Cele mai citite
 


Abuzul de zahăr este la fel de dăunător penru sănătate ca şi alcoolul
vineri, 16 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Profesorul Didier Raoult, specialist în boli infecţioase tropicale emergente la Facultatea de Medicină din Marsilia, pune în discuţie în Le Point consumul exagerat de zahăr şi produse zaharoase.
În lume s-a lansat recent o avertizare pentru a încerca reducerea creşterii permanente a consumului de zahăr, care are efecte nefaste asupra sănătăţii şi duce la mărirea numărului unor boli cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare şi cancere. Multe efecte ale zahărului asupra sănătăţii omului sunt asemănătoare cu cele ale consumului de alcool şi în unele ţări se pregătesc reglementări comparabile cu cele care privesc alcoolul.

Europenii nu consumau înainte zahăr industrial, ci glucoza, fructoza şi zaharoza proveneau doar din fructe şi miere. Dezvoltarea filierei de trestie de zahăr, apoi de sfeclă de zahăr a permis adăugarea de zahăr în alimente începând din secolul al XVII-lea pe Vechiul Continent. S-a adăugat zahăr în numeroase alimente vândute în comerţ, deserturi, dar şi în băuturi şi chiar în produse sărate - ca de exemplu în mazărea la cutie. Ca atare, consumul de zahăr a crescut mult, simultan cu mărirea numărului de calorii consumate, care a dus în multe cazuri la obezitate.

Folosită direct de creier, glucoza dereglează centrul saţietăţii. De 35 de ani se dezvoltă regimuri sărace în zaharuri, pe care americanii le numesc 'low carb', cel puţin la fel de eficiente ca regimurile 'low cal' sau hipocalorice, sărace în grăsimi. Se pare deci că incriminarea grăsimilor ca principale suspecte în obezitate este parţial falsă.

Consumul cronic de alcool şi zahăr prezintă multe riscuri comune, arată un studiu publicat recent în revista Science. Printre ele se numără hipertensiunea, afecţiunile cardiace, tulburările lipidice, pancreatita, obezitatea şi chiar ciroza. În prezent, în Statele Unite, principala cauză a cirozei nu mai este alcoolul, ci obezitatea, datorată îndeosebi zahărului. În lume au început să se ia măsuri împotriva consumului excesiv, cum ar fi în Franţa taxarea băuturilor îndulcite.

Aproape că s-a generalizat prezenţa zahărului în alimentaţie, consecinţele acestuia asupra sănătăţii fiind deocamdată mai însemnate decât cele ale îndulcitorilor artificiali (despre care se spune că au efecte nocive), care n-au fost demonstrate niciodată. Lupta împotriva zahărului este fără îndoială următoarea miză în domeniul sănătăţii publice, se încheie articolul din Le Point.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Este necesara restrictionarea consumului de zahar? In septembrie 2011, Natiunile Unite au declarat ca pentru prima data in istoria umanitatii, afectiuni cronice necontagioase precum boli cardiace, cancer sau diabet constituie o mai mare povara pentru sanatate decat bolile infectioase, fiind responsabile anual pentru 35 de milioane de morti. ...
Top alimente recomandate împotriva îmbătrânirii "Pentru a reduce riscurile unor boli, se recomandă limitarea sau chiar stoparea consumului de alcool şi a fumatului şi alegerea unor alimente cu înaltă valoare nutriţională, care asigură păstrarea organismului", afirmă Alexandra Dalu, medic şi nutriţionist anti-îmbătrânire.
Iaurtul – un prieten de nădejde în lupta cu obezitatea şi supraponderea Prevalenţa obezităţii în România este de 31%, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Studiul naţional mai raportează că alţi peste 5,5 milioane de...
Cele mai sanatoase 100 de alimente Nutritionistii germani au stabilit care sunt cele mai sanatoase 100 de alimente ce îti protejeaza principalele organe. Lista acestora a fost publicata în ziarul Bild din Germania si a facut deja furori în întreaga lume. În cazul legumelor si fructelor se recomanda ca acestea sa fie consumate proaspete...
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.