Cele mai citite
 


Băncile doresc o nouă amânare a datei de afişare a drepturilor consumatorilor
sâmbătă, 17 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va solicita Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) o nouă amânare a datei de afişare la toate unităţile membrilor săi a drepturilor pe care le au consumatorii de servicii financiar-bancare, a declarat joi preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea, într-o conferinţă organizată de ANPC.
'Suntem într-o zi festivă (Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor - n.r.) şi profit de ocazie ca să adresez ANPC, domnului preşedinte Cerbulescu, o rugăminte, o sugestie legată de Ordinul 164 al ANPC care prevede că, într-o perioadă relativ scurtă, începând cu 1 aprilie - în mediul urban şi cu 1 iulie - în mediul rural, în fiecare bancă, în fiecare sediu de bancă, să fim obligaţi să afişăm - cu nişte dimensiuni mai mari - o parte din drepturile consumatorilor. Noi avem deschidere pentru acest lucru. Suntem în discuţii, în corespondenţă, cu ANPC pentru a stabili textele care vor fi puse pe plasmele respective. Avem promisiunea că vom primi în curând şi avizarea favorabilă a textelor, întocmite împreună cu ANPC', a spus preşedintele ARB.
Acesta a solicitat ANPC 'să analizeze posibilitatea de a amâna puţin punerea în aplicare (a Ordinului - nr), tocmai pentru ca (...) ritmicitatea cu care vor rula pe ecranele plasmelor sau televizoarelor aceste informaţii să fie cât mai uniformă şi toate băncile să le poată afişa de o manieră unitară'.
'Am să trimit o scrisoare astăzi (15 martie - n.r.) cu rugămintea de a încerca o amânare a termenului. Ştiu că o să spuneţi că am mai avut o amânare, dar ar fi foarte bine să avem o abordare uniformă', a adăugat Radu Graţian Gheţea.
Întrebat dacă Ordinul va fi anulat sau înlocuit, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a vorbit despre o amânare a termenului de aplicare.
'Noi le-am dat o primă păsuire pentru că am înţeles dificultăţile pe care le au băncile, dar vă asigur că, până la sfârşitul lunii iunie, cel târziu, Ordinul va fi aplicat, mai ales că şi comisarul european pentru Protecţia consumatorilor, John Dalli, a fost foarte interesat de această prevedere pe care noi am dat-o la nivelul României', a subliniat secretarul de stat Constantin Cerbulescu.
Pe de altă parte, oficialul ARB a afirmat că, în relaţia cu consumatorii persoane fizice, 'comunitatea bancară le respectă drepturile (...) fie că este vorba despre carduri, credite overdraft, credite de consum sau ipotecare'.
În septembrie 2011, ANPC a emis Ordinul 164 privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către societăţile financiare bancare şi nebancare.
Potrivit documentului, prestatorii de servicii financiare sunt obligaţi să afişeze în interiorul unităţilor, la loc vizibil, pe un suport video - ecran TV - informaţii privind drepturile şi obligaţiile consumatorilor, precum şi explicarea terminologiei din domeniul financiar-bancar.
Ordinul 164/2011 al ANPC prevede, între altele, poziţia şi dimensiunea ecranului, dar şi faptul că 'prezentarea informaţiilor se va face (...) la intervale de 45 de minute, cu durata de 15 minute'.
Joi, ANPC a organizat un eveniment prilejuit de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, având ca temă 'Alegerea serviciilor financiare, un drept şi o necesitate', pentru a sublinia importanţa educaţiei financiare şi urgenţa organizării de acţiuni de informare privind legislaţia în domeniul financiar, dar şi a respectării acesteia de către instituţiile de credit, astfel încât consumatorii să poată face alegeri reale si să beneficieze de un tratament echitabil.AGERPRES/(A-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială a Diabetului, marcată prin acţiuni de testare gratuită a glicemiei (grupaj) Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată luni, în ţară, prin acţiuni de testare gratuită a glicemiei, a greutăţii şi tensiunii arteriale.
Ziua mondială a primului ajutor La 10 septembrie 2016 este marcată Ziua mondială a primului ajutor, iniţiată de Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR), care a trecut această zi în calendarul său de evenimente în 2000, fiind celebrată în a doua zi de sâmbătă a lunii septembrie.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Comunicat de presă - Consiliul Judeţean Sibiu Conferinţa de presă, joi, 14 iulie 2016
Mureş: Numărul solicitărilor de urgenţă mai mare cu 10%; apelurile false au scăzut aproape la jumătate Numărul solicitărilor de urgenţă în anul 2012 a fost mai mare cu 10%, în timp ce numărul apelurilor false a scăzut aproape la jumătate faţă de anul 2011, se arată în bilanţul activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Horea' al judeţului Mureş pentru anul 2012.
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...