Cele mai citite
 


Proiect de perfecţionare pentru cadrele medicale care tratează arsurile la copii între 0 şi 4 ani
vineri, 16 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Proiectul 'Perfecţionare în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de vârstă mică (0-4 ani) la nivel multiregional' îşi propune să scadă sub 1% indicele de mortalitate la cazurile specializate de arsuri din toate unităţile medicale care vor beneficia de instruire, a subliniat prof. dr. Dan Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' din Bucureşti.
Accidentele de arsură reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, care are un grad ridicat de potenţiale consecinţe pe termen mediu şi lung precum şi de apariţie a necesităţii unor terapii ulterioare.
Arsurile reprezintă un risc vital major, în special la vârstele mici, în directă proporţie cu suprafaţa afectată, pe lângă alte consecinţe precum handicapul biologic sau afecţiunile şi traumele care însoţesc astfel de accidente.
'Anual, 12.000 de copii români suferă arsuri, iar dintre aceştia peste 2.500 sunt pacienţi cu vârste cuprinse între 0-4 ani încadraţi ca urgenţe medico-chirurgicale majore. Necesitatea ca aceşti pacienţi să poată beneficia de terapie medico-chirurgicală de urgenţă de ultimă oră, armonizată la nivelul unităţilor din România a fost fundamentul acestui proiect' a punctat prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu.
Acesta a accentuat că un copil de câteva luni sau săptămâni care vine cu astfel de arsuri necesită îngrijiri până la vârsta de 18 ani.
"La noi vin între 400 -500 de cazuri foarte grave la care avem o supravieţuire de peste 90%. Pentru a primi acest program a fost necesară o certificare pe care centrul nostru o are, având în vedere cazuistica cu care se confruntă", a subliniat managerul unităţii.
Realizat prin intermediul unor cursuri de perfecţionare în sistem de videoconferinţă sau folosind elementele specifice unei platforme de e-learning, proiectul 'Perfecţionare în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de vârstă mică (0-4 ani) la nivel multiregional' îşi propune ca până în luna octombrie 2012 să ofere informaţiile unui număr de 1690 cadre medicale de pe întreg teritoriul României dintre care 560 sunt medici şi 1130 asistente a precizat prof. dr.Dan Enescu.
În plus, printre rezultatele prognozate ale acestui proiect se mai numără scăderea sub 1% a indicelui de mortalitate la cazurile spitalizate în unităţile participante; creşterea cu 30% a indicelui de performanţă clinică la nivelul unităţilor medicale; creşterea cu 5% a indicelui de performanţă economică (prin care se reduc durata şi cheltuielile de spitalizare, precum şi costurile post-arsură pentru reconstrucţie şi reabilitare. La acestea se adaugă creşterea indicelui de performanţă socială, prin faptul că sistemul permite acordarea unui tratament competent şi eficient de către personalul medical specializat dar şi omogenizarea conduitei terapeutice la nivelul unităţilor medicale participante, la nivelul standardelor existente în unităţile similare din Uniunea Europeană.
'Prin acest proiect ne propunem perfecţionarea cadrelor medicale implicate în astfel de cazuri şi în acelaşi timp accelerarea procesului de utilizare a noilor metode, tehnologii şi echipamente medicale avansate în tratamentul local al arsurilor care utilizează pansamentele biologice şi sintetice' a adăugat prof. dr. Dan Mircea Enescu.
Proiectul 'Perfecţionare în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de vârstă mică (0-4 ani) la nivel multiregional' vizează cadrele medicale de pe întreg teritoriul României şi este realizat de către Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' în parteneriat cu Clinica de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă - Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Constanţa şi Spitalul clinic de copii Braşov.
Până în prezent, în cadrul acestui proiect au fost derulate 6 sesiuni de cursuri şi au fost instruiţi 520 de cursanţi./AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 1.600 de cadre medicale au fost instruite pentru tratarea arsurilor la copii Peste 1.600 de cadre medicale au fost instruite în privinţa terapiilor de ultimă oră pentru tratarea arsurilor la copiii cu vârste între 0-4 ani, în cadrul proiectului de perfecţionare derulat de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' în perioada noiembrie 2010 - aprilie 2013...
Proiect pentru pregătirea medicilor şi asistentelor în terapia arsurilor Spitalul pentru Copii "Grigore Alexandrescu", în calitate de autoritate contractantă, Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului judeţean Constanţa şi Spitalul Clinic de Copii Braşov, în calitate de parteneri naţionali, au lansat vineri proiectul "Perfecţionarea în terapia medico-chirurgicală de urgenţă...
Clinica de neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu echipament modern, inaugurată vineri la 'Grigore Alexandrescu' O clinică de neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu echipament de ultimă generaţie şi personal medical instruit în străinătate, va fi inaugurată, vineri, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", a informat Primăria sectorului 1.
Braşov: În premieră în România, prima operaţie pe cord deschis într-o clinică privată Prima operaţie pe cord deschis efectuată într-o clinică privată s-a desfăşurat în noaptea de marţi spre miercuri la Braşov. Membrii echipei de medici de la Institutul Inimii din Cluj care au operat au declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este o premieră în România având în vedere că la Braşov...
Medicii avertizează asupra riscului accidentelor prin arsură la copii Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ''Grigore Alexandrescu'' din Bucureşti avertizează asupra riscurilor accidentelor prin arsură la copii.
La Spitalul Grigore Alexandrescu va funcţiona cea mai mare clinică de chirurgie cardiovasculară pediatrică La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" a început construcţia celei mai mare clinici de chirurgie cardiovasculară pediatrică care va intra în funcţiune anul viitor.