Cele mai citite
 


Victimele cutremurului din Japonia, comemorate la un an de la tragedie
vineri, 16 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un an de la cutremurul din Japonia a fost marcat miercuri într-o ceremonie organizată de Ambasada niponă la Bucureşti.
Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Natsuo Amemiya, a mulţumit, cu această ocazie, pentru sprijinul primit din partea României şi a celorlalte ţări după dezastrul din 11 martie 2011.
''Permiteţi-mi să-mi exprim încă o dată, din toată inima, profunda recunoştinţă pentru ajutorul pe care l-am primit din lumea întreagă. Aici, în România, am primit din partea guvernului şi a oamenilor obişnuiţi asistenţă umanitară, donaţii, cuvinte calde şi mesaje de încurajare. De asemenea, s-au organizat numeroase evenimente de susţinere în diferite colţuri ale ţării cum ar fi vizita studenţilor de la universitatea din Fukushima la invitaţia guvernului român, expoziţie de desene realizate de copii, concerte comemorative şi expoziţii de artă dedicate victimelor. Toate acestea ne-au încurajat foarte mult şi vă rog să primiţi încă o dată sincerele mele mulţumiri. Prin sprjinul inimos venit din partea României şi a lumii întregi, Japonia a progresat continuu pe calea către reconstrucţie şi renaştere'', a susţinut Natsuo Amemiya.
Potrivit ambasadorului, infrastructura şi economia regiunilor lovite de dezastru se refac treptat, iar ''viaţa a revenit pe făgaşul normal în aproape toate regiunile, inclusiv în capitală''.
''Pemiteţi-mi să subliniez faptul că lanţul de aprovizionare pentru sectorul umano-facturier a fost complet restabilit. Şi că nu mai există obstacole majore pentru străinii care doresc să facă afaceri, să studieze sau să viziteze Japonia. Ţara noastră a trecut prin uriaşe dificultăţi după uriaşul cutremur din estul Japoniei, dar în acelaşi timp, el a oferit un prilej de reconştientizare a curajului poporului şi societăţii japoneze ca şi a importanţei legăturilor de prietenie dintre ţările lumii. Pentru a transforma dificultăţile în oportunităţi şi pentru a răspunde caldului ajutor pe care l-am primit, Japonia va continua să contribuie la comunitatea internaţională cu scopul realizării securităţii omenirii prin dezvoltarea în ansamblu a economiei mondiale. Simultan, Japonia va aborda şi alte chestiuni cum ar fi trecerea la o economie verde, reducerea riscurilor de dezastru, parteneriate economice la nivel înalt, şi va oferi lumii un model de campion al rezolvării acestor probleme'', a declarat ambasadorul Japoniei la Bucureşti.
Prin apelul umanitar lansat imediat după cutremurul din martie 2011 de Crucea Roşie Română, s-au strâns peste 107.600 de euro care au fost donaţi Crucii Roşii Japoneze.
''În momente precum cele de anul trecut, îţi dai seama care este cel mai important lucru: viaţa, supravieţuirea şi sănătatea ta şi a familiei tale. În momente ca cele de acum un an îţi dai seama că suntem cu toţii vulnerabili şi rămânem periodic la mâna naturii, în ciuda tehnologiei, uneori chiar datorită acesteia. Însă, tot natura, de data aceasta cea umană, ne oferă un dar preţios: solidaritatea. Ceea ce noi, poporul român şi Crucea Roşie Română, fidelă misiunii sale, am făcut, a fost un act normal, de solidaritate, de compasiune, de prietenie. Am fost solidari la momentul potrivit, pe măsura posibilităţilor noastre. Am ştiut să speram alături de poporul japonez, dar şi să ne mobilizăm pentru a ajuta trecerea peste acest moment. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit financiar, cu un gând bun sau cu o rugăciune'', a declarat preşedintele Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană.
La ceremonie, preşedintele Crucii Roşii Române a adus în atenţie acest ''moment de comemorare şi reflecţie''. 
''Dacă acum un an poporul japonez a fost grav încercat, astăzi putem constata că acesta a ştiut să păstreze speranţa, să se mobilizeze şi să treacă cu tenacitate peste o perioadă extrem de grea. A demonstrat lumii întregi tăria unei mari naţiuni, uniţi, demni şi solidari în faţa unei cumplite tragedii. Gândurile noastre se îndreaptă către cei care au suferit pierderi umane şi materiale, de multe ori imposibil de reconstruit. Admir poporul japonez pentru felul cum a ştiut să treacă peste acest moment greu, şi le mulţumesc românilor care au făcut posibil parteneriatul pentru Japonia, alături de Crucea Roşie'', a adăugat Mihaela Geoană.
Cutremurul din Japonia din martie 2011 s-a soldat cu 15.853 de morţi, 3.286 de dispăruţi, 71.124 de refugiaţi.
După producerea cutremurului, Japonia a primit sprijin din partea României şi a unui număr de peste 160 de ţări şi regiuni şi a peste 40 de organizaţii internaţionale.
Un cutremur cu magnitudinea de 9 grade a avut loc, în urmă cu un an, în largul coastelor nord-estice ale Japoniei, înregistrându-se cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani.
Cutremurul a generat un tsunami care a măturat ţara dinspre nord. Atunci, aproximativ 16.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar peste 3.000 au fost daţi dispăruţi.
Pe 11 martie 2011, Japonia a traversat a doua mare catastrofă naturală din istoria recentă a ţării, după cutremurul din anul 1923, soldat cu 142.000 de morţi. AGERPRES/ (A - Andreea Dăscălescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DOCUMENTAR: Ziua Crucii Roşii Române, 140 de ani de activitate umanitară Societatea de Cruce Roşie din România s-a înfiinţat şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii la 4 iulie 1876, la doi ani după aderarea ţării noastre la Prima Convenţie de la Geneva ''pentru ameliorarea situaţiei răniţilor şi bolnavilor din forţele armate în campanie''.
Crucea Roşie Română împlineşte joi 137 de ani de activitate umanitară Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (SNCRR) aniversează joi 137 de ani de istorie şi activitate umanitară, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.
Crucea Roşie Internaţională îşi va extinde operaţiunile în Afganistan, unde situaţia umanitară se deteriorează rapid (preşedintele CICR) Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) îşi va intensifica operaţiunile de asistenţă în Afganistan pentru a răspunde nevoilor comunităţilor afectate de război în această ţară, a declarat vineri preşedintele CIRC, Peter Maurer, în ultima zi a vizitei sale în această ţară, relatează Xinhua.
Securitatea alimentară - cea mai importantă provocare umanitară globală Preşedintele Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană, a declarat joi, în conferinţă de presă cu prilejul reuniunii celei de-a XVII-a Conferinţe Balcanice a Crucii Roşii Române şi Semilunii Roşii, că lansarea la Bucureşti a publicaţiei anuale a Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie -...
Crucea Roşie Română împlineşte 136 de ani de activitate umanitară Societatea Naţională de Cruce Roşie din România sărbătoreşte miercuri, 4 iulie, 136 de ani de istorie şi activitate umanitară, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.
Directorul Crucii Roşii, Ioan Silviu Lefter: Rămânem în prima linie a sprijinului umanitar Crucea Roşie Română marchează 140 de ani de activitate umanitară neîntreruptă, a declarat luni directorul general al organizaţiei, Ioan Silviu Lefter, care a precizat că aceasta va continua să aducă bucurie şi speranţă celor care au nevoie.