Cele mai citite
 


Daciana Sârbu - co-autoare a rezoluţiei PE privind garantarea accesului la apă
sâmbătă, 17 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Eurodeputata româncă Daciana Sârbu (Partidul Social Democrat, PSD) a susţinut în plenul Parlamentului European (PE) de la Strasbourg rezoluţia PE privind garantarea accesului la apa, fiind co-autoare a acestui document. Resursele de apă se află printre priorităţile momentului în Europa: Forumul Mondial al Apei este în desfăşurare în Franţa, iar Uniunea Europeana (UE) actualizează în acest an legislaţia privind calitatea apei, ameninţată de noile substanţe poluante provenite din pesticide sau medicamente, informează un comunicat de presă dat publicităţii vineri.
Pe măsură ce populaţia planetei creste, iar resursele de apa sunt tot mai ameninţate de factori ce ţin de schimbările climatice, gestionarea apei devine o prioritate urgenta la nivel internaţional. 'Propunerea de rezoluţie a Parlamentului European transmite un mesaj clar la Forumul Mondial al Apei: apa este o resursă folosită în comun şi ea nu trebuie tratată ca o marfă menită să producă profit pentru o minoritate', a subliniat eurodeputata în intervenţia sa de la Strasbourg.
Accesul la apă potabilă şi apa pentru nevoi de igienă este un drept al omului, susţine rezoluţia. Documentul abordează şi alte aspecte esenţiale, unul dintre cele mai importante fiind folosirea apei în agricultură. 70% din apă pe care o folosim din natura este utilizată în activităţi agricole, iar producătorii trebuie sprijiniţi să folosească pe scară largă tehnologii eficiente (precum sistemele de irigaţii moderne), consideră eurodeputată Daciana Sârbu, care s-a referit şi la problema irosirii alimentelor, larg discutată pe plan european în ultima perioadă: 'Să nu uităm că, deşi 70% din apa luată din natură merge în agricultura, în acelaşi timp irosim 30% din alimente, deci accesul la apă este strâns legat şi de o altă problemă majoră la nivel global - securitatea alimentară'.
Din 1997, din trei în trei ani, Forumul Mondial al Apei reuneşte mii de participanţi în dezbateri privind soluţii concrete şi angajamente în privinţa apei. Anul acesta, la Marsilia sunt aşteptaţi 25.000 de participanţi şi 140 de delegaţii ministeriale din 180 de ţări. Scopul Forumului de anul acesta este de a face din apa o prioritate: dreptul la apă, recunoscut de 189 de ţări acum doi ani, trebuie garantat şi implementat oriunde şi pentru toată lumea.
Apa ca resursă esenţiala se afla, de altfel, şi în atenţia Comisiei Europene, care a propus recent o revizuire a reglementărilor comunitare privind apa.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
PSD: Lobby-ul multinaţionalelor de medicamente a ajuns pe masa prim-ministrului Partidul Social Democrat a solicitat, vineri, explicaţii publice din partea prim-ministrului cu privire la ordonanţa de urgenţă emisă în urmă cu două zile prin care preţurile la medicamente nu se mai decid prin ordin al ministrului Sănătăţii, ci prin hotărâre de guvern.
PSD nu se opune unei sesiuni parlamentare extraordinare, dar vrea şi discutarea unor OUG Partidul Social Democrat (PSD) nu se va opune convocării unei sesiuni parlamentare extraordinare, dar, pe lângă subiectele propuse de preşedintele Traian Băsescu, va susţine discutarea imediată a unor ordonanţe de urgenţă privind descentralizarea spitalelor, TVA şi finanţele publice locale, a anunţat...
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
PSD: Deciziile de desfiinţare şi comasare a spitalelor - o măsură care aruncă definitiv în haos sistemul sanitar Partidul Social Democrat dezaprobă deciziile 'arbitare şi incorecte' ale Ministerului Sănătăţii privind reorganizarea spitalelor, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES de Departamentul de Sănătate al PSD.
CCR reia deliberările în cazul sesizărilor PSD şi PNL privind Legea pensiilor Curtea Constituţională a României (CCR) reia miercuri deliberările în cazul sesizărilor depuse de Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat privind neconstituţionalitatea prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice.