Cele mai citite
 


Alba: USL şi-a lansat Strategia privind dezvoltarea economico-socială a judeţului pentru perioada 2012-2016
sâmbătă, 17 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
'Strategia Uniunii Social Liberale privind dezvoltarea economico-socială a judeţului Alba pentru perioada 2012-2016' a fost lansată joi seara, la Alba Iulia, în prezenţa a aproximativ 200 de membri ai USL şi a liderilor judeţeni Teodor Atanasiu (PNL) şi Ioan Dîrzu (PSD).
Preşedintele PC Alba, Gheorghe Feneşer, nu a fost prezent la eveniment, acesta având un alt 'program personal' la ora respectivă, după cum a susţinut Teodor Atanasiu. Au fost prezenţi în schimb deputatul Călin Potor (PNL), candidatul USL la Primăria municipiului Alba Iulia, deputatul Radu Coclici (PSD), consilieri judeţeni, consilieri locali, primari de municipii şi comune.
Liberalul Teodor Atanasiu a afirmat că unul dintre motivele pentru care a fost lansată Strategia este că 'nu poţi să pleci la un drum fără să-ţi arăţi intenţiile şi intenţiile nu ţi le poţi arăta până nu îţi faci un calcul foarte clar de unde pleci, ce există astăzi în judeţ, care e necesitatea şi unde vrei să ajungi'. 'Doi, vrem să punem foarte clar în antiteză ideea noastră de menţinere a judeţului şi de dezvoltare a acestuia, în conceptul nostru, cu ideea adversarilor politici, de la PDL, care-şi doresc desfiinţarea judeţului şi includerea acestor locuri într-o regiune mai mare', a adăugat Atanasiu.
Social-democratul Ioan Dîrzu a apreciat că iniţiativa USL este una extrem de pozitivă, în condiţiile în care, susţine acesta, 'judeţul Alba este unul dintre cele mai slab dezvoltate din Transilvania' şi se confruntă cu o 'lipsă de perspectivă şi lipsă de soluţii'.
Scopul imediat al Strategiei este dictat de necesitatea de a crea o viziune asupra politicii de dezvoltare a judeţului prin acţiuni sinergice şi de a pune la dispoziţia administraţiei judeţene şi locale şi actorilor socio-economici din judeţ un ghid care să faciliteze luarea unor decizii necesare atenuării efectelor negative datorate proceselor de restructurare şi a crizei economice globale, se arată în document.
La baza întocmirii acestei strategii stau o serie de documente care privesc dezvoltarea judeţului Alba, precum şi sugestiile şi ideile primite de la diverşi actori de la nivelul judeţului care sunt implicaţi în probleme de dezvoltare economică şi socială.
Obiectivul strategic global al Strategiei este creşterea calităţii vieţii locuitorilor judeţului Alba prin reducerea diferenţelor de dezvoltare economică şi socială şi creşterea competitivităţii economice prin utilizarea tuturor resurselor naturale şi umane cu respectarea principilor dezvoltării durabile.
Orientarea de bază a Strategiei o constituie potenţarea punctelor tari ale judeţului, în vederea valorificării oportunităţilor şi minimizarea efectelor punctelor slabe. În esenţă, prin această strategie se urmăreşte luarea unor măsuri care să permită creşterea competitivităţii economice a judeţului, ţinând seama de protecţia socială şi conservarea mediului. Măsurile prin care se urmăreşte implementarea strategiei vizează patru câmpuri de acţiune - economia, resursele umane, infrastructura şi mediul.
Strategia de Dezvoltare, prin obiectivele stabilite, urmăreşte dezvoltarea în întreg judeţul a unei economii performante şi prin mobilizarea tuturor resurselor fizice şi umane, în corelaţie cu conservarea mediului şi a patrimoniului, să se obţină creşterea nivelului de viaţă al locuitorilor din toate zonele judeţului.
