Cele mai citite
 


ACNEEA SI ALIMENTATIA
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Sanatate si frumusete, Dermatologie
 

 

 

 

Acneea vulgara este o afectiune predominenta a adolescentului si adultului tanar, determinata de cresterea eliberarii de sebum de catre glandele sebacee ale pielii. La nivelul foliculilor pilosi se formeaza chisturi mici, numite comedoane, prin blocarea orificiului folicular cu sebum si material keratinos.  

Ciupercile lipofile (Pytirosporum orbiculare) si bacteriile (Proprionobacterium acnes) actioneaza in interiorul comedoanelor, elibereaza acizi grasi liberi din sebum si provoaca inflamatie, ducand in final la ruperea peretelui chistului, exteriorizarea reziduurilor uleioase si keratinoase din chist si aparitia unei reactii inflamatorii de  corp strain.
 
Dieta in sine nu este o cauza a acneei, dar alimentatia poate perturba echilibrul glandelor sebacee in sensul cresterii cantitatii de sebum si poate determina vasodilatatie. 
 
Persoanele cu ten acneic trebuie sa evite alimentele picante, grase, foarte dulci (prajiturile cu crema), alcoolul, alunele, nuca de cocos, alimentele prajite. Chiar si unele alimente considerate sanatoase, trebuie consumate in cantitate scazuta: laptele si bananele.Un pahar cu lapte este bun pentru piele si oase, dar nu mai mult. Bananele au un continut ridicat de zahar si, la fel, trebuie consumate mai rar si doar o cantitate mica.
 
Dintre "legumele prietenoase cu pielea"amintim:
 
  • legumele proaspete, mai ales cele verzi, care contin vitamina A cu rol antioxidant si de reparare a leziunilor pielii;
  • fructele proaspete (in special fructele de padure, care contin o cantitate importanta de antioxidanti, cu rol de protectie impotriva radicalilor liberi);
  • carnea de pui;
  • pestele, care este bogat in uleiuri omega 3 si 6, cu rol in regenerarea celulelor pielii, precum si in acizi grasi, cu rol in hidratarea pielii;
  • tofu, contine izoflavone si steroli care scad colesterolul;
  • cereale integrale bogate in fibre, calciu si acizi grasi;
  • ciocolata neagra (80%cacao este permisa in cantitate mica, ca desert si are rol antioxidant); 
  • nucile-care contin o cantitate importanta de vitamina E, cu rol antioxidant, de hidratare si vindecare a leziunilor pielii.
De asemeni, trebuie avut in vedere si modul de preparare al alimentelor: alimentele coapte pe gratar, in cuptor, afumate sau prajite pot exacerba acneea. Cel mai corect si sanatos este ca alimentele sa fie gatite pe baza de  aburi sau fierte foarte putin.
 
Si sa nu uitam de hidratarea corecta a organismului cu apa sau ceaiuri neindulcite, minim 2 litri pe zi.
 
Iata ca sintagma "suntem ceea ce mancam" este valabila si in cazul pielii: mancand corect, sanatos, alimente mai putin procesate si hidratandu-ne suficient, contribuim la sanatatea si frumusetea tenului.
 
DR.ZARVA MARIA                                                            
Medic specialist medicina de familie
MEDCENTER CONSTANTA
0241.620.280
 
Bibliografie:1.Harrison,Principii de medicina interna,vol.1,Ed.2002,cap55,pg.333

2.http://www.healthybeautyproject.com/beauty-space/acne-and-diet/ 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...
Top 6 alimente probiotice pentru imunizarea organismului Cine ar fi crezut ca acum, in prag de sezon rece, sanatatea intregului nostru organism poate depinde doar de cateva mici microorganisme: probioticele! Aceste bacterii benefice si microbi care traiesc in intestine au un rol important in digestie insa mai mult decat atat, sunt un adevarat...
"Alimente interzise pe timp de vara" Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos sau numai pentru a ne mentine un tonus adecvat?
Bolile de inima încep din copilarie Odata cu venirea verii, parintii se grabesc sa asigure copiilor o vacanta sigura, sanatoasa si fericita. Vor fi unsi cu creme de protectie solara, echipati cu fluturasi de inot si casti de protectie. Dar daca pericolul cel mai mare nu vine de la piscina, ci din farfuriile lor? Daca boala de...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Alimentaţia în perioada examenelor Există o strânsă legătură între randamentul cerebral şi calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, susţin nutriţioniştii.
DIETA PENTRU SANATATEA RINICHILOR Dieta este un component important al starii de sanatate. Educatia nutritionala cat si bunele obiceiuri alimentare sunt esentiale in mentinerea starii de sanatate. O dieta corecta si sanatoasa contribuie substantial la prevenirea bolilor si a mortii premature.