Cele mai citite
 


Alba: Supraaglomeraţie la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos
vineri, 16 martie 2012   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Supraaglomeraţia înregistrată la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Galda de Jos, unde, în prezent, sunt asistate 347 de persoane, periclitează calitatea serviciilor de îngrijire, de recuperare şi de integrare/reintegrare socială, motiv pentru care acesta a fost cuprins în planul de restructurare a instituţiilor rezidenţiale de tip clasic destinate persoanelor cu certificat de încadrare în grad de handicap.
În acest sens, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Alba a depus în cadrul Programului de Incluziune Socială un proiect al cărui scop îl constituie restructurarea sistemului de servicii acordate persoanelor cu certificat de încadrare în grad de handicap neuropsihic la nivelul judeţului Alba prin diminuarea numărului de beneficiari ai CRRN Galda de Jos, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES, de DGASPC.
CRRN Galda de Jos furnizează, în special, servicii medicale şi de cazare, iar cele de recuperare şi socializare nu satisfac în totalitate nevoile beneficiarilor, carenţa fiind determinată de insuficienţa spaţiului raportat la numărul mare de persoane asistate. Supraaglomerarea centrului a determinat restrângerea unor spaţii destinate recuperării şi relaxării beneficiarilor, pregătirii hranei şi servirii mesei în condiţii optime, activităţile de tratament se desfăşoară în condiţii improprii, iar cele de terapie ocupaţională şi cele destinate socializării se realizează sporadic, în spaţii necorespunzătoare, se menţionează în comunicat.
În aceste condiţii, înfiinţarea unui centru de îngrijire şi asistenţă care să preia 50 de persoane asistate în CRRN Galda de Jos va conduce, datorită diminuării numărului de asistaţi, la îmbunătăţirea condiţiilor de locuit şi asistenţă pentru persoanele care rămân în vechiul centru şi va favoriza creşterea calităţii vieţii acestora.
Cele 50 de persoane care vor fi preluate în noul serviciu vor avea condiţii de locuit în conformitate cu standardele în vigoare, vor beneficia de asistenţă medicală specializată, de servicii de recuperare, vor fi implicate în activităţi de ergoterapie şi socializare, fiind stimulate să participe activ la activităţile cotidiene din cadrul centrului şi la activităţile comunităţii.
Proiectul 'Restructurarea sistemului de servicii acordate persoanelor cu handicap la nivelul judeţului Alba - Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Baia de Arieş' prevede înfiinţarea unui nou centru, care să preia un număr de 50 de persoane asistate în CRRN Galda de Jos.
Valoarea totală a proiectului este de peste 4,5 milioane de lei, din care peste 3,8 milioane de lei sunt asiguraţi de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. La rândul său, Consiliul Judeţean Alba va aloca aproape 750.000 de lei, centrul urmând a fi dat în folosinţă în luna februarie 2013.
Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Baia de Arieş va fi construit pe un teren cu o suprafaţă de peste 2.500 de metri pătraţi, dat în administrare, pe o perioadă de 49 de ani, DGASPC Alba. La sfârşitul lunii martie va fi desemnat câştigătorul care va realiza obiectivul de construcţie din Baia de Arieş.
După implementarea proiectului, serviciul nou înfiinţat va funcţiona pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, CJ Alba asigurând resursele financiare necesare funcţionării în condiţiile prevăzute de standardele specifice de calitate.
Partener în cadrul acestui proiect este Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, care va contribui cu resurse umane la implementarea proiectului şi va desfăşura împreună cu DGASPC Alba activităţi de socializare a beneficiarilor şi după încetarea contractului de finanţare. AGERPRES/(AS-Marinela Brumar)
Notare
Comentarii
de boldas felician
multumiri d-lui gheorghe bora pentru investitie

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alba: Donaţie franceză pentru Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos Un microbuz, materiale de spital - paturi, noptiere, saltele, pături, fotolii rulante, masă de consultaţie, la care se adaugă un aragaz electric, două corpuri mobilă inox de bucătărie şi o maşină de spălat vase au fost donate, marţi, de Asociaţia 'Cusset - Aiud Echanges' din Franţa Centrului de Recuperare...
Prahova: Angajaţi ai unui centru de reabilitare neuropsihică, sancţionaţi după ce o pacientă a născut Un număr de 11 angajaţi ai Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap din oraşul Urlaţi au fost sancţionaţi pentru neîndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, după ce o pacientă internată de 21 de ani în această instituţie a rămas însărcinată...
Braşov: Centru de Recuperare pentru Copilul cu handicap, inaugurat la Brădet Unul dintre cele mai moderne Centre de Recuperare pentru Copilul cu handicap, aflat în incinta Centrului de Reabilitare Şcolară Brădet din Braşov, de care vor beneficia aproximativ 200 de copii şi tineri din zonă, a fost inaugurat miercuri, se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES de Direcţia...
Tulcea: A fost inaugurat un nou centru pentru persoanele cu probleme psihice Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Tulcea a inaugurat, marţi, Centrul de recuperare şi reabilitare neuro-psihiatrică din comuna Horia, pentru care autorităţile judeţene au solicitat fonduri încă din anul 2008.
Sălaj: Deficienţe la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Jibou, remediate la recomandarea Avocatului Poporului O serie de deficienţe constatate de Avocatul Poporului la finele anului trecut la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Jibou - precum lipsa unui serviciu de pază permanent, a unor proceduri în cazul unor infecţii nozocomiale sau a fugii din unitate a pacienţilor, au fost remediate de...
Prahova: Anchetă la un centru psihiatric unde o femeie cu autism internată de 21 de ani a născut un copil O femeie cu afecţiuni neuropsihice, care era internată de 21 de ani la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap din oraşul Urlaţi, a născut un copil, iar autorităţile au deschis o anchetă pentru a stabili cum a fost posibil ca femeia să rămână însărcinată...