Cele mai citite
 


Vicepremierul Marko, despre legea sănătăţii: Nu sunt deloc convins că privatizarea caselor de sănătate ar fi benefică
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vicepremierul Marko Bela şi-a exprimat miercuri îndoiala că un nou proiect al legii sănătăţii va fi elaborat înainte de alegerile legislative din acest an şi a menţionat că el nu este convins că privatizarea sistemului de asigurări de sănătate este benefică.
"Eu accept că în domeniul sănătăţii este nevoie de o reformă cât mai profundă, dar nici legea nu poate fi elaborată şi adoptată ca proiect în câteva săptămâni şi după aceea nici reforma nu poate fi pusă în viaţă foarte repede. Eu nu cred că până în alegeri noi vom avea energia şi înţelepciunea necesare de a elabora o lege a reformei în domeniu, care schimbă complet sistemul sanitar", a afirmat Marko Bela, la Radio România Actualităţi.
În context, liderul UDMR a arătat că Uniunea nu înţelege graba adoptării noii legi a sănătăţii.
"Din acest punct de vedere noi nu înţelegem graba aceasta. (...) Eu, sincer, nu cred că anul acesta vom reuşi să avem o astfel de lege a sănătăţii", a mai spus vicepremierul.
De asemenea, oficialul guvernamental a subliniat că el nu este convins că înlocuirea caselor judeţene de asigurări de sănătate cu firme private ar fi benefică.
"Părerile sunt împărţite în legătură cu conţinutul reformei. Eu, de exemplu, în timp ce sunt de acord că în legătură cu managementul spitalelor am putea să avem nişte schimbări radicale, nu sunt deloc convins că acea privatizare a casei de sănătate şi a sistemului de asigurare de sănătate care se preconizează ar fi benefică, mai ales într-o ţară relativ săracă, cum suntem noi. Eu personal am o abordare de protecţie socială care trebuie să fie asigurată tot timpul de statul român şi nu privatizat acest lucru", a subliniat Marko Bela.
El a catalogat privatizarea sistemului de asigurări de sănătate ca fiind "o schimbare extrem de radicală".
"În proiectul iniţial s-a prevăzut privatizarea sistemului de asigurări, înţeleg că statul ar deţine în continuare controlul. E o schimbare extrem de radicală. Eu personal nu prea sunt de acord cu acest lucru şi nu am avut dezbaterile necesare în acest sens", a mai spus vicepremierul, la RRA.
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat, marţi, la Antena 3, că viitoarea lege a sănătăţii este unul dintre obiectivele sale.
"În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, unul dintre obiectivele mele este Legea sănătăţii, o lege care, în dezbatere publică, poate fi reconstruită, poate fi adaptată, poate intra în formula de acceptare publică necesară în aşa fel încât efectul social şi economic să se producă la timp", a spus Ungureanu.
La propunerea Preşedinţiei, Ministerul Sănătăţii a elaborat şi lansat în dezbatere publică, la finalul anului 2011, un proiect al legii sănătăţii, care prevedea eliminarea caselor judeţene de sănătate şi înlocuirea lor cu asiguratori privaţi.
Tot la cererea preşedintelui Traian Băsescu, proiectul a fost retras de Ministerul Sănătăţii din dezbatere publică, în ianuarie 2012, în urma unor proteste de stradă. AGERPRES/(A - Claudiu Zamfir)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Deblocarea până în aprilie a posturilor din sănătate şi salarizarea diferenţiată în sistem - intenţii ale Guvernului desemnat Deblocarea, până în luna aprilie, a posturilor din sistemul de sănătate, aprobarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din domeniu, precum şi continuarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a informatizării sistemului de sănătate...
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu Bucureşti, 4 nov /Agerpres/ - România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori...
Marko Bela: Opoziţia face o greşeală enormă crezând că pentru UDMR contează numai puterea (interviu) Vicepremierul Marko Bela a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că opoziţia face o greşeală "enormă" crezând că pentru UDMR importante sunt numai puterea şi guvernarea, catalogând drept "infantile" afirmaţiile liderilor Uniunii Social Liberale (USL), care spun că, dacă UDMR nu va trăda acum puterea...
Hunor Kelemen: Am primit observaţii la proiectul de lege a sănătăţii şi de la PDL, există şi acolo anumite reţineri Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a precizat miercuri că ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a primit de la Administraţia Prezidenţială, în urmă cu o lună, proiectul de lege pentru reforma în domeniul sănătăţii, punctând că Uniunea mai are nevoie de nişte lămuriri cu privire la nişte prevederi, printre...
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.