Cele mai citite
 


Cluj: Tulburările de somn au devenit o patologie frecventă, afirmă prof. univ. dr. Carmen Monica Pop
sâmbătă, 17 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şeful Clinicii de Pneumologie de la Spitalul de pneumoftiziologie "Leon Daniello'', prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, a declarat, vineri, pentru AGERPRES că tulburările de somn au devenit o patologie frecventă, dar prea puţină lume se gândeşte să apeleze la medic pentru diagnostic şi tratamente menite să asigure remediul necesar.
"Pentru că persoanele care suferă de apnee în somn sunt cu mult mai expuse riscului de a fi implicate într-un accident de circulaţie rutieră din cauza oboselii, toţi şoferii de cursă lungă, precum şi piloţii de avion trebuie să efectueze o înregistrare anuală de laborator de somnologie pentru depistarea unor tulburări respiratorii. Oboseala la volan este responsabilă de cele mai multe accidente auto. În lipsa unui tratament, aceste tulburări ale somnului duc la scăderea concentraţiei de oxigen la nivelul creierului, hipertensiune şi accidente vasculare. Diagnosticate la timp, aceste afecţiuni se pot trata cu succes", a spus prof. univ. dr. Carmen Monica Pop.
Specialiştii atrag atenţia că foarte mulţi oameni nu dorm atât cât trebuie, iar acest lucru poate avea consecinţe grave asupra organismului. Culcatul la ore târzii sau nopţile pierdute produc o scădere a capacităţii sistemului imunitar. Persoanele care nu se odihnesc suficient sunt vulnerabile la boli, depresii şi tulburări de comportament, diabet şi boli cardiovasculare. De la sforăit şi apneea obstructivă în somn, până la insomnie sau somnambulism, tulburările somnului pot avea diferite etiologii şi forme de manifestare, iar varietatea acestora face ca somnologia să fie un domeniu interdisciplinar ce include pneumologia, neurologia, cardiologia, ORL şi medicina muncii.
O persoană adultă are nevoie de şapte-opt ore de somn pe noapte, iar tinerii de nouă ore de somn. Pentru un adolescent, o noapte pierdută se poate recupera în alte trei dormite, iar un adult recuperează o noapte nedormită în următoarele zece nopţi cu somn suficient. Lipsa somnului încetineşte procesul gândirii, iar lipsa excesivă de somn afectează memoria.
Spitalul de pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca marchează, vineri, Ziua Naţională a Somnului, publicul doritor să viziteze Laboratorul de somnologie fiind primit de personalul medical specializat în această disciplină. Pe 18 martie este marcată anual Ziua Naţionala a Somnului, iar pe 21 martie - Ziua Internaţională a Somnului. AGERPRES/ (A, AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Ziua Mondială a Somnului marcată sub deviza 'Dormi bine, creşti sănătos' Cluj-Napoca, 18 mar /Agerpres/ - Societatea Română de Pneumologie marchează, vineri, Ziua Mondială a Somnului, sub deviza 'Dormi bine, creşti sănătos'.
Conferinţă organizată de Societatea Română de Pneumologie: Sforăitul şi somnul neodihnitor ascund probleme respiratorii grave Sforăitul sau somnul neodihnitor şi oboseala în timpul zilei ascund de multe ori probleme respiratorii grave cu multiple implicaţii cardio-vasculare şi metabolice şi debutează de la vârsta pediatrică, au susţinut specialiştii prezenţi joi la o conferinţă organizată de Societatea Română de Pneumologie...
Cluj: Reuniune medicală dedicată diagnosticului şi profilaxiei tulburărilor respiratorii din timpul somnului Medici specialişti din ţară şi din străinătate se reunesc la Cluj-Napoca, începând de vineri, timp de trei zile, la atelierul de lucru cu tema "Tulburările respiratorii în timpul somnului - de la diagnostic la terapia cu CPAP şi ventilaţie non invazivă".
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn - sindromul de apnee în somn de tip obstructiv - şi cel mult 20% dintre aceştia se află în tratament, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului, marcată...
Cluj: Specialiştii în somnologie cred că o treime dintre accidentele rutiere sunt provocate de tulburările de somn Specialiştii în somnologie de la Spitalul de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' din Cluj apreciază că o treime dintre accidentele de maşină ar putea fi provocate de o afecţiune a şoferilor numită apnee obstructivă în somn.
Cluj: Hipertensiunea arterială pulmonară este ameliorabilă, nu vindecabilă, afirmă prof. dr. Monica Pop Hipertensiunea arterială pulmonară (HTAP) este o boală este destul de rară, ameliorabilă, nu vindecabilă, iar costurile pentru îmbunătăţirea stării pacientului bolnav de HTAP sunt mari. Creşterea presiunii sângelui în artera pulmonară duce la insuficienţă cardiacă dreaptă, cu mare risc de deces, a declarat...