Cele mai citite
 


Taxa de clawback, un element de regularizare a consumului de medicamente dacă ar fi predictibilă, cred specialiştii
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Taxa de clawback ar putea fi un element de regularizare a consumului de medicament dacă ea ar fi predictibilă şi ar fi aplicată într-un mod transparent, a apreciat, miercuri, Mihaela Moşneguţu, director medical la Antibiotice Iaşi, în cadrul forumului industriei farmaceutice.
"Cu siguranţă că ar putea fi un element de regularizare a consumului dacă ea ar fi predictibilă şi ar fi aplicată într-un mod transparent, dacă modul de calcul al acestei taxe s-ar realiza în condiţii de transparenţă", a spus Moşneguţu.
Ea a subliniat că această taxă ar putea fi un element de regularizare a consumului de medicamente şi de utilizare judicioasă a bugetelor astfel încât pacienţii să aibă un acces corect la sănătate nu doar în medie, ci fiecare pacient. Acest lucru s-ar putea produce în aşa fel încât fondurile să poată fi utilizate atât pentru medicamente generice, cât şi pentru medicamente inovative atunci când pacientul nu poate fi tratat cu medicamente generice.
Încercând să explice dacă această taxă de clawback ar fi sustenabilă de către producătorii de medicamente, Mihaela Moşneguţiu a arătat că acest lucru ar fi posibil dacă, în primul rând, calculul ar fi iniţiat direct şi nu ar fi o suprataxare, adică ar pleca de la preţul de producător.
"Probabil că taxa de clawback nu poate fi singura care să asigure prin suprataxarea producătorilor de medicamente creşterea firească a pieţei de medicamente din România pentru că este evident că pentru a ajunge la media consumului de medicamente per capita din celelalte ţări europene asemănătoare ca şi nivel economic cu România este nevoie de o creştere a pieţei", a precizat reprezentantul Antibiotice.
În context, ea a apreciat că această creştere a pieţei ar trebui împărţită între producătorii de medicamente şi celelalte elemente ale sistemului de sănătate
"Cred că taxa de clawback poate fi un element de regularizare a consumului de medicamente dacă s-ar aplica acel principiu medical pe care cu toţii îl ştim: adică în primul rând să nu poată face rău. Doar aşa va asigura un acces corect al pacienţilor la tratament, pacientul nu va avea nevoie de listă de aşteptare, va avea suficiente medicamente încât să poată fi tratate toate afecţiunile, atât cele pentru care există medicamente generice, cât şi cele care necesită medicamente inovatoare", a adăugat Mihaela Moşneguţiu.AGERPRES/(A-Oana Tilică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Producătorii de medicamente generice cer Guvernului verificarea datelor CNAS în urma creşterii taxei clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat marţi Guvernului verificarea datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urma creşterii "nejustificate" a cuantumului taxei clawback în ultimul trimestru al anului 2014.
Producătorii de medicamente generice susţin că nivelul taxei clawback pe trimestrul 1 a atins "un nou maxim istoric" Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a susţinut, marţi, că nivelul taxei clawback pe trimestrul 1 al anului curent a atins "un nou maxim istoric", de peste 26% din vânzările către sectorul public, "ceea ce va duce la dispariţia şi mai multor medicamente ieftine de pe piaţă...
APMGR: Producătorii de medicamente generice vor plăti o taxă clawback redusă Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de medicamente Generice din România (APMGR), Laurenţiu Mihai, a declarat joi, pentru AGERPRES, că modificarea taxei clawback constă în aceea că producătorii de medicamente generice vor plăti o taxă clawback redusă.
Companiile de medicamente generice cer Parlamentului să dezbată bugetul Sănătăţii concomitent cu modificarea taxei clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere Parlamentului să nu dezbată bugetul Sănătăţii separat de revizuirea taxei clawback, "pentru evitarea distrugerii industriei farmaceutice locale şi dispariţia medicamentelor cu preţ accesibil", se arată într-un comunicat al APMGR...
Asociaţia Producătorilor de Medicamente din România salută decizia CCR privind taxa clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) salută decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a admite sesizarea de neconstituţionalitate a OUG 77/2011 privind includerea TVA în baza impozabilă la plata taxei clawback şi consideră că este un prim gest de corectitudine...