Cele mai citite
 


Cluj: Protest al PSD împotriva scindării UMF Târgu Mureş
sâmbătă, 17 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 70 de persoane au participat, vineri, la o acţiune de protest organizată de PSD Cluj-Napoca împotriva scindării UMF Târgu Mureş.
Protestatarii au pichetat Prefectura Cluj, afişând lozinci cu înscrisurile 'Uniţi suntem mai buni', 'Nu distrugeţi UMF Târgu Mureş' şi 'Respectaţi autonomia universitară'.
'Ni se pare normal să protestăm deoarece la Târgu Mureş se întâmplă un lucru care încalcă flagrant Constituţia ţării. Discutăm despre o segregare etnică pe care o propune UDMR Guvernului, iar Guvernul o acceptă. USL nu poate accepta aşa ceva pentru că demersul UDMR reprezintă un precedent periculos. Îi cerem premierului Ungureanu să nu vândă sentimentele românilor, să nu creeze tensiuni interetnice, să nu aprobe HG privind înfiinţarea unei facultăţi maghiare la Târgu Mureş', a declarat preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj.
Protestatarii i-au înmânat prefectului Florin Stamatian un memoriu adresat premierului Ungureanu şi un exemplar din Constituţie. Printre cei prezenţi la protest s-a numărat şi senatorul PSD Alexandru Cordoş.
Parlamentarii clujeni ai PSD şi PNL au formulat, joi, şi o declaraţie politică prin care îi cer preşedintelui PDL, Emil Boc, şi parlamentarilor democrat-liberali ardeleni să se opună înfiinţării unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.
'Considerăm că înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş este ilegală. Solicităm preşedintelui PD Emil Boc să ceară miniştrilor acestei formaţiuni politice, în special domnului Cătălin Baba, deţinătorul portofoliului educaţiei, să nu aprobe acest proiect de hotărâre şi să nu distrugă şi ceea ce a mai rămas bun în România, şi anume universităţile! Cerem parlamentarilor ardeleni ai PD să le reamintească tuturor colegilor lor aflaţi în funcţii de demnitate publică faptul că maghiarii din Transilvania au toate drepturile impuse de legislaţia internaţională şi că nu este nevoie să mai stea în genunchi în faţa miniştrilor UDMR, nu trebuie să facă exces de zel în îndeplinirea doleanţelor acestora numai pentru a rămâne cocoţaţi în fotoliile din Palatul Victoria', se menţionează în declaraţia politică a parlamentarilor USL Cluj.
Totodată, parlamentarii USL Cluj cer şi o poziţie oficială din partea Parlamentului României.
'Parlamentarii clujeni ai PNL şi PSD solicită Parlamentului României să adopte un punct de vedere oficial cu privire la acest proiect de Hotărâre de Guvern. Din noua facultate nu vor ieşi medici mai buni decât din cele existente, dar vor ieşi, în mod cert, oameni încrâncenaţi, despărţiţi de guvernanţi pentru care legea nu mai înseamnă nimic, demnitatea este vorbă în vânt, pentru care contează doar puterea şi privilegiile oferite de aceasta!', se mai arată în document.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că în şedinţa Guvernului de marţi a fost o primă lectură a proiectului de hotărâre referitor la UMF Târgu Mureş.
''În urma acestei lecturi, hotărârea va fi zece zile în dezbatere publică, e deja afişată pe site-ul Ministerului Educaţiei. Ea prevede, printre altele, aşezarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba de predare maghiară pe următoarele structuri: asistenţă medicală generală, medicină, medicină în limba engleză, farmacie în limba maghiară şi moaşe. Este parte a Universităţii multiculturale de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi această chestiune a multiculturalităţii este un element important în constituirea instituţiei'', a spus Dan Suciu.
AGERPRES/(AS - Marius Septimiu Avram)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Remus Lăpuşan (PSD): Disputa de la UMF Târgu Mureş nu este academică, ci s-a transformat în dispută politică Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a declarat, miercuri, că disputa de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş nu este de natură academică, ci a devenit o dispută politică.
Deputatul Florin Buicu (PSD): Subiectul UMF Târgu Mureş readus pe tapet, legat de alegerile din Ungaria Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a arătat luni, într-o declaraţie politică, că tema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a fost din nou adusă în atenţia opiniei publice, că subiectul este legat de alegerile din Ungaria, care nu...
Mate Andras (UDMR): Dacă PDL se răzgândeşte în privinţa UMF Târgu Mureş, UDMR iese de la guvernare Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor şi preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, a declarat, la TVR Cluj, că formaţiunea sa va ieşi de la guvernare în cazul în care PDL se va răzgândi în ceea ce priveşte înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.
Cluj:Senatorul Alexandru Cordoş îşi exprimă dezacordul faţă de proiectul înfiinţării UMF în limba maghiară la Târgu-Mureş Senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş, vicelider al grupului senatorilor social-democraţi şi secretar al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat, îşi exprimă dezacordul faţă de proiectul înfiinţării unei Universităţi de Medicină şi Farmacie (UMF) în limba maghiară la Târgu-Mureş...
Cornel Brişcaru (PSD) susţine că Guvernul României a decis distrugerea UMF Târgu Mureş Secretarul executiv al PSD Mureş, Cornel Brişcaru, care este şi candidatul USL la Primăria Târgu Mureş, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, după adoptarea Hotărârii de Guvern referitoare la înfiinţarea facultăţii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), că Guvernul a decis ''distrugerea''...