', care se ocupă de diagnosticul şi tratamentul intervenţional sau chirurgical al bolilor cardiovasculare la adulţi şi la copii. Nivelul este cel de Institut, iar la Cluj-Napoca sunt, pe lângă Institutul Inimii, încă două unităţi cu acelaşi statut - Institutul de Urologie şi Transplant Renal şi Institutul Oncologic", a precizat profesorul Mircea Bârsan.
El a menţionat, în context, că vârsta chirurgilor din echipa cu care lucrează în institut este de peste 45 de ani, chiar de 50 de ani.
"Sunt foarte buni, dar după zece ani, când vor îmbătrâni puţin, nu vor mai fi la fel de buni. Şi atunci este nevoie de o generaţie tânără. Dar normarea se face pe pat de spital şi pe sala de operaţie, astfel că nu poate veni generaţia tânără pentru că Ministerul Sănătăţii nu ar fi de acord. Cred că această supra-centralizare nu este benefică. Lumea ne invidiază că aparţinem de Ministerul Sănătăţii, dar, în realitate, este vorba numai de dotarea pe care o decide ministerul, adică de echipamentele medicale care depăşesc o anumită valoare, respectiv 100.000 de euro. Uneori, însă, ne vin aparate de care nu avem nevoie, cumpărate de cineva din minister, sau nu se cumpără aparate care ne lipsesc", a arătat cunoscutul chirurg.
În opinia profesorului Mircea Bârsan, "comunitatea locală trebuie să-şi administreze şi şcolile şi spitalele şi poliţia, dar respectând nişte legi unice, valabile pe întreg teritoriul ţării". AGERPRES/(Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Treizeci de ani de la primul transplant în România Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - La împlinirea a 30 de ani de la efectuarea primului transplant renal din România, prof.dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, care a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat intervenţia chirurgicală în premieră, declară că...
Dr. Radu Deac:Academia de Ştiinţe Medicale derulează trei proiecte majore pe dotare, instruire şi transplant Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor doctor Radu Deac, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că la nivel naţional se derulează trei proiecte cu un impact major asupra sănătăţii populaţiei, pe partea de dotare cu angiografe, pe instruirea personalului şi pe impulsionarea activităţii de...
Dr. Mihai Lucan: Institutul din Cluj-Napoca a realizat în acest an şase transplanturi de pancreas Specialiştii de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca au efectuat în acest an şase transplanturi de pancreas, a declarat miercuri directorul institutului, prof. univ. dr. Mihai Lucan.
Cluj: Premieră la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Medicul urolog Mihai Lucan a realizat prima operaţie de transplant din ţară, de la un pacient cu stop cardio-respirator ireversibil şi care, în acelaşi timp, se afla şi în moarte cerebrală.
Mureş: Prelevare de organe la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, coordonată de dr. Radu Zamfir O echipă de medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca şi Institutul Clinic Fundeni Bucureşti, coordonată de dr. Radu Zamfir, a prelevat, miercuri seara, rinichii şi ficatul de la un donator aflat în moarte cerebrală la...
Cluj: Două noi transplanturi renale, la Institutul de Urologie Cluj-Napoca, 21 feb /Agerpres/ - Cei doi rinichi prelevaţi sâmbătă, la Spitalul Judeţean Timişoara, de la un bărbat de 26 aflat în moarte cerebrală au fost transplantaţi, în seara aceleiaşi zile, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, de o echipă de medici condusă de prof. univ...