Cele mai citite
 


Premierul sesizează Parchetul: ANRP a despăgubit prioritar proprietari pe motiv că erau fumători şi consumatori de alcool
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a aprobat prioritar despăgubiri unor proprietari de imobile naţionalizate pe motiv că persoanele respective erau foşti fumători sau consumatori de etanol, potrivit unui audit efectuat în perioada 2005-2011, care l-a determinat marţi pe premierul Mihai-Răzvan Ungureanu să sesizeze Parchetul în legătură cu această instituţie.
În şedinţa de Guvern, a fost analizat un audit efectuat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la ANRP, în urma căruia Executivul a decis suspendarea pentru 6 luni a emiterii titlurilor de despăgubire către proprietarii de imobile care fuseseră naţionalizate de regimul comunist.
"Toate aceste nereguli semnalate l-au determinat pe premier să sesizeze Parchetul în legătură cu ceea ce se întâmplă la ANRP", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, despre situaţia constatată de audit la această instituţie.
Actualul preşedinte al ANRP, Dorina Danielescu, a prezentat pe larg neregulile constatate în raportul de audit efectuat la solicitarea sa, în octombrie 2011, când ea a preluat conducerea Autorităţii.
"Au fost constatate nereguli grave în instrumentarea şi repartizarea dosarelor de despăgubire, lipsa unor criterii privind repartizarea acestor dosare, celebrele cazuri speciale, în sensul că a existat o paletă diversă de înscrisuri medicale, de la adeverinţe emise de medicul de familie la rapoarte medicale. Au existat şi cazuri în care diagnosticele invocate au fost, de exemplu, infecţie urinară, tahicardie, fost fumător şi consumator de etanol", a exemplificat Danielescu.
Potrivit acesteia, în arhiva ANRP au fost identificate 38.000 de dosare constituite în baza Legii 10/2001, înregistrate în perioada 2005-2011, care nu au fost soluţionate. Din acestea 21.000 de dosare erau în stadiu de aşteptare, nefiind repartizate în lucru consilierilor, în timp ce 17.000 de dosare care, deşi erau date în lucru, nu sunt analizate şi implicit soluţionate.
La dosarele constituite în baza Legii fondului funciar şi în baza cărora au fost emise decizii reprezentând titluri de despăgubire, în aproape 80% din cazuri nu se regăsesc arhivate certificate de moştenitor, din care să reiasă calitatea de moştenitor a persoanelor care au solicitat despăgubiri faţă de proprietari de drept, a mai menţionat şefa ANRP.
De asemenea, auditul a constatat supraevaluări făcute de către evaluatori autorizaţi, prin atribuirea dosarelor de despăgubire în vederea evaluării proprietăţilor.
S-a constatat că această atribuire şi evaluare au fost realizate de către aceleaşi 12 societăţi de profil din 34 înregistrate sau către aceiaşi 10 evaluatori, persoane fizice autorizate din cei 53.
Suma totală plătită societăţilor de evaluare în anul 2010 a fost de aproximativ 3 miliarde de lei, din care 91% a fost plătită celor 12 societăţi de evaluare, iar în cursul anului 2011 aproximativ 1,8 miliarde de lei, din care un procent de 76% a fost plătit celor 12 societăţi.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premierul Ungureanu a numit un procuror vicepreşedinte ANRP Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu l-a numit pe procurorul Andreia Cristiana Dascălu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), printr-o decizie publicată miercuri în Monitorul Oficial.
(Corespondenţă) Moldovenii, cei mai beţivi, bolnavi şi săraci, potrivit OMS (presa) Chişinău, 15 mar - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Cei mai mari beţivi din Europa, fumători înrăiţi, săraci lipiţi pământului, suferinzi de cancer şi de tuberculoză - aşa apar cetăţenii Republicii Moldova în raportul pe 2012 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, scrie Adevărul de...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Consumul simultan de alcool şi tutun reprezintă un 'cocteil' extrem de periculos pentru sănătate (studiu) Consumul simultan de alcool şi tutun reprezintă un 'cocteil' extrem de periculos, care creşte 'multiplică' riscul de dezvoltare a cancerului bucal, laringian sau faringian prezentat de fiecare dintre cele două activităţi, atât de apreciate de numeroase persoane, avertizează marţi ziarul 'Le Figaro'.
Cum luptăm împotriva imunității scăzute a organismului Ne-am obișnuit ca, de fiecare dată când ne îmbolnăvim, să dăm vina pe imunitatea scăzută a organismului. Dar ce reprezintă, de fapt, imunitatea scăzută, cine sunt cei mai afectați si cum putem să dam o mână de ajutor sistemului nostru imunitar?
Locuitorii din Europa de Est sunt cei mai mari fumători şi băutori din lume (studiu) Cea mai răspândită dependenţă de pe Pământ este fumatul, 22,5% din adulţii din lume fiind fumători - este concluzia la care a ajuns Linda Gowing de la Universitatea din Adelaide (Australia), care a studiat obiceiurile rele ale oamenilor în funcţie de locul de origine, scrie joi 7sur7.be.