Cele mai citite
 


Reţetă pentru a avea o memorie de elefant
joi, 15 martie 2012   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa, Corp sanatos
 

Multiplu câştigător al Campionatului Mondial al Memoriei, britanicul Dominic O'Brien a dezvăluit câteva secrete pentru reţinerea şi amintirea cu succes a unor date. Memoria este asemenea unui muschi care, dacă nu este antrenat zilnic, se atrofiază. Nu este vorba doar de exerciţii mentale, ci şi de strategie, voinţă, un regim alimentar sănătos, mişcare, odihnă şi, mai ales, de concentrare, notează miercuri ziarul ABC.

'Stresul este cel mai rău duşman al memoriei. Provoacă frecvenţe mai rapide în creier când de fapt ai nevoie de relaxare şi concentrare pentru a-ţi aminti informaţia', asigură Dominic O'Brien, de opt ori campion al memoriei şi creator al 'sistemului Dominic', o metodă de codificare şi asociere care creşte capacitatea creierului de a a reţine date. O'Brien, care şi-a prezentat aceste tehnici în mai multe cărţi, precum ' How to Develop a Perfect Memory', Super Memory Power' sau 'Learn to Remember', spune că motivul pentru care uităm un chip sau o dată este 'supraîncărcarea' de informaţii la care suntem expuşi zilnic.

Atunci care este secretul pentru a avea o memorie de elefant? 'Este nevoie de multă creativitate şi imaginaţie pentru a transforma informaţia, pe care vrem să o memorăm în personaje care ne sunt familiare', spune acest expert britanic în mnemotehnică, care pe vremea când era copil suferea de dislexie şi de sindromul deficienţei de atenţie. 'Eu mă gândesc de exemplu la o călătorie imaginară, precum o plimbare la terenul de golf, pentru a păstra ordinea informaţiei, şi apoi identific numerele sau lucrurile pe care vreau să mi le amintesc cu persoane sau acţiuni care apar în această călătorie' , spune el.

Cel mai bun exemplu că acest sistem funcţionează este apariţia sa în Cartea Recordurilor în 2002 pentru a-şi fi amintit o succesiune aleatorie de 2.808 de cărţi de joc (54 de pachete), pe care le-a văzut o singură dată. Este un record având în vedere că pentru unii este greu de amintit chiar şi lista de cumpărături. Dar, aşa cum spune O'Brien, nu este vorba doar de a stăpâni tehnica. Din regimul acestui campion al memoriei nu lipsesc alimentele bogate în omega-3 (somon, ton, scrumbie şi fructe uscate), omega-6 (carne de pasăre, avocado, seminţe de in şi de dovleac), vitaminele B1, B5 şi B12, antioxidanţi, vitamina A, C şi E (mure, afine, brocoli, cireşe, stafide, spanac şi căpşuni) şi vitamina D provenită de la soare. Practică de asemenea exerciţii fizice pentru a-şi oxigena creierul şi doarme în medie 6-7 ore pe zi pentru a-şi ţine mintea limpede.

Autorul, căruia îi este interzisă intrarea în cazinourile din Las Vegas după ce a câştigat o sumă mare la blackjack aplicând propriul 'sistem', asigură că aceste tehnici sunt valabile atât pentru studenţii care vor să-şi amelioreze rezultatele la învăţătură cât şi pentru persoanele în vârstă preocupate de sănătatea lor mentală. 'Dacă vrei să faci exerciţii mentale, cea mai bună cale este pachetul de cărţi. De câte ori vei dori să le memorezi se vor întări căile neuronale şi se va ameliora funcţionarea creierului tău', asigură O'Brien în cartea sa. Nu crede însă că jocurile video pot antrena memoria. 'O dovadă este faptul că aceste jocuri nu fac decât să dezvolte capacitatea de a rezolva aceleaşi jocuri', spune el.

El îl sfătuieşte de asemenea pe studenţi să facă puze regulate atunci când învaţă. Potrivit lui, este mai eficient să-şi împartă timpul în şase etape de câte 20 de minute, decât să încerce să asimileze cât mai multă informaţie timp de două ore fără să facă pauză. În aceste pauze de odihnă se consolidează cele învăţate, asigură el.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
de Gavriil stiharul
"Memorie de elefant"! Adica razbunator?! Nimeni nu si-ar dori asta.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Şapte "superalimente" pentru a potenţa memoria Un regim alimentar sănătos potenţează creierul, îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea mentală. Un studiu publicat de revista britanică "Neurology" ajută la înţelegerea relaţiei care există între o dietă sănătoasă şi prevenirea pierderii memoriei.
Scapa de stres si apatie cu Magnozen Starea de bine este o nevoie continua a omului modern, perturbat de un stil de viata solicitant. Statul prelungit la birou, lipsa timpului pentru activitati de relaxare sau exercitii fizice duc cu timpul la hiper-emotivitate, episoade de irascibilitate, insomnie sau chiar stari de depresie...
Cele mai sanatoase 100 de alimente Nutritionistii germani au stabilit care sunt cele mai sanatoase 100 de alimente ce îti protejeaza principalele organe. Lista acestora a fost publicata în ziarul Bild din Germania si a facut deja furori în întreaga lume. În cazul legumelor si fructelor se recomanda ca acestea sa fie consumate proaspete...
Un regim alimentar sănătos reduce riscul unui al doilea atac de inimă sau cerebral (studiu) O alimentaţie sănătoasă, bogată în fructe, legume şi peşte reduce semnificativ riscul unui al doilea atac de inimă sau cerebral la persoanele care suferă de boli cardiovasculare, arată un studiu realizat de cercetători canadieni de la McMaster University din Vancouver şi preluat de agenţia Xinhua.
Vitaminele - surse naturale, carente si excese Vitaminele sunt compusi chimici absolut necesari organismului pentru o crestere sanatoasa si un metabolism corect. Corpul omenesc are nevoie de vitamine pentru a crea enzime si hormoni – substante elementare pentru multiplele reactii chimice ce au loc in fiecare moment pentru a asigura supravietuirea...
Sa ne detoxifiem organismul dupa sarbatori sau oricand simtim nevoia Ce este detoxifierea? Specialistii in diete de detoxifiere spun ca organismul nostru este in permanenta supraincarcat cu toxine datorate poluarii, fumatului, pesticidelor, aditivilor alimentari, alcoolului sau cafeinei.