Cele mai citite
 


Creierul astronauţilor, afectat de călătoriile în spaţiu
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Astronauţilor de la NASA care au petrecut mai mult de o lună în spaţiu le-au fost afectaţi ochii şi ţesuturi ale creierului. Este un motiv pentru care călătoriile lungi în spaţiu ar trebui gândite mai bine, scrie 7sur7.be.
În vederea analizării tulburărilor provocate de gravitatea scăzută din spaţiu, 27 de astronauţi au efectuat RMN-uri. Medicii au depistat mai multe tipuri de afecţiuni, cum ar fi aplatizarea şi/sau umflarea globului ocular, alterarea conexiunilor între creier şi glanda pituitară.

Oamenii sunt obişnuiţi cu presiunea din atmosfera terestră şi cu gravitatea, însă, în spaţiu, situaţia este alta. Organismul astronauţilor se vede astfel prins între câmpuri gravitaţionale contradictorii.

RMN-urile au fost făcute pe astronauţi care au stat în imponderabilitate timp de 108 zile, la bordul navetelor spaţiale sau al Staţiei spaţiale internaţionale (SSI). Problemele suferite sunt similare cu cele provocate de hipertensiunea intracraniană, boală rară şi periculoasă. Presiunea crescută provoacă, între altele, umflarea joncţiunii între nervul optic şi globul ocular, rezultatul putând fi o deficienţă vizuală. Pierderea minerală osoasă şi atrofierea musculară sunt alte efecte ale microgravităţii asupra astronauţilor.

Aceste rezultate nu riscă deocamdată să pună capăt misiunilor spaţiale, însă ar putea anunţa renunţarea la misiuni de lungă durată. Este posibil totuşi să se găsească în anii viitori soluţii tehnologice care să reducă impactul schimbărilor de gravitate şi să permită continuarea cuceririi spaţiului.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Creierul este conectat la sistemul imunitar printr-o serie de vase limfatice, conform unui nou studiu O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat descoperirea unor noi vase limfatice în organism, care conectează creierul la sistemul imunitar, conexiune despre care anterior se credea că nu există, conform unui material publicat de site-ul sciencealert.com.
Migrenele nu afectează creierul (studiu) Migrenele şi episoadele repetate de cefalee nu măresc riscul de declin intelectual, în pofida faptului că produc mici leziuni la nivelul scoarţei cerebrale detectate prin RMN, conform rezultatelor unui studiu publicat în ultimul număr al revistei British Medical Journal, transmite AFP.
PREMII NOBEL Identificarea "GPS-ului intern" al creierului a fost recompensată cu Nobelul pentru Medicină Premiul Nobel pentru Medicină a fost împărţit de John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser "pentru descoperirea celulelor care compun un sistem de poziţionare din creier", conform anunţului făcut luni de profesorul Göran K. Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină.
Un implant pe creier s-ar putea dovedi salvator în războiul împotriva obezităţii Creierul nu pare cel mai evident loc unde ar trebui căutate soluţii de tratament împotriva obezităţii, însă conform unui grup de oameni de ştiinţă, implantarea unui dispozitiv care să stimuleze o anumită regiune cerebrală poate stopa tendinţa de a mânca prea mult, informează LiveScience.com.
MB: o femeie a suferit leziuni pe creier după ce a aşteptat două ore o ambulanţă O femeie din Londra a suferit leziuni grave pe creier şi un atac de cord după ce a fost nevoită să aştepte două ore o ambulanţă care se afla la nici 100 de metri distanţă, relatează miercuri Daily Mail.
Cinci mituri infirmate despre creier Creierul este cu siguranţă cel mai uimitor organ din corpul uman, un organ care adună miliarde de celule care reuşesc cumva să genereze gânduri, sentimente, să producă acţiuni şi să regleze activitatea celorlalte organe. Neurologia este o ştiinţă care a evoluat foarte mult în ultima perioadă de timp...