Printre ţintele stabilite se numără crearea a 10.000 de locuri de muncă pe ansamblul judeţului după patru ani, crearea a cel puţin cinci poli de dezvoltare economică la nivel de judeţ ce vor avea fiecare în centru o zonă de dezvoltare economică sau de afaceri cu infrastructura necesară, reţea de drumuri modernizată în raport cu funcţionalitatea şi utilitatea polilor de dezvoltare pentru a egaliza şansele oamenilor şi accesul la resurse pe fiecare zonă, sprijin pentru reabilitarea drumurilor secundare (comunale şi forestiere), reabilitarea termică a clădirilor de interes comunal şi orăşenesc (spitale, şcoli, licee, spaţii culturale), acces pentru fiecare localitate în raza a maxim 50 de kilometri pentru orice localitate din judeţ către un centru de sănătate modernizat sau spital modern.
Alte ţinte sunt reducerea cu 10% a ratelor de abandon şi eşec şcolar, regândirea strategiei educaţionale pentru judeţ prin înfiinţarea de licee de profil şi şcoli profesionale pe specificul polilor de dezvoltare economică, revitalizarea tradiţiilor profesionale ale judeţului, crearea programului 'Primul ghiozdan' pentru sprijinirea elevilor din clasa întâi, stoparea sau reducerea semnificativă a exodului forţei de muncă, al 'fiilor satului'.
Proiectul 'Alba Iulia 2020 - Capitală Culturală Europeană' ca platformă centrală în următorii 8 ani pentru promovarea turismului, dezvoltarea economică şi culturală a localităţilor din judeţ, creşterea capacităţii de turism cu câteva mii de locuri de cazare în zonele turistice, creşterea semnificativă a promovării turistice şi a numărului de turişti atraşi, dezvoltarea unei reţele turistice judeţene sunt alte ţinte prevăzute în 'Strategia Uniunii Social Liberale privind dezvoltarea economico-socială a judeţului Alba pentru perioada 2012-2016'. AGERPRES/(A,AS-Marinela Brumar)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 380 milioane de euro din fondul european Regio pentru proiecte în Regiunea Centru Cele 1.083 proiecte depuse de către autorităţi, firme şi ONG-urile din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu (Regiunea de Dezvoltare Centru) au solicitat fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional - Regio în valoare de 386,23 milioane euro, se arată într-un comunicat...
Întrebare adresată miniştrilor Daniel Constantin, Eugen Teodorovici şi Mihai Câmpeanu de către deputat Aurelia Cristea(PSD) Adresată: Domnului Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale/ Domnului Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Finanţelor Publice/ Domnului Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educaţiei şi Cercetării
Alba: Proiect derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, la final Cel mai complex proiect al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, derulat timp de 22 de luni în judeţele Alba şi Mureş, intitulat 'Parteneriat public-privat în administrarea de servicii sociale - Model de excelenţă', cofinanţat din Fondul Social European (FSE) cu peste 1,7 milioane de lei, a ajuns...
Candidaţii la Primăria Reşiţei despre atragerea de investitori şi adaptarea învăţământului la piaţa muncii - grupaj Nouă dintre candidaţii la Primăria municipiului Reşiţa au răspuns întrebărilor AGERPRES despre refacerea identităţii oraşului, atragerea de investitori şi crearea unor noi locuri de muncă, precum şi despre recorelarea învăţământului cu cerinţele de pe piaţa muncii.
Alba: Teodor Atanasiu (USL) vrea să promoveze o lege a satului românesc Candidatul Uniunii Social Liberale (USL) la Colegiul nr. 1 Alba la Senat, deputatul liberal Teodor Atanasiu, îşi propune să înainteze în Senatul României o lege a satului românesc, care să conţină o serie de măsuri legislative menite să stimuleze dezvoltarea comunităţilor rurale şi să stopeze depopularea...
Fundaţia Vodafone România a investit 20 de milioane de euro în activităţi sociale, în 17 ani Fundaţia Vodafone România a organizat 'Gala Fundaţiei Vodafone - 17 ani de fapte bune', eveniment prilejuit de împlinirea a 17 ani de activitate în folos social, perioadă în care a investit 20 milioane euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non profit partenere.