Cele mai citite
 


Peste 30.000 de români mor anual de cancer pulmonar, arată datele Societăţii Naţionale de Pneumonologie
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dependenta si toxicologie, Plamanii
 

Un număr de peste 30.000 de români mor anual de cancer pulmonar, a subliniat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Naţionale de Pneumonologie, miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de lansarea campaniei "Control pentru speranţă".

El a accentuat că evoluţia silenţioasă şi nespecifică a acestei boli face ca să se depisteze în general extrem de târziu. La momentul depistării în cazul a 75% dintre pacienţi cancerul se află în stadii avansate, ceea ce duce la o rată de supravieţuire de 17-18% la cinci ani de la diagnosticare.


"Această formă de cancer este mai răspândită la bărbaţi şi se află pe locul doi la femei după cancerul de col uterin", a mai spus dr. Mihălţan, menţionând ca principală cauză fumatul.
Tratamentul cancerului pulmonar este subestimat în marea majoritatea a cazurilor datorită depistării tardive. Trei sferturi dintre cazurile cu această boală se află în stadii inoperabile la momentul depistării şi primesc numai tratament paleativ.
Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic la Institutul Marius Nasta, a accentuat asupra frecvenţei a acestei afecţiuni, subliniind că dacă pacienţii sunt depistaţi foarte la început şansele de supravieţuire pot ajunge la 90%.
Între semnele care ar putea să-i determine pe oameni să meargă la doctor sunt tusea şi expectoraţiile.
Dr. Ulmeanu a evidenţiat că în România se înregistrează o creştere a numărului de bolnavi la femei, adolescenţi, tineri adulţi şi copii. Ea a spus că anual sunt peste 10.000 de cazuri noi cu acestă afecţiune.
Campania "Control pentru speranţă" care s-a lansat miercuri este menită să conştientizeze riscurile cancerului pulmonar în rândul populaţiei din România. De asemenea, campania urmăreşte înţelegerea avantajelor imense pe care le are diagnosticarea precoce a acestei boli în primul rând la populaţia cu risc precum fumători, pacienţi cu bronşită obstructivă a fumătorului sau persoane expuse profesional, a subliniat medicul.
Obiectivele acestei campanii includ educarea populaţiei privind factorii de risc şi atenţia care trebuie acordată unui control medical timpuriu, precum şi susţinerea celor care suferă de această formă de cancer.


Specialiştii sunt în unanimitate de acord că depistarea precoce poate creşte spectaculos rata de supravieţuire la cinci ani. "Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor noştri trebuie să informăm şi să educăm populaţia cu privire la gravitatea bolii şi să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viaţa", a subliniat dr. Mihălţan.


Diagnosticarea precoce a bolii este posibilă prin intermediul bronhoscopiei. Investigaţia este o procedură care stabileşte cu certitudine în timp foarte scurt diagnosticul de cancer pulmonar.


"La Institutul 'Marius Nasta' din Bucureşti sunt examinaţi anual 60% din pacienţii din România care necesită bronhoscopie. Ne dorim ca prin implicarea populaţiei şi a societăţii civile în general să facem posibilă achiziţia de echipamente moderne şi performante pentru institut în vederea transformării lui în primul centru de referinţă pentru diagnostic precoce şi tratament endoscopic al cancerului pulmonar prin bronhoscopie din România", a spus dr. Ulmeanu.


Pentru achiziţia aparaturii moderne este necesară suma de peste un milion de euro, ceea ce presupune un efort susţinut. Prof. dr. Emilia Crişan, directorul medical al Institutului a arătat că "acest lucru este imperios necesar cu cât în ultimii ani am înregistrat o creştere dramatică a neoplaziilor cu implicare pulmonară la copii, adolescenţi şi tineri adulţi. Mai mult decât atât institutul atinge anual cifre record, pentru Europa şi pentru întreaga lume, în ceea ce priveşte numărul pacienţilor investigaţi prin bronhoscopie. Peste 10.000 într-un an. Comparativ în Europa centrele de referinţă efectuează 3-4.000 de bronhoscopii anual". AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dorin Vancea (SRP): Dacă interzicem fumatul în spaţiile publice, scădem numărul celor cu cancer pulmonar Preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar din Societatea Română de Pneumologie (SRP), prof.dr. Dorin Vancea, cere autorităţilor române să preia modelul din Vestul Europei şi să interzică cât mai repede fumatul în spaţiile publice, aceasta fiind principala cauză a cancerului bronhopulmonar, "cel mai rău...
Florin Mihălţan: Copiii cu fumători în casă prezintă un risc cu 31% mai mare de a avea astm Copiii care stau în case în care se fumează au un risc de apariţie a astmului cu 31% mai mare decât cei care nu sunt expuşi fumului de ţigară, a afirmat joi preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, într-o conferinţă de presă.
Florin Mihălţan (SRP): Fumul de ţigară din podele, ziduri, haine creşte riscul de cancer pulmonar Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălţan, a declarat joi, la Sibiu, că "fumatul la mâna a treia", ceea ce înseamnă fumul de ţigară din podele, ziduri, haine, poate influenţa riscul de cancer pulmonar.
Prof.univ.dr. Alexandru Irimie: Efectuăm studii de analiză genomică a cancerului pentru tratamente personalizate (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. Alexandru Irimie, reputat specialist în oncologie, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, care este marcată pe...
Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.
Centru de cercetare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar la Institutul 'Marius Nasta' Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a finalizat centrul de cercetare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar, astfel încât perioada de timp necesară diagnosticării acestei afecţiuni s-a redus la maximum trei săptămâni, faţă de circa şase luni anterior, conform algoritmilor şi metodelor pe...