Cele mai citite
 


Timiş: Operaţiile ortopedice la bolnavi hemofilici au ajuns la numărul 100
vineri, 16 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Clinica II Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara a efectuat în această săptămână intervenţia chirurgicală cu numărul 100 la un pacient hemofiloc, iar până la finele săptămânii va fi operat cel de-al 101-lea pacient, care a fost refuzat de o clinică similară din Germania, din cauza posibilelor complicaţii ce pot apărea la astfel de subiecţi.
Clinica timişoreană, prin compartimentul de specialitate, este singura autorizată de Ministerul Sănătăţii pentru intervenţii de acest tip, în cadrul programului naţional de hemofilie.
'I s-a efectuat o intervenţie chirurgicală unui pacient de 32 de ani, cu artropatie hemofilică. Este căsătorit şi are un copil. Pacientul a lucrat până acum câteva luni, dar starea lui de sănătate s-a agravat. Marţi, pacientul a beneficiat de o proteză totală de genunchi, această manevră medicală oferindu-i şansa unei vieţi normale, după recuperare. Intervenţia a fost efectuată de conf. dr. Jenel Pătraşcu', a declarat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Dan V. Poenaru, şeful Clinicii II Ortopedie-Traumatologie.
Potrivit acestuia, la intervenţie au participat, alături de chirurgi şi specialişti hematologi şi implantologi.
La clinica din Timişoara se operează, în medie, 10-12 pacienţi cu hemofilie pe an, datorită sprijinului primit de la parteneri germani, care asigură factorul VIII de substituţie necesar în astfel de cazuri.
Prezent la întâlnirea cu presa, pacientul din Mangalia, a afirmat că este operat pentru a treia oară şi că nu se putea deplasa mai mult de 50 de metri fără a sângera. A ajuns la chirurgi din Germania, dar a fost refuzat să fie preluat, din cauza riscului intra şi postoperator ce poate apărea la pacienţii cu hemofilie (apariţia hemoragiilor - n.r.). Medicii din Munchen i-au dat o veste bună: îşi poate face operaţia la Timişoara.
Prima operaţie la un pacient hemofilic a avut loc la Timişoara în anul 2002. Dacă bolnavii cu hemofilie ar beneficia de factorul de substituţie necesar prevenţiei, intervenţiile chirurgicale nu ar mai fi necesare. Dar, preţul factorului VIII este foarte ridicat, ceea ce face ca bolnavii cu hemofilie din România să nu beneficieze de prevenţia necesară. Costul anual al tratamentului pentru un bolnav de hemofilie poate ajunge la 25.000 de euro.
Postoperator, pacienţii se recuperează la Centrul de recuperare 'Cristian Şerban' din Buziaş.
'Conform statisticilor actuale, în România sunt în jur de 1.500 de bolnavi cu hemofilie, iar în Timis, numărul lor ajunge la 150. Un procent de 75% dintre hemofilici, la vârsta adultă, prezintă un handicap locomotor şi necesită intervenţii chirurgicale', a precizat prof.dr. Margit Şerban, chirurg oncopediatru şi hematolog. AGERPRES/(AS-Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Intervenţie chirurgicală salvatoare, cu refacere de os, la un pacient cu cancer osos O echipă pluridisciplinară de medici ai Clinicii de Chirurgie Vasculară - Departamentul de Microchirurgie Reconstructivă şi ai Clinicii de Ortopedie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara au realizat o intervenţie chirurgicală complexă de reconstrucţie a membrului superior.
Timiş: Operaţii cu GPS, în premieră naţională la Clinica de Ortopedie a Spitalului Judeţean Chirurgii de la Clinica II Ortopedie - Traumatologie a Spitalului Judeţean Timişoara vor opera din această lună, în premieră naţională, folosind GPS-ul, un sistem intern de navigaţie, care-i ajută pe medici să fixeze exact locul şi modul în care trebuie aplicată proteza de şold sau de genunchi.
Timiş: În zece ani de chirurgie vasculară, medicii Spitalului Judeţean au ajutat sute de pacienţi să evite amputarea Clinica de Chirurgie vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara a împlinit, vineri, zece ani, timp în care aici au fost introduse cele mai moderne tehnici şi dotări de aparatură medicală, pentru a salva vieţi şi pentru a-i ajuta pe pacienţi să evite operaţia de amputare.
Braşov: În premieră în România, prima operaţie pe cord deschis într-o clinică privată Prima operaţie pe cord deschis efectuată într-o clinică privată s-a desfăşurat în noaptea de marţi spre miercuri la Braşov. Membrii echipei de medici de la Institutul Inimii din Cluj care au operat au declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este o premieră în România având în vedere că la Braşov...
Timiş: Septuagenar cu cancer la prostată, operat cu succes printr-o intervenţie chirurgicală robotică O echipă complexă de chirurgi şi urologi de la Spitalul Judeţean Timişoara a efectuat, luni, prima operaţie cu un robot ultraperformant efectuată în cazul unui pacient de peste 70 de ani, diagnosticat cu cancer de prostată.
Timiş: Clinica de chirurgie cranio-maxilo-facială se modernizează cu bani europeni Timişoara, 13 ian /Agerpres/ - Ambulatoriul Clinicii de chirurgie cranio-maxilo-facială din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Timişoara va intra într-un amplu proces de modernizare, lucrările ridicându-se la peste trei milioane de lei.