Cele mai citite
 


Forumul mondial al apei: Toalete inovatoare în spaţiile cu adăposturi improvizate
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Din barăci de tablă ondulată şi lemne refolosite s-a reconstituit un spaţiu de adăposturi improvizate la Forumul mondial al apei de la Marsilia, în care este expus un procedeu simplu şi inovator în lipsa unor grupuri sanitare decente: sacul-toaletă de folosinţă unică, utilizat apoi ca îngrăşământ, relatează AFP.
Numele lui este Peepoo şi este realizat de o firmă suedeză, Peepoole AB, pe ideea unui arhitect. Principiul este simplu şi a schimbat viaţa locuitorilor unuia din cele mai mari ghetouri din Africa, cel din Kibera (Nairobi), care au recurs la el acum un an.

Săculeţul alb-verde, de plastic biodegradabil, este dublat în interior de o membrană din granule de uree, un fel de amoniac care neutralizează bacteriile în una-trei săptămâni. Acesta este pus într-o găleată de plastic, folosită ca microgrup sanitar privat. De folosinţă unică, înnodat după utilizare, Peepoo nu degajă niciun miros.

Săculeţii folosiţi sunt adunaţi în saci mari în anumite locuri din ghetouri, fiind utilizaţi apoi ca material de fertilizare în agricultură. Un săculeţ costă 0,03 euro şi, pentru fiecare săculeţ folosit ca îngrăşământ, o familie primeşte 0,01 euro.

'Procedeul este testat doar la Kibera, dar s-a dovedit un adevărat succes, oamenii sunt mulţumiţi, nu mai există miros, riscurile de epidemii şi diaree au scăzut, iar sacii dispar', precizează Camilla Wirseen, directoarea de proiect, care merge regulat la faţa locului. În prezent, se produc 3.000 de săculeţi Peepoo pe zi într-un atelier de lângă Nairobi. 'Ne gândim să trecem la 500.000 de săculeţi pe zi începând din noiembrie, pe care să-i producem în Germania şi Suedia', adaugă ea. Tehnologia este prea complicată pentru ca producţia de masă să aibă loc în Africa, consideră directoarea de proiect.

În afara ghetourilor, săculeţii-toaletă pot constitui o soluţie provizorie de grup sanitar după catastrofe naturale. În acest sens, s-a luat deja legătura cu ţări ca Pakistan, Bangladesh, Haiti şi India.

Peepoople a fost unul din cele 12 proiecte de proximitate selecţionate dintre cele peste 60 de dosare adresate realizatorilor reţelei Projection, grup de 250 de tineri specialişti din domeniul apei şi salubrizării care promovează soluţii uşoare şi inovatoare, apte să îmbunătăţească rapid şi eficient viaţa oamenilor.AGERPRES/(Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Avort selectiv: În China, India şi Coreea de Sud, o generaţie fără femei Peste 20 de ani, în multe zone din China şi India numărul bărbaţilor tineri îl va depăşi cu 10 până la 20 la sută pe cel al femeilor, dezechilibru social care va avea consecinţe asupra sănătăţii populaţiei, semnalează marţi cotidianul spaniol El Mundo.
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Sănătate pentru ţările sărace:Proiect al organizaţiilor neguvernamentale din opt ţări europene, printre care şi România Organizaţii ale societăţii civile din opt ţări membre ale UE - România, Italia, Polonia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Germania şi Olanda - au demarat un proiect finanţat de Uniunea Europeană ce are drept scop să contribuie la asigurarea unei prezenţe durabile şi unui personal medical adecvat la nivel...
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
DESTINAŢIE: ROMÂNIA/ Tulcea, un model pentru România prin ITI Vizitată de înalţi oficiali români şi din străinătate, Delta Dunării a strâns de-a lungul timpului numeroase aplauze din partea oaspeţilor, însă, în ultimii peste 20 de ani, în lipsa unei strategii care să le aducă avantaje concrete, comunităţile din Rezervaţie s-au dezvoltat cum au putut. Un plus de...
TOP ŞTIINŢÃ Principalele noutăţi din domeniu anunţate în luna mai Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie...