Cele mai citite
 


Borbely: O populaţie sănătoasă depinde de un management corespunzător al resurselor de apă
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O populaţie sănătoasă depinde, în primul rând, de un management corespunzător al resurselor de apă la nivel local, regional, naţional şi chiar internaţional, a arătat, marţi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, în cea de-a doua zi a Forumului Mondial al Apei care se desfăşoară la Marsilia (Franţa).
'Este bine cunoscut că sănătatea publică depinde de apă în foarte multe moduri şi tocmai de aceea este un aspect de maximă importanţă pentru autorităţile publice fiind o pre-condiţie de bază în vederea obţinerii unei dezvoltări sociale şi economice. Îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate publică are nevoie de acţiuni cât mai concrete şi directe pentru a depăşi barierele economice, tehnice şi instituţionale din prezent', a declarat ministrul Borbely.
În cea de-a doua zi a Forumului Mondial al Apei, Laszlo Borbely a prezidat marţi, împreună cu ministrul Alimentării cu Apă şi Drenajului din Sri Lanka, Chandra Rupasinghe Gunawardena, o masă rotundă la nivel înalt cu tema 'Apa şi Sănătatea'.
În acest context, ministrul Mediului a precizat că accesul la resursele de apă reprezintă o problemă de securitate umană şi chiar de securitate naţională.
'Eforturile făcute la nivel internaţional în vederea îmbunătăţirii sănătăţii şi totodată a realizării unei dezvoltări durabile nu vor avea succes fără o utilizare responsabilă a unei resurse precum apa. Ţintele urmărite prin desfăşurarea acestei mese rotunde la nivel înalt sunt reprezentate de formularea unui set de soluţii şi angajamente pentru asigurarea sănătăţii umane prin intermediul managementului de apă precum şi stabilirea, de comun acord, a unei imagini de ansamblu a progresului înregistrat în implementarea managementului resurselor de apă la nivelul fiecărui stat în parte', a subliniat Laszlo Borbely.
În cadrul conferinţei ministeriale a forumului, care s-a desfăşurat marţi după-amiază, ministrul Borbely a arătat că trebuie asigurată finanţarea şi sustenabilitatea privind apa şi sănătatea şi îmbunătăţită coordonarea la nivel naţional şi internaţional în vederea atingerii priorităţilor comune privind apa şi sănătatea.
Ministrul Mediului şi Pădurilor a participat la cea de a 6-a ediţie a Forumului Mondial al Apei care are loc la Marsilia, Franţa, în perioada 12-17 martie 2012. La eveniment mai sunt prezente 140 de delegaţii ministeriale precum şi reprezentanţi la nivel înalt a aproximativ 180 de ţări de pe mapamond.
În cadrul sesiunii tematice 'Cooperarea europeană cu ţările din lumea a treia în sectorul apă', ministrul Borbely a susţinut, luni, că provocările legate de apă afectează toate ţările lumii însă aceste efecte sunt mult mai evidente în cazul ţărilor aflate în curs de dezvoltare. 'Cea mai importantă componentă a Iniţiativei pentru Apă a Uniunii Europene o reprezintă cea dedicată Europei de Est, Caucazului şi Asiei Centrale. Această regiune mărgineşte spaţiul Uniunii Europene şi acoperă 12 state având un număr mare de cursuri de apă comune cu cele din spaţiul Uniunii. Din anul 2002 când această iniţiativă a fost lansată, toate ţările din regiune au făcut progrese importante în modificarea managementului resurselor de apă de pe teritoriul lor, adoptarea reformelor şi modificarea legislaţiei în domeniu. Trebuie să subliniez totodată că aceste progrese se datorează şi implicării organizaţiilor internaţionale - UNECE şi OECD - care au susţinut în mod activ fiecare ţară în vederea realizării dezideratelor urmărite', a arătat Laszlo Borbely.
Pe parcursul forumului, ministrul mediului a avut întâlniri bilaterale cu şefii delegaţiilor din Israel, Coreea de Sud, Sri Lanka, Danemarca şi cu Secretarul General al OECD.
AGERPRES/(AS-Andreea Marinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Exporturile României în Libia, Coreea de Sud şi Israel au crescut cel mai semnificativ, în primele cinci luni Exporturile României în Libia, Coreea de Sud şi Israel au înregistrat cele mai semnificative creşteri, în primele cinci luni ale anului 2012, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
Liderii PDL Iaşi, de acord cu reorganizarea administrativă a ţării; opoziţia o consideră o 'diversiune' Liderii PDL Iaşi vorbesc despre importanţa reorganizării administrativ-teritoriale a României, liberalul Mugur Cozmanciuc cataloghează ideea drept o "diversiune", iar preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, are rezerve în ceea ce priveşte trecerea de la teorie la practică.
INTERVIU/Botănoiu (MADR): Nu am luat poziţia ghiocel în faţa FMI în problema deficitului; vom negocia şi reducerea TVA România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole deoarece, din 2020, plăţile în agricultură se vor face pe exploataţie şi nu pe unitatea de suprafaţă, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Mureş: Recepţie finală a unicului proiect din ţară pe îmbunătăţirea sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă Reprezentanţii judeţelor din Regiunea de Dezvoltare Centru, ai ministerelor Administraţiei şi Internelor, Dezvoltării şi Turismului şi Sănătăţii au participat, sâmbătă, la Târgu Mureş, la recepţia finală a primului proiect regional din ţară care a intrat în finanţare după aderarea României la Uniunea...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...