Cele mai citite
 


PE cere o strategie comunitară împotriva diabetului, boală care afectează 32 de milioane de europeni
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Uniunea Europeană are nevoie de o strategie specială pentru a combate problema în creştere a diabetului, boală care afectează, conform estimărilor, peste 32 de milioane de cetăţeni comunitari, se arată într-o rezoluţie adoptată miercuri de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.
Europarlamentarii susţin că strategia UE ar trebui să se concentreze pe prevenire, diagnosticare, management, educaţie şi cercetare în lupta împotriva diabetului şi să vină în sprijinul eforturilor fiecărui stat membru, deşi numeroase ţări nu au un program naţional în acest domeniu.

Rezoluţia, adoptată cu o majoritatea covârşitoare, cere o finanţare continuă pentru cercetarea privind diabetul prin intermediul programelor de cercetare ale UE. Comisia Europeană ar trebui să stabilească criterii şi metode standardizate pentru colectarea de date, mai precizează eurodeputaţii, potrivit unui comunicat al PE.

Parlamentarii europeni mai spun că UE şi statele membre ar trebui să folosească politici de mediu, alimentare şi de consum pentru a combate factori de risc cunoscuţi precum obezitatea. Ţările membre ar trebui să asigure cursuri asupra alimentaţiei sănătoase şi exerciţii fizice adecvate în şcoli, precizează rezoluţia.

În contextul în care diabetul este diagnosticat frecvent prea târziu, lucru ce are consecinţe serioase asupra sănătăţii, europarlamentarii vor ca statele membre să facă din diagnosticarea rapidă o prioritate în programele lor naţionale.

Conform unor studii citate în rezoluţie, circa 32 de milioane de cetăţeni din UE suferă de diabet. La aceştia se adaugă alţi 32 de milioane de cetăţeni care au o toleranţă redusă la glucoză, ceea ce creează o probabilitate extrem de ridicată de a se ajunge la diabet care se manifestă clinic.

Mai mult, numărul persoanelor cu diabet din Europa ar urma să se majoreze cu 16,6% până în 2030, ca rezultat al epidemiei de obezitate, al îmbătrânirii populaţiei şi al altor factori. Studiile mai relevă că până la 50% din toţi bolnavii de diabet nu ştiu că se află într-o astfel de situaţie. În plus, 325.000 de persoane mor de diabet anual în UE, în timp ce în majoritatea statelor membre costurile cu diabetul reprezintă 10% din cheltuielile cu asigurările de sănătate.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pop (MS): Atragerea de fonduri UE pentru infrastructura din Sănătate - condiţionată de realizarea unei strategii investiţionale Atragerea de fonduri europene pentru infrastructura din sănătate este condiţionată de Comisia Europeană de realizarea unei strategii investiţionale în domeniu pentru următorii cinci - zece ani, lucru care nu s-a realizat, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Corina Pop, în cadrul...
VIRUSUL ZIKA Comisia Europeană alocă 10 milioane de euro pentru a susţine cercetarea Comisia Europeană pune la dispoziţie 10 milioane de euro pentru a susţine cercetarea legată de virusul Zika care afectează în prezent mai multe ţări din America Latină, în special Brazilia, şi cu zeci de persoane contagiate în Europa, relatează EFE.
Incidenţa diabetului, în creştere Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia că până în anul 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane, la nivel mondial.
Strategiile pentru integrarea romilor, pe agenda reuniunii Consiliului EPSCO Miniştrii muncii, afacerilor sociale, sănătăţii şi protecţiei consumatorilor din statele membre ale UE (Consiliul EPSCO) se reunesc joi, la Bruxelles, pentru a analiza cadrul european privind strategiile naţionale pentru incluziunea romilor, document prezentat de Comisia Europeană în 5 aprilie, informează...
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...