Cele mai citite
 


Cătălin Baba a pledat pentru dialog între cadrele didactice române şi maghiare la UMF Tg Mureş
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cadrele didactice române şi maghiare din Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tg. Mureş trebuie să meargă la vot să îşi aleagă rectorul, a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.
El a explicat că mandatul Senatului Universităţii, legal constituit, a expirat la sfârşitul lunii februarie, iar mandatul rectorului Constantin Copotoiu va expira la sfârşitul lunii martie.
"Problema rezidă din faptul că Universitatea nu are o Cartă legal aprobată. Este o problemă pe care Senatul UMF doreşte să o tranşeze în instanţă. Până când nu există o Cartă apobată de Senat şi apoi de MECTS care va trebui să reflecte caracterul multicultural al Universităţii nu rămâne decât tranşarea în justiţie După ce există o Cartă, se pot declanşa alegeri legale", a spus ministrul care a precizat că alegerile, care s-au desfăşurat în absenţa Cartei şi la care au participat doar cadrele didactice de la linia română, nu pot fi validate.
Baba a apreciat că situaţia Universităţii este "complicată", dar "sunt decizii care pot fi luate la nivelul Universităţii".
"Senatul Universităţii legal constituit trebuie să propună o persoană care să fie ordonator principal de credite şi să poată semna acte oficiale. Dacă un rector căruia i-a expirat mandatul continuă să semneze acest lucru este în afara legii, iar diplomele respectivei universităţi pot fi invalidate în instanţă", a spus Baba care a subliniat că "orice Universitate care se plasează în afara art 124 şi 125 din Legea Educaţiei Naţionale riscă sancţiuni, inclusiv oprirea finanţării".
Ministrul Educaţiei a atras atenţia că UMF Tg. Mureş se îndreaptă către "o situaţie în care la Universitate nu va mai exista nici o autoritate legală".
"Toate aceste lucruri se puteau rezolva prin Carta Universităţii, prin care deciziile românilor, maghiarilor şi germanilor erau luate împreună. (...) Suntem într-o sit în care ne îndreptăm spre dezastru", a mai spus ministrul precizând că Facultatea nou înfiinţată nu rezolvă problema Cartei. AGERPRES/(A - Livia Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Cîmpeanu: Ministerul Educaţiei susţine UMF Târgu Mureş în ansamblul ei Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că MECS susţine Universitatea de Medicină şi Farmacie din municipiu în ansamblul ei, precum şi continuitatea învăţământului farmaceutic în limbile română şi maghiară.
UMF Târgu Mureş găzduieşte prima Conferinţă Naţională de Nutriţie Sportivă Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş găzduieşte, de joi până duminică, prima Conferinţă Naţională de Nutriţie Sportivă, care reuneşte numeroşi specialişti în medicina sportivă, medici de familie, medici specialişti, dieteticieni, sportivi, antrenori şi studenţi.
Campanie pentru ajutorarea victimelor din Colectiv a studenţilor de la Facultatea de Medicină Dentară UMF Târgu Mureş Organizaţia Studenţească de Medicină Dentară din Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş va iniţia, în cadrul Festivalului 'UniFEST', o campanie pentru adunarea de fonduri pentru ajutorarea victimelor de la Clubul Colectiv din Bucureşti.
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...