Cele mai citite
 


Cluj: Studenţii medicinişti vor derula o campanie anti-tuberculoză în cinci licee
sâmbătă, 17 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj-Napoca va derula, între 19 şi 23 martie, o campanie de informare a elevilor de liceu în scopul prevenirii tuberculozei, depistării acesteia la scurt timp după apariţia unor simptome, precum şi conştientizării tinerilor asupra obligaţiei de a urma riguros tratamentul specific acestei boli contagioase cauzate de bacilul Koch.
Campania se va desfăşura în cinci licee din Cluj-Napoca - Colegiile "Iulian Pop", "Emil Racoviţă" şi "George Bariţiu" şi Liceele "Gheorghe Şincai" şi "Nicolae Bălcescu", unde studenţii medicinişti vor discuta cu elevii din clasele IX-XII despre cauzele acestei boli, profilaxie, modul de manifestare şi tratament, în vederea formării unei minime culturi medicale.
Totodată, studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie vor organiza, vineri, 23 martie, în Piaţa Mihai Viteazul, între orele 14,00 şi 16,00, un program cu impact vizual, axat pe ideea că România se află pe primul loc în Europa în privinţa numărului bolnavilor de tuberculoză.
Scopul campaniei este de a trage un nou semnal de alarmă asupra acestei boli, în preajma Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Tuberculozei, care este marcată anual, la 24 martie.
Tuberculoza se localizează în plămâni, dar poate afecta şi alte părţi ale organismului - sistemul osos şi creierul. Când o persoană bolnavă de TBC tuşeşte sau strănută, microbii se răspândesc în aer. Contaminarea se produce când inspirăm aceşti microbi. Boala poate fi transmisă şi prin consumul de lapte nepasteurizat de la vaci bolnave de TBC. Perioada de incubaţie a bacilului este de 4-12 săptămâni, dar infecţia poate să persiste luni sau ani înainte de declanşarea bolii. Un bolnav este contagios mai multe săptămâni după începerea tratamentului. TBC-ul se manifestă prin starea de slăbiciune generală, pierderea în greutate, febră şi transpiraţii nocturne. Bolnavul tuşeşte persistent, are expectoraţii cu sânge şi dureri în piept. AGERPRES/(AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Campanie antidiabet derulată de studenţii medicinişti, duminică, la Iulius Mall Voluntari ai Organizaţiei Studenţilor Medicinişti (OSM) din Cluj-Napoca vor derula, duminică, la complexul Iulius Mall, o campanie de informare asupra diabetului zaharat, pentru a prezenta factorii ce declanşează această boală, profilaxia şi tratamentul ei.
Cluj: Campanie a OSM pentru prevenirea infecţiei cu HPV şi a cancerului de col uterin Cluj-Napoca, 15 ian /Agerpres/ - Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) va derula, între 16 şi 21 februarie, o amplă campanie de informare a populaţiei care include două acţiuni: prima despre infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus), iar cea de-a doua privind cancerul de col uterin.
Cluj: OSM organizează o campanie de donare de sânge Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) din Cluj-Napoca a lansat, luni, un apel pentru donare de sânge, o campanie de recoltare urmând să se desfăşoare la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS), în perioada 7-10 decembrie.
Cluj: Campanie a studenţilor medicinişti împotriva automedicaţiei Organizaţia Studenţilor Farmacişti (OSF) din Cluj-Napoca a demarat, marţi, o campanie de convingere a trecătorilor să nu mai folosească automedicaţia ca tratament în viroze şi răceli, care sunt extrem de frecvente în acest sezon.
Cluj: Campanie de sănătate sexuală şi luptă anti-SIDA, derulată de OSM Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) din Cluj-Napoca începe luni, 6 decembrie, o campanie de promovare a sănătăţii sexuale şi luptei anti-SIDA, intitulată ''3S'', informează joi OSM.
Cluj: Studenţii medicinişti îi consultă gratuit pe săteni Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj organizează, duminică, un nou screening în zona rurală a judeţului, care va avea loc în localitatea Apahida.