Cele mai citite
 


Marko Bela: Ne asumăm coaliţia pentru guvernarea ţării numai dacă această colaborare este reciprocă
vineri, 16 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vicepremierul Marko Bela a declarat joi, la Târgu Mureş, în cadrul manifestării de 15 martie, la care au luat parte peste 3.000 de persoane, că UDMR îşi asumă coaliţia pentru guvernarea ţării, însă numai dacă această colaborare este reciprocă.
'Azi ne amintim de 1848, ne-am dus la Bucureşti nu ca să tăcem, ci vrem să ajutăm, vrem ca ţara să meargă înainte, să ajutăm să ieşim din criză. E în interesul maghiarilor şi românilor, deopotrivă. Dar nu e de ajuns să colaborăm, ne asumăm coaliţia pentru guvernarea ţării numai dacă această colaborare este reciprocă. Numai aşa mergem mai departe în coaliţie, dacă interesele maghiarilor sunt respectate, pentru că ele nu ştirbesc drepturile românilor. Noi putem acţiona independent, să luăm decizii în legătură cu învăţământul în limba maghiară. Nu avem nevoie de paznici', a arătat Marko Bela în timpul discursului său.
Fostul lider al UDMR a arătat că maghiarii vor putea realiza ceva numai dacă vor fi uniţi, că maghiarii respectă trecutul, prezentul şi viitorul altora şi se aşteptă la acelaşi lucru şi din partea celorlalţi.
Marko a spus că au trecut 164 de ani de la Revoluţia ungară de la 1848 şi de atunci a trebuit, din şi din nou, 'să luptăm pentru libertate', iar astăzi 'mai trebuie să luptăm pentru învăţământ în limba maternă'.
'Să avem şcolile noastre, să avem secţii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie, pentru ca medicul să poată în vorbi în limba maghiară cu pacientul (...) Unii au obosit să lupte, iar alţii au zis că nu mai are rost să luptăm. Mesajul nostru, al celor care am ales să rămânem aici, să trăim şi să muncim aici, al celor care mai avem credinţă este că trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. Nu pot să ne facă să tăcem, nu suntem chiriaşi în oraşul nostru', a afirmat Marko Bela în timpul discursului.
La finalul manifestării, Marko Bela a declarat presei că Revoluţia de la 1848 are în general mesajul libertăţii, legalităţii şi fraternităţii şi că mesajul de atunci 'este de actualitate şi azi, mai ales că nu putem fi liberi dacă în jurul nostru nu toate naţiunile sunt libere'.
'Cei din 1848 au înţeles acest lucru şi au luptat împreună de fapt pentru ideea de libertate. Şi azi când apar, din nou şi din nou controverse, legate de dreptul de a învăţa. Drepturile acordate maghiarilor nu privează de nici un fel cealaltă comunitate, dimpotrivă, după părerea mea, întăreşte sentimentul de solidaritate şi colaborare. Şi aici în Târgu Mureş mă refer şi la problema Universităţii de Medicină şi Farmacie. Dacă maghiarii vor reuşi să aibă propriile structuri în cadrul universităţii, acest lucru nu sărăceşte românii care urmează sau învaţă la acea universitate, dimpotrivă', a ţinut să sublinieze Marko Bela.
Preşedinta Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke a arătat, la rândul său, că în 2012, în fiecare zi maghiarii au de dus o luptă fie pentru a-şi păstra drepturile, fie pentru a împiedica să fie luate aceste drepturi, iar această luptă nu se va termina niciodată.
Preşedintele UDMR Mureş, deputatul Kelemen Attila, a precizat că ziua maghiarilor de pretutindeni a fost sarbătorită în 78 de localităţi din judeţul Mureş. AGERPRES-FOTO PE FLUX/(A-Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Solicitarea anulării Cartei UMF Târgu Mureş, respinsă de instanţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, luni, că prin Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 2350/23.04.2014, solicitarea anulării Cartei Universitare formulată de o serie de asociaţii civile precum şi de UDMR, PPMT şi PCM a fost respinsă, decizia având caracter definitiv...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
UMF Târgu Mureş găzduieşte prima Conferinţă Naţională de Nutriţie Sportivă Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş găzduieşte, de joi până duminică, prima Conferinţă Naţională de Nutriţie Sportivă, care reuneşte numeroşi specialişti în medicina sportivă, medici de familie, medici specialişti, dieteticieni, sportivi, antrenori şi studenţi.
Băsescu, despre UMF Târgu Mureş: Nu cunosc subiectul, nu este treaba mea să rezolv problemele în coaliţie Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu cunoaşte subiectul legat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, care a creat divergenţe între PDL şi UDMR, şi spune că nu este treaba sa să rezolve problemele din interiorul coaliţiei de guvernământ.