Cele mai citite
 


La ce sa ne asteptam cand mergem la stomatolog?
joi, 15 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!, Stomatologie
 
 
 
 
  
Dragul meu cititor,
Sper ca din cel de al doilea mesaj al meu ai aflat lucruri care te interesau. Doresc tare mult sa-ti fie util si ceea ce am sa-ti explic astazi. Este vorba despre cum ar trebui sa se prezinte echipa de stomatologie la intalnirea cu tine, pacientul.
 
 
 


In primul rand echipa de medicina dentara este gazda iar tu oaspetele. Sala de asteptare si cea de tratament trebuie sa aiba o temperatura placuta, sa fie curate, luminate din belsug si echipate corespunzator tratamentelor propuse a fi efectuate.
 
In sala de tratament, la fotoliul stomatologulu trebuie sa existe obligatoriu cateva obiecte de unica folosinta : pahar, servetele, babetica, punga in cosul de gunoi, canulele aspiratorului bucal (aspiratorul de saliva). Masa cu instrumente trebuie sa fie acoperita cu un camp din material de unica intrebuintare, instrumentele trebuie sa fie, inainte de utilizare, intr-o punga sigilata, iar personalul care iti efectueaza tratamentul (medic + asistenta) trebuie sa poarte manusi.
 
Obiectele care nu se arunca de la un tratament la altul (in afara de instrumentar care, se sterilizeaza) pot transmite boli grave de la un pacient la altul. Nu trebuie sa ai incredere intr-un cabinet care nu are articole de unica intrebuintare sau in medici care nu poarta manusi cand lucreaza. Daca tu vei gasi puterea necesara, sa te ridici de pe scaun, cerandu-ti scuze ca nu poti accepta sa fi tratat fara a utiliza cele  enumerate mai sus, poti fi sigur ca niciodata cabinetul de la care tocmai ai plecat nu se va mai prezenta astfel in fata vreunui pacient.
 
Daca ai venit pentru o urgenta si ai dureri, ar trebui ca in primul moment de pauza, intre doi pacienti sa iti fie tratata durerea. Chiar daca ai mai avea de asteptat pana sa-ti vina randul pentru tratamentul propriu-zis, asteptarea ta nu ar trebui sa se desfasoare in dureri.
Asa cum am mai mentionat si in celelalte articole, tratamentele trebuie sa fie in totalitate  lipsite de dureri.
 
Tratamentul trebuie planificat, discutat si programat. Niciodata, nu trebuie sa acceptati inceperea unui tratament fara a sti de la inceput de la ce premise se porneste si unde se doreste sa se ajunga. Daca nu vei cere medicului sa-si justifice planul de tratament pe motiv ca stie el ce face, nu trebuie sa fi surprins daca nu se va ajunge acolo unde doresti. De asemenea, planul financiar trebuie discutat inainte de a se incepe tratamentul si de a face schimbari ireversibile. Nu accepta sa semnezi niciun document pana nu il vei citi si intelege.
 
Tratamentele trabuie sa fie documentate. Prin documentarea cazului inteleg ca, la inceput se face o descriere argumentata de imagistica (dupa caz: fotografii, radiografii, tomografii, etc), iar la sfarsit se va face dovada tratamentului prin aceleasi metode imagistice.
In cazul tratamentelor de canal, radiografia de dupa tratament arata daca obturatia de canal a fost facuta pana la varful radacinii, iar in cazul implanturilor numarul si pozitia lor relativa.
 
Pentru tratamentele care se efectueaza in mai mult de 2 sedinte ar trebui sa existe si variante provizorii sau temporare ce ajuta pacientul sa treaca mai usor prin perioada de tratament.
 
Pentru a putea avea simultan cu medicul acces la fisa stomatologica poate ca o solutie buna este inregistrarea ei online. Pe portalul ww.medipedia.ro exista aceasta facilitate.
 
Trebuie sa mai stii ca, este dreptul tau sa-ti alegi medicul curant si nu trebuie sa se  supere nimeni daca vei avea anumite pretentii de la locul in care vei fitratat. Mai ai dreptul si la o a II-a opinie, adica sa consulti si alti medici, independent de cel care a stabilit prima oara tratamentul de care ai avea nevoie.
Bineinteles ca acest proces [a II-a opinie] va avea rost numai inainte de inceperea tratamentului de catre un medic.
 
Cu toata prietenia
Dr. Andrei Ungar

  

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Directorul Spitalului Militar de Urgenţă: Medicul militar trebuie să aibă calităţi morale deosebite (interviu) Directorul general al Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Constantin Papilian" din Cluj Napoca, comandant doctor Doina Baltaru, spune că un medic militar trebuie să aibă calităţi morale deosebite - demnitate, onoare şi spirit de sacrificiu, fiind obişnuit, prin educaţie, să respecte regulile, ierarhia...
Bihor: Clinică de medicină dentară, inaugurată la FMF Oradea Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, a inaugurat vineri, alături de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Anton Irimie şi rectorul Cornel Antal, Clinica de Medicină Dentară, un departament nou al specializării de stomatologie, echipat cu aparatură...
Prahova: Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti s-au solidarizat cu chirurgul Dan Oprea Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti s-au solidarizat, joi, cu acuzaţiile grave ale chirurgului Dan Oprea privind condiţiile din spital, care au dus şi la efectuarea la unitatea medicală a unei anchete a Ministerului Sănătăţii..
Arad: Cabinet de Medicină Dentară de Urgenţă, în incinta SCJU Arad, 18 nov /Agerpres/- Un ultramodern Cabinet de Medicină Dentară de Urgenţă, care va funcţiona în regim continuu (24 de ore din 24), se află în curs de amenajare în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, stadiul lucrărilor fiind foarte avansat, a anunţat marţi dr. Teodora Olariu, managerul...
Maramureş: SJU reînfiinţează serviciul de urgenţă în stomatologie, închis în urmă cu 20 de ani Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Baia Mare a reînfiinţat serviciul de urgenţă stomatologie, desfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, în urma privatizării celor două policlinici stomatologice din municipiu, a declarat luni, pentru AGERPRES, managerul SJU Baia Mare, ec. Sorina Pintea.
A fost lansată platforma online pentru medicina dentară Telemedicina UNAS Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice (UNAS) a lansat platforma online pentru medicina dentară Telemedicina UNAS